Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

2. El otomobil satışında yapılan yeni değişiklikler sektöre nasıl yansıdı? GALERİCİLER PERİŞAN!

Yeni düzenleme iş yeri uygun olan esnafları olumlu etkilerken, iş yeri uygun olmayan esnafı ise olumsuz etkiledi. Kritere uygun ilçemizde iş yeri bulamadıklarını belirten esnaf, yapılan değişikliğin yıllar öncesinden belli olduğunu ancak gerekli ikaz ve uyarının yapılmadığını belirterek, Ticaret Odasını sorumlu tuttular. Şuan ilçemizde uygun iş yeri olmadığı ve yetki belgelerini, alamadıkları için araç alım satımı yapamadıklarını belirten esnaflar, yetkililerin bu yönde inisiyatife sahip olduklarını ve inisiyatiflerini kullanmaları gerektiğini dile getirdiler.

İkinci el otomobil satışına getirilen yeni düzenlemeyle ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bunun yanında araç ilanlarında aldatıcı bilgeler yer almayacak, aldatıcı bilgiler vererek satış yapanlar hakkında ciddi kanuni yaptırımlar uygulanacak. Bu konuda ilçemizde 2. Beylikdüzü escort El araç alım satımı yapanlar ikiye bölünmüş durumda. Kimi 2. El araç satışı yapan ve yetki belgesi alan kişiler olumlu şeyler söylerken, çeşitli nedenlerden dolayı yetki belgesi almayan kişiler ise şimdilerde kara kara düşünmeye başladılar.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme oto ekspertizlerini memnun ederken, artık vatandaşların mağduriyet yaşamadan araç alabilecekleri belirtiliyor. İkinci el otomobil satışlarında yeni düzeleme! Ekspertiz raporu zorunlu oldu Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

YETKİ BELGESİ YOKSA ARAÇ TİCARETİ YOK!

Buna göre ikinci el araç ticareti yapanlara yeni yükümlülükler getirildi. Artık yetki belgesine sahip olmayan kişiler yılda 3 adetten fazla araç satamayacak. Yetki belgeli satıcılar ise ellerindeki araçları satarken, 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu almaları gerekecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan oto ekspertiz şirketi temsilcileri, yeni düzenlemenin ikinci el araç piyasasını hareketlendireceğini ve vatandaşların mağduriyet yaşamadan güvenle araç satın alabilmesini sağlayacağını söyledi.

Öte yandan yine ilçemizde yıllarca bu işi yapan ancak yer sıkıntısından dolayı Yetki belgesini alamadığını söyleyen Seyhan Oto galeri sahibi İsmail Seyhan, “ Piyasada zaten işsizlik var, parasızlık var, birde bunlar üstüne ekleniyor. Burası ufak bir ilçe. Burada galeri işi yapan hemen hemen herkesi etkiledi. Burada hiçbir dükkan uyumlu değil. Uyumlu olan sanayide var, onlarda depo olarak kullanılıyor. Ne kiraya vereni var, ne belli olanı var. Bu yüzden bütün galericiler mağdur oldu. Ya bu işi bırakacaklar, ya da yer bulmaya çalışacaklar. Belediye Başkanı ile görüştük, bize bir yer yapıp 4-5 ayda teslim edeceğiz dedi. Bu adamın dediği güzel bir şey. O zamana kadar ya kapatacağız ya da yer bulabilirsek taşınacağız.

Şuan da araba almıyoruz. Neden? satamıyoruz. Hem piyasa yüksek, hem mağdur olmuşuz birde ceza yemenin anlamı yok. Birde kapıda bekletme imkanımız ya da gücümüz yok. Öyle büyük bir esnaf olsak, dursun deriz. Ama öyle bir imkanımız yok. Ben aynı zamanda kahve işletmeciliği de yapıyorum. İkinci aydan bu yana pandemiden dolayı kahvehane kapalı. Şimdi çıkan genelge ile galeride kapandı, bizler ne yapacağız? Biz devlete iş ver, para ver, aş ver diye kapısını çalmadık. Kendi çağımızda esnaflık yapıyoruz. Vergi, levhamız var, gerekli izinlerimiz var, daha bizden ne istiyorlar. Şuanda devlette sıkıntıda, esnafta… kim kimden ne çıkaracak belli değil.

SUÇU TİCARET ODASINA BULUYORUM!

Ticaret odası. Bu genelge daha önce yayınlanmış. 2018 yılında tebliğ edilmiş, 2019’da tekrarlanmış bu. Şimdi 2020’nin dokuzuncu ayın birinde Bakanlıkça karar verilmiş. Bu zamana kadar bu ticaret odası bizleri bilgilendirip, bu işe çözüm getirilebilirdi. Arada 3 yıl fark var. Böyle yapılsa idi şuan kimse mağdur kalmazdı. Burada ben Ticaret Odasına buluyorum suçu. Ticaret Bakanlığı aracılığı ile bu karar çıkıyorsa, burada ne Belediye ne de bir başka kurumun bu olaydan bilgisi yok. Ticaret odası burada bize bir yazı, ya da toplantı yapıp, “Arkadaş burada bir yazı var, olmadık bir günde kapınızı çalabilir. Buna dur diyebilirler” diyerek bilgilendirmesi lazımdı. Bu üç yıl içerişinde çözüme kavuşturulabilirdi.

İlçemizin zaten iş sorunu, dükkan sorunu, yol sorunu var. Sorunsuz hiç bir şey görmedim. Bununda giderilmesinin mümkünatı yok. Dediğim gibi Ticaret Odası bu kararlar çıkıp tebliğ edildiğinde bize uyarılarda bulunsa idi, ben şuan bu dükkanları almak yerine kendime uyabilen bir yeri alırdım. Projeye göre hazırlardım. Ben şimdi 3 tane dükkan aldım. Şimdi ben bunların hepsini kapatmak zorundayım.

ADAMLAR RESMEN RIZKIMIZI KESTİLER!

Yasin Otomotiv Sahibi Metin Alıcı ise, Şuanda ben ne mal alabiliyorum, ne mal satabiliyorum. Aldım kabul et, eski vergi levhasına alacağım, bu kez satış yapamıyorum, satış yapsam, cezası var.  Rızkı rabbim keser ama bu adamlar resmen rızkımızı kestiler. Bizim kefalet borcumuz var, Banka borçlarımız var, ben mal satmaz ve almazsam ben bu borcu nasıl ödeyeceğim?. Ben kendimi ona göre hazırlamışım. Bu yasa çıkınca ortalık ana baba günü oldu diyerek; “İlçemizde yeni düzenlemeye ait dükkanda yok. Olsa kiralayacağım. Belediye Başkanı ile görüştük. “Dükkan yapacağım diyor. Prefabrik olsa en az 100 bine maal oluyor diyor. Alt yapıyı yap, suyunu, kanalizasyonunu bağla, bize gel buraya yapını yap, gerekirse 3 yıl sen bize kira ödeme, 3 yıl sonra şu kirayı ödemeye başla” de. O’da yok. Ticaret Odası Başkanının yanına gidiyorum yasayı bilmiyor” dedi.

YETKİ KAYMAKAM’DA

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı konu ile ilgili açıklama yaptı. Yapmış olduğu açıklamasında Nüfusu 100 bin altında olan il ve ilçelerde bu yönde gerekli yerler yoksa, iş yeri olsun, dükkan olsun bu gibi durumlarda inisiyatif Valiliklerde ve ilçelerde Kaymakamlıklarda” diyor. Yasayı da dinlemiyoruz. Nereye gideceğimizi şaşırdık. Bize bir yer gösterilsin bizlerde çıkalım. Yer yok, nereye gideceğim. Başka memleketlerde örneğin Yozgat’ta. Belediyenin yeri varmış, yeri göstermiş, şuanda temelini atmaya başlamış. Bizlere yardımcı olunsun. Şuanda elimde ola araçlara müşteri geliyor, istediğimiz parayı veriyor ama, satış yapamıyoruz.

BİZLER SADECE KENDİMİZ PARA KAZANMIYORUZ!

“Bizler bu ilçenin can damarı konumuzdayız. Satmış olduğumuz araçlarda sadece biz para kazanmıyoruz. Bak geçtiğimiz günlerde bir araç sattım. Aracın muayenesi yoktu, muayene yaptırdık, noterden satış yaptık, Eksper yaptırdık, petrolden benzin aldık, plaka bastırdık, muayenesi olmadığı için bir gün otelde kaldı para verdi. Toplamda 2 bine yakın para harcadı. Bizler bu işi yapmasak bu para ilçemizde kalmayacaktı” dedi.

YATIRIMLAR BOŞA GİTTİ!

İlçemizde bir arkadaşımız Postanenin yanına çok güzel bir yer açtı diyen Alıcı;  “ Yerini 500 bin liraya aldı. 150 bine komple içini yaptırdı. Bu adam 4 ay önce Şereflikoçhisar Belediyesinden galeri üstüne işyeri açma ruhsatı aldı. Madem böyle bir durum vardı, bu adama dört ay önce neden iş yeri açma ruhsatı verdin. Şimdi orada bu işi yapamayacak. Neden? apartman altı olduğu için. Bu adam 650 bin lira para harcamış. Şimdi ne olacak. Bu adamın kredilerini, borçları kim nasıl ödeyecek” dedi.

ERASLAN ÇOK GÜZEL OLDU!

  1. elde yapılan değişiklikle ilgili olarak ilçemizde faaliyet gösteren ve uygun işyeri olduğu için yetki belgesini alan Eraslan Otomotiv Yetkilisi Okan Eraslan; yapılan değişikliğin çok yerinde bir karar olduğunu belirterek; “ Aslında geç bile kalınmış bir değişiklik. Neden derseniz? Bundan önce önüne gelen araç alım satımı yapıyor, müşterileri kandırıyorlardı. Bundan böyle yetki belgesi olmayan kişiler bu işi yapamayacak. Hem alıcı, hem de satıcı için çok yerinde bir karar. Daha önceden insanlar sahtekarlık yapıyorlardı. Aracında olan hasar ve kusuru saklamak istiyorlardı. Ama şimdi öyle olmayacak. Zaten uzun zamandır bu düzenleme konuşuluyordu, nihayet de geldi. İnsanların da güvenli bir ortamda, sürprizlere kapıyı kapayarak daha güvenli ticaret yapabilmesi, insanların kandırılmasının da önüne geçecek bir uygulama. Araç almak bir yükümlülüktür aslında, insanlar araba alırken araçlarını ekspertize sokacak. Tabii bununla ilgili sokacakları ekspertize de bir standart getirildi. Hizmet yeterlilik belgesine sahip olan firmalardan, TSE hizmet belgesine sahip olan firmalardan belgelerini alarak, noterden bu belgelerle satış yapabilecekler” diye konuştu.

İkinci elde yapılan düzenlenenin ilçemiz esnafını daha nasıl etkileyeceği ise ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat