Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

HİÇ Mİ SUÇU YOK!

Bir gece Hoca’nın eşeğini çalmışlar. Eşeksiz, Nasreddin Hoca ne yapsın? Fukara, önüne gelene yalnızca bu adi hırsızlık vakasını değil, çalınan eşeğinin faziletlerini de anlatıp duruyormuş.
Kim yanar Hoca’nın eşeğine? Her ağızdan bir avaz: – Kış uykusuna mı yattın Hoca? – Kapıya niye parmaklık yapmadın? – Kapıyı kilitlemeyi mi unuttun yoksa? Hoca dayanamamış: – Bire demiş domuzdan yana mısınız? benden yana mısınız? Hırsızın hiç mi suçu yok?
Aynı o misal. Her ne kadar sosyal medya ve WhatsApp özürlüsü olsam da zaman zaman sosyal medyaya göz gezdiriyorum. Genellikle ilçemizde vefat edenler dikkatimi çekiyor. Bizde gazetemizde vefat edenleri yazıyoruz ama; belli bir süre sonra olduğu için, çoğu tanıdıklarımıza baş sağlığı için geç kalıyoruz. Her ne ise, son günlerin en popüler tartışması, birincisi Elektrik faturasının çok gelmesi, ikincisi %8’den % 1 indirilen KDV oranı bu oranın fiyatlara yansıyıp yansımaması. Aman Allah’ın hemen hemen her her gün farklı farklı kişiler, yüksek gele Elektrik faturalarını paylaşıyor, asanlar, kesenler, farklı farklı mecraya çekmeye çalışanlar vs vs. Ama ne hikmetse sosyal medyadan ağzı dolu konuşanların hiç birisi bu konuyu ne Cimer’e, ne Bimer’e ne de farklı yerlere şikâyet etmek istemiyor.
Benzer olay KDV oranın düşmesi ve fiyatlara yansımadığı iddiası. Hımm doğru mudur? Evet, yapan olur mu? Kesinlikle. Ama başınıza madem böyle bir olay geldi, KDV oranı düşülmedi, ya da aynı üründe önce artış sonra indirim yapıldı, işin aslı sahtekârlık yapıldı ve kazara sen bunu bir şekilde fark ettin. Ne yapman gerek? Hemen sosyal medyaya atayım, nasılsa eli boş, altına yorum yaparlar, bende zevkten dört köşe olurum. Hımm bu arada, firmayı saklayayım, kimse hangi mağaza, hangi alışveriş merkezi olduğunu bilmesin, o kadar da erkeğiz.  Aman Allah’ın altına yapılan yorumların haddi hesabı yok. Her işte olduğu gibi siyasete bağlayanlar, ilçemizin sırf adını çıkarmak için bilmem kaç km uzaktan yorum yapanlar, kendi kafasına göre sevmediği alışveriş merkezinin ismini bu çirkin olaya yaftalamaya çalışanlar, birde her kötü olayda olduğu gibi, olayı daha önce yaşamayıp ta “benimde başıma geldi” diyenlerin haddi hesabı yok. Bende dahil, alışveriş merkezini suçlarız. Ama kimse o çuvaldızı kendisine batırmaz. Yahu madem böyle bir olay meydana geldi, madem böyle bir aldatma söz konusu, neden şikayet organları yerine sosyal medyaya atmayı tercih edersin? Ve en önemlisi madem bu yaşanılan hoşuna gitmedi, niçin firmanın ismini saklı tutarsın. Haa firmadan her hangi bir beklentin, almış olduğun ürün ve etmemeye çalıştığın deşifre olayı sonrası, el altında bir şeyler bekliyorsan orası farklı. Yok amacın üzüm yemekse maalesef yanlış yoldasın. Öyle sosyal medyaya atıp, üç-beş olumsuz yorumla bu işler düzelmez. Kaldı ki, tüm yetkili birimler, Bakanlıklar, Valilikler bu olaylar karşısında en ağır cezai işlem uygulanacaktır, açıklaması sonrası senin-benim yaptığım sohw yapıp, ilçe esnafının adını kötüye çıkarmaktan başka bir şey değil.
Ve kimse suçu üzerinden atmaya çalışmasın. Şayet bir alışveriş merkezi, yada AVM bu tip oyunlarla seni-beni kandırıyor ve sen-ben sessiz kalıyorsak suç onun değil bizim. Bu ilçede hırsızlık olayları artıyor ve Emniyet Birimleri bir şey yapmıyorsa, Alkol oranı artıp, zina, fuhuş, sapkınlık artıyor ve Müftülük bir şey yapmıyorsa, yollar çamurdan, çukurdan kurtulmuyor Belediyeler bir şey yapmıyorsa, hastanede doktor, hemşire, sağlık çalışanı hasta ve hasta yakınına gerektiği gibi davranmayıp, kafasına göre uygulama yapmaya çalışıyor ve hastane yönetimi bir şey yapmıyorsa, olumsuz konu tarafına aktarıldığı taktirde gazeteci korktuğundan haber yapamıyorsa, her hangi bir resmi kurumda çalışan memur kafasına göre uygulamaya yapıyor ve müdürü sessiz kalıyorsa, en önemlisi bunu bizler yaşayıp hakkımızı gereken yerlerde gerektiği gibi arayıp, şikayet mercilerine şikayet etmiyorsak, kusura bakma ama, Nasreddin hoca misali, bu işte hırsızın suçu yok.
O yüzden hak arama yeri sosyal medya olmamalı. Şayet elinde somut bir belge varsa, haksızlığa uğrayıp, hakların elinden illegal yolla alınmaya çalışılıyorsa ve sen popondan korktuğun için sessiz kalıyorsan, sen daha kötülerini hak ediyorsun demektir.
O yüzden biraz cesaretli olmak gerek. Ve İsmet İnönü’nün “Bir ülkede namuslu insanlar, en az namussuzlar kadar cesur olmazsa, o ülke mutlaka batar” sözünü unutmamak gerek.
Ve en önemlisi Peygamber efendimizin, “ Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” sözünü bir an olsun aklımızdan çıkarmamalıyız.
Her şeyin gönlünüzce olması dilek ve temennisi selam ve dua ile…

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat