Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

BARAJA KAR YAĞIŞI YETERLİ GELMEDİ

BARAJA KAR YAĞIŞI YETERLİ GELMEDİ
Bu yıl barajdaki mevcut su seviyesi geçen yıla göre 1 metre 20 cm cm az olduğu belirtildi
İlçemizin içme suyunu karşılayan ve arazilerin sulanmasında kullanılan Peçenek Barajında, bu yıl yağan kar bile suyun yükselmesinde etkili olamadı. Şereflikoçhisar Ovası Sulama Birliği Başkanı Atilla Tekbudak; Peçenek barajında, 2020 yılının Şubat ayında barajda 1045.31 kot su varken bu yıl Şubat ayı itibariyle 1044,10 kot su var. Bu durumda, bu yıl mevcut su seviyesinin geçen yıl göre 1 metre 20 cm cm az olduğu belirtildi. Ayrıca, Peçenek barajında göl sahası içerisinde su alma yapısının ilk defa bu yıl açığa çıktığı ve bu da barajın bitme noktasına geldiğinin işaretini gösterdiği, o nedenle Koçhisar halkının ve çiftçilerinin suyu çok dikkatli ve tasarruflu kullanmak zorunda oldukları belirtildi.
İlçemizin içme suyunu karşılayan ve arazilerin sulanmasında kullanılan Peçenek Barajında, bu yıl yağan kar bile suyun yükselmesinde etkili olamadı.
Son aylarda yağan kara rağmen barajdaki su seviyesi geçen yıla göre bu yıl 1 metre 20 cm az olduğu belirtildi.
Barajda mevcut su hacminin 15 milyon hm3 olduğu, karın barajın üstünde durduğu, yağmurun yağması gerektiği belirterek; “su seviyelerinin yükselmesi için yağan havzadaki karın üzerine hafif ısınmayla birlikte yağmur beklenir. Yağmur yağdığı zamanda yüzey akış olur. Yüzey akış olduğunda da barajlarımız beslenir ve su seyisi artar” denildi.
Ayrıca; Peçenek barajında göl sahası içerisinde su alma yapısının ilk defa bu yıl açığa çıktığı, bu da barajın bitme noktasına geldiğinin işaretini gösterdiği, o nedenle Koçhisar halkımızın ve çiftçilerimizin suyu çok dikkatli ve tasarruflu kullanmak zorunda olmaları gerektiğinden kar yağışının kimseyi ümitlendirmemesini ve sevindirmemesini söylendi.
Konuyla ilgili açıklama İlçemiz Ovası Sulama Birliği Başkanı Atilla Tekbudak şunları kaydetti;
“2021 yılının son ayları ile 2022 yılının başında uzun süredir görmediğimiz kar yağışını gördük. Yani ben Koçhisar’da geriye dönük 4 yıl hiç böyle kar yağdığını görmedim. 10 gün önce baraja geldiğimde barajda yaklaşık 40-50 cm yükseklikte kar vardı. Bu bizi çok sevindirdi.
Kar yağdıktan sonra güneş açmasını istemeyiz. Veya lodos esmesini de istemeyiz. Çünkü, bu karın yüzey akışına geçip baraj ve göletleri doldurabilmesi için kar yağdıktan sonra yağmurun yağması gerekiyor. Tamam erimeler olacak ya da su kaynaklarımızda mutlaka beslenecek ama depolama tesisleri (baraj ve göletler), su seviyelerinin yükselmesi için yağan havzadaki karın üzerine hafif ısınmayla birlikte yağmur bekleriz. Yağmur yağdığı zamanda yüzey akış olur. Yüzey akış olduğunda da barajlarımız beslenir.
Şuanda havzada kar mevcut. İnşallah bugünlerde yağmurun yağmasını istiyoruz. Yağacak yağmurlar, akışı hızlandıracak baraja gelecek olan su seviyesini artıracaktır. Yeterli miktarda su depolandığında biz de Mart Ayının ilk haftası çiftçilerimize duyuruda bulunacağız. Barajdaki mevcut suyumuz yeterlidir. Sulanabilir bitkileri ekmeleri için kendilerine bir mesaj atacağız, çiftçilerimiz de ona göre hareket edecek. Yağmurun yağmasını bekliyoruz. Yağmur yağdığında her şeyin çok daha güzel olacağına eminim.
Barajımızda mevcut su 1044,05 kotunda, hacmi 15 milyon hm3 suyumuz var. Daha bu yeterli değil.
2020 yılının Şubat ayında barajda 1045,31 kot su varken bu yıl 1044,10 kot su var. Buna göre, su seviyesi geçen yıl bu yıla göre 1 metre 20 cm azaldı.
Birde peçenek barajında göl sahası içerisinde su alma yapısı ilk defa açığa çıktı. Bu da barajın bitme noktasına geldiğinin işaretidir. O nedenle Koçhisar halkımız, çiftçilerimiz suyu çok dikkatli ve tasarruflu kullanmak zorundalar. Bu yağışlar kimseyi ümitlendirmesin, kimseyi sevindirmesin. Yarınımızın ne olacağa belli değil. Biz eğer yağışlar, yeterli olurda baraja su gelirse bile biz yine tasarruflu su kullanmak zorundayız. Çünkü, bir sonraki senenin tasarrufunu, birikimini şimdiden yapmamız lazım. Bir sonraki senenin bize ne getireceği belli değil. Kurak mı geçecek, yağışlı mı geçecek! Ama dünyada olduğu gibi global bir ısınma var. Kuraklık artmaya başladı. Eğer insanoğlu tasarruflu su kullanmadığı takdirde susuzluk problemiyle karşı karşıya kalacaktır. Su çok önemli.”şeklinde konuştu.
BARAJIN EŞELLERİ ÇALINIYOR
Son olarak barajda hırsızlık olaylarının olduğunu da söyleyen Atilla Tekbudak; “Koçhisar ilçesi sınırlarında aşırı miktarda hırsızlık olayları mevcut. Bizim barajlarımızın su hacimlerini okuduğumuz eşellerini, demirlerini hepsini çaldılar. Şuanda çok sağlıklı seviye yükseldiğinde değer veremeyebilirim. Çünkü, trafomuzu çaldılar, direkleri çaldılar. Bu hırsızlık olayları hem Devlet Su İşlerine hem Sulama Birliğimize ve çiftçilerimize büyük zararlar veriyor. Çünkü, trafo olmazsa açıp kapamada zorluk çekiyoruz. Bu büyük bir külfettir. Adam direği söküp götürüyor. Eşeller direkteydi. Bunlar sökülür mü? Olayı İlçe Jandarma Komutanlığına bildirdik”dedi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat