Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Bizim Anadolu Kültüründe “Giden, Gidecek Olan Helallik” İster

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mustafa Alıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; ‘’Her türlü desteği vermenin gayreti içindeyiz. Buna rağmen sıkıntıya düşen esnafımız varsa hepsinden helallik istiyoruz’’ şeklindeki açıklamasına karşın bir açıklama yaparak; “Bizim Anadolu Kültüründe “Giden, Gidecek Olan Helallik” İster” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mustafa Alıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “helallik istiyoruz” şeklinde yaptığı açıklamasına karşın bir basın açıklaması yaptı.
Alıcı, “Bizim Anadolu Kültüründe “Giden, Gidecek Olan Helallik” İster” şeklinde dediği açıklamada şunları söyledi:
Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’Her türlü desteği vermenin gayreti içindeyiz. Buna rağmen sıkıntıya düşen esnafımız varsa hepsinden helallik istiyoruz’’ diye bir açıklama yaptı.
Öncelikli olarak Anadolu kültüründe ‘’Helallik’’ kavramına değinelim. Kimler kimlerden ne için helallik ister?
Cenaze cami havlusuna getirilir, musalla taşına konulur. İmam cenaze namazını kılar ve daha sonra döner cemaate sorar, “Mevtayı, Nasıl Bilirsiniz” cemaat “iyi biliriz” der. İmam, “Hakkınızı helal ediyor musunuz” diye sorar, cemaat “Helal olsun” der. Mevta artık dünyasını değiştirmiş, bu dünyadan ayrılmıştır.
Düğünü olan gelinliğini giyen bir ailenin kızı gelinlikle evden çıkarken babasına ve annesine sarılarak ‘’Helallik ‘’ister, babasının elini öper.
Askerlik çağına gelen bir delikanlı askere giderken bütün aile yakınlarını teker teker ziyaret ederek el öper ve ‘’Helallik’’ ister.
Bir iş yerinde uzun süredir çalışan bir personel herhangi bir sebepten işinden ayrılacağı zaman işverenin yanına giderek karşılıklı emekleri için ’’Helallik’’ ister.
Bizim ANADOLU kültüründe helallik istemenin bu değindiğimiz konular haricinde de bir çok örneklerine rast gelebiliriz. Farklı örnekleri olsa da ortak yanları ‘’giden veya gidecek olanın’’ helallik istemesidir.
Sayın Cumhurbaşkanının ülkeyi yönetmeye başladığı günden beri bizler hangi konuda hakkımızı helal edeceğimizi şaşırmış durumdayız.
Neden mi?
Yedi düvele karşı savaşmış bu milletin dişinden tırnağından artırarak kurduğu fabrikaları, limanları, santralleri sattınız. Yetmedi madenleri ve ormanları sattınız. Helal edersek kaybettiğimiz fabrikalar ,limanlar, madenler, yakılan yıkılan ormanlar yerine gelecek mi?
Bu milletin öz kaynakları olan ‘’Telekom, SEKA, PETKİM, TÜPRAŞ, TEKEL, Şeker fabrikaları, Tank Palet Fabrikası’’gibi onlarca kuruluşu yandaşlara ihale ederek devletin ve milletin zarar etmesine hakkımızı helal edersek hangi kurum tekrar bu milletin olacaktır?
Kuzey Irak’ta 11 Türk askerinin kafasına çuval geçirilerek 60 saat boyunca sorguya tabi tutulmaları ve askerlerimizin dünya basınında rencide olmalarına mı helal edeceğiz?
Bir zamanlar Siyasi dostluğunuz olan Fetullah Gülen ‘in anayasa referandumunda ‘’mezardaki ölülerin bile evet oyu vermesi’’ için kaldırılmasını isterken ülkenin geniyle beraber oynadığınız için mi hakkımızı helal edeceğiz?
Yönetimsel basiretsizliğiniz yüzünden Yunanlıların Ege adalarımıza bayrak çekip, silah yığarak boy boy poz verip mangal partisi düzenlemesine mi, bir gecede Süleyman Şah türbesinin sandukalarının alınıp kaçılmasına mı hakkımızı helal edelim?
Amerikalıların talebini yerine getirmek için başka bir gün yokmuş gibi 29 EKİM günü yani ulusal bağımsızlığımızın tescillendiği gün Cumhuriyet Bayramımızda peşmergelerin Habur sınır kapısından Kobaniye geçişine izin vererek şov yapılmasına mı yoksa sınırda mahkame kurarak pkk’lılara otobüslerin üzerinde miting yaptırılmasına mı hakkımızı helal edelim?
Yurtlarda onlarca çocuğa tecavüz edilirken suçluları cezalandırmak yerine ‘’Bir kereden bir şey olmaz’’diyen Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu için mi hakkımızı helal edelim?
Yanlış dış politikalarınız yüzünden ülkemizin bir sığınmacı ülkesine dönmesine, etrafımızın Afganlı ve Suriyeli insanlarla doldurulmasına kendi vatanımızda yabancı olmamıza mı hakkımızı helal edeceğiz?
Bu milletin hakkı olan 128 milyar doların nerde ve ne için kullanıldığını bilmememize mi hakkımızı helal edelim?
İzmir Buca ‘da 10 yıllık kahvehane sahibinin borçlarından dolayı canına kıydığı, Mersin’in Mut ilçesinde ‘’Kaç gündür siftah etmeden dükkan kapatıyorum.’’ diyerek iple kendisini asarak canına kıymasına, sahipsiz bırakılmasına mı hakkımızı helal edeceğiz?
Pandemi sürecinde ülkemizden her kesim insan kaderine terk edilmiş, hali hatrı sorulmamıştır. Bugünün geleceği dünden belli olmuştur. Hastalığın başından beri iki maskeyi dağıtamayanlar ülkenin salgınla mücadelesini apaçık gözler önüne sermesine yeterliydi.
Şimdi etrafımıza baktığımızda etrafımızda evine ekmek götürmekte zorlanan babalar, okula gidemeyen eğitim sorunu olan öğrenciler, kepenk kapatan esnaflar, işyerlerine aylarca açamayan kıraahathane sahipleri ve çalışanları, kontak çeviremeyen servisçiler….
Hal böyleyken helallik isteyen yöneticiler…
Bu milletin hakkının yenilmesine yedirilmesine HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ…
Gidecek olan HELALLİK İSTER. Gideceksiniz…
Sandığı bu aziz milletin önüne getiren Bu Aziz millet size HAKKINI HELAL EDECEKTİR!!!!

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat