Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Sulama Planlaması ve Beyannamesi İle İlgili Bilgilendirme yapıldı

Şereflikoçhisar Ovası Sulama Birliği tarafından düzenlenen toplantıda, üye çiftçilerini 2024 yılında genel sulama planlaması ve beyannamesi işlemleri konusunda bilgilendirdi.
Sulama Birlik Başkanı Şaban Kaymak Başkanlığında düzenlenen toplantıya; DSİ 5. Bölgeden Ziraat Mühendisleri Öznur Sümer ve Gökhan Baltacı ile ilçemiz Sulama Birliği üye çiftçileri katıldı.
Uğur Işılak Kültür Merkezinde yapılan toplantıda Sulama Birliği Başkanı Şaban Kaymak, çiftçileri; Beyannamelerin süresinde verilmesi gerektiğini, bu yıl kiralanan tarlaların sözleşmelerinin de mutlaka verilmesi gerektiğini, yağışların durumuna göre pancar gibi sulanabilir bitkilere su vermeyi planlandığını, 20 Mart’la – 5 Nisan arasında hububata su vermeyi düşünüldüğünü ve sulama sahası içinde bulunan yer altı sularında (kuyularda) ücret alınacağına dahil konuları hakkında ayrı ayrı değinerek detaylı bilgilendirdi.
SİZ OLMASANIZ BİZ OLMAYIZ
İlçemiz Sulama Birliğinde göreve yeni başlayan Başkan Şaban Kaymak, kendini tanıtarak başladığı konuşmasında;“DSİ Genel Müdürlüğünde 30 yıl memuriyetim var. Şube Müdürüydüm. Kısmet oldu, 4 yıl sizle beraber bu hizmeti sürdürmeyi nasip oldu. Talip olduk, geldik. Sizler içinde hayırlı, bol bereketli ve güzel günler olmasını rabbimden niyaz ederim. Sizlere elimden geldiğince beraberce biz aynı gemideyiz ve bu gemiyi beraber yürütmeye çalışacağız. Siz olmasanız bizler olamayız. Bizlerde bunu en doğru şekilde yaparak hem Ülkemizin aslında dünyanın en kıymetli işini yapıyorsunuz; Tarım.
Tarım işinde de Şereflikoçhisar Ovası Sulama Birliği üyeleri olarak bu ülkenin ekonomisine katkı sağlayan kişilersiniz. Bizde burada adaletli, sürdürülebilir bir işletme düzeni kurarak, sizlerin ve ülkemizin kazanacağa bir sağlıklı tarım ve gıdaya erişebilir şekilde uygulamalarımızda, bizim size katkılarımızla, sizin de bize katkılarınızla buradaki görevimizi yapacağız.”dedi.
SU OLMADIKTAN SONRA HİÇBİR İŞLEM YAPAMIYORUZ
Barajdaki su oranı hakkında da bilgi veren Şaban Kaymak; “Buradaki Sulama hizmetlerin sürdürülebilir konusunda Bölge Müdürlüğümüzde ciddi anlamda destek veriyor. Tabi su kıtlığı neticesinde bunların ne kadarını gerçekleştirebiliriz, ne kadarını yapabiliriz? Hep birlikte göreceğiz.
Alan büyük bir ova Şereflikoçhisar ovası. Ama su imkanlarında mühendislik planlamasında 1410 hektar planlanıp, hizmete açılmış. Kapalı sulama sistemine geçilmiş. Çok güzel sisteme geçilmiş. Türkiye’de öncelikle hep kapalı sistem, bütün imalatlar kapalı sistem olarak yapılıyor. Burası, bizim 5 Bölge Müdürlüğümüzde de ilk kapalı sulama sistemlerinden birisi burası. Ama bulunduğumuz havza bazında değerlendirdiğimizde su yetersizliğinde maalesef her zaman istenen faydayı sizler açısından ve ülkemiz açısından alamıyoruz. Çünkü barajdaki su oranımız dolmadığı sürece burada kapalı sistemi güzelde olsa işletemedikten sonra yani ana maddemiz su olmadıktan sonra hiçbir işlem yapamıyoruz. Su olduğu sürece bu sistem iyi işler.
Şu anda yağışlar, nispeten geçen yıla oranla bir %5-%10 civarında kıpırdama var. Ama çok çok yetersiz. Buna rağmen şu an kapalı sulama sisteminde hububatla ilgili sulamayı öncelikli olarak yapıyoruz. Bununla ilgili de sizlerle istişare etmek amaçlı hem de tanışmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik.
Geçen sene aktif sulayıcı 180, ama kayıtta 332 üye var. Şu anda 20 kişi katılım az. Benim gözümde katılım işine sahip çıkmaktır.”şeklinde konuştu.
BU YIL GEÇİLECEK UYGULAMALAR
Ve son olarak bu yıl geçilerek olan uygulamaları da sırasıyla değinerek detaylı bilgi veren Şaban Kaymak; “Bu yıl bazı uygulamalar yapacağız. O uygulamalarda sizin sistemimizin daha düzenli olması için, sürdürülebilir, adaletli bir su dağıtımı yapabilmemiz için sizinle bizim aynı frekansta olmamız gerekiyor, aynı dili konuşmamız gerekiyor. Bu uygulamalar;
*Beyannamelerin, süresinde verilmesi gerekiyor. Kesinlikle kendi adlarında olan araziler için verilmesi lazım.
Yeni sözleşmelerin imzalanmasıyla ilgili, hububata su verilmesiyle ilgili ve sayaçların yüklenmesiyle ilgili bilgilendirme yapacağım.
Her zaman kapımız açık. Her an sulamayla ilgili arayabilirsiniz. Görevimiz size hizmet etmek.
*Kiralanan tarlalarla ilgili sözleşme sunacaksınız. Kira sözleşmeleri, Tarım Bakanlığıyla aynısı. 100 dekar olan tarlalar muhtar onaylı ve 100 dekar üzeri kiralanan tarlalar noter onaylı birliğimize ibraz etmeniz gerekiyor. Buna dikkat etmeniz önemli.
*Yağışların durumuna bağlı olarak planladığımız, ön gördüğümüz geçen seneki su artışına göre sulanabilir bitkiye de su vermeyi düşünüyoruz. Ancak net olarak bir şey söyleyemiyoruz. Çünkü Mayıs ayında barajdaki su oranını görmek istiyoruz. Şu anki yağışlar bu şekilde giderse en azından sulama sahamızın içindeki sulanabilir bitkiye su verebilmeyi hedefliyoruz.
*Hububatta çok önemli. Hububatta su alma süresi 20 Mart’la – 5 Nisan arasında hububata su vermeyi düşünüyoruz. Havaların yağış durumuna göre, sizin su talebenize göre hububata su vermeyi düşünüyoruz.
Bu yıl adaletli bir şekilde su dağıtımını sağlayabilmek bu seneki uygulamalarımızdan biri. Hububata su verirken genel su planlaması şeklinde olacak. Herkes belli bir günde ve belli saatlerde sulama yapacak. Bununla ilgili mevzuatta emredici hüküm olan su istek kartı burada uygulanmamış, bu uygulamayı geçirmek zorundayız. Çünkü kimse kimsenin hakkını yemesin. Adaletli sulama sağlanacak.
*Diğer bir uygulamada, sulama sahası içinde bulunan yer altı sulamada, sulama yapacak kişilerden Bakanlığın emredici kesin talimatı nedeniyle ücret tahakkuk edilecek. Bununla ilgili eski sistemde olduğu gibi mesa çalışması yapıp, muhtarlıklara mesailere asılacak. Bunun rakamını Bakanlık belirledi. Yer üstü ve yer altı suyu da dahil Devletin tasarrufu altında olarak bakılıyor. Yani ruhsatlı ya da ruhsatsız bakılmaksızın biz suladığı alanın dekarına göre belirlenen fiyattan tahakkuk ettireceğiz.
Ve kuyusundan beyan vererek sulama isteyen çiftçilerimize devletin belirlediği oranla indirim yapılacak.”dedi.
Daha sonra çiftçilerin sorularını cevaplayan Şaban Kaymak, toplantıyı sonlandırdı.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat