Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Domuzlar, çiftçi ve sürücüleri bıktırdı

İlçemiz Peçenek köylerinde bulunan yabani Domuzlar çiftçileri ve araç sahiplerini canından bezdirdi. Ekili alanlara zarar veren çiftçiler Ağaçören yolunda kazalara neden oluyor.

Yabani hayvanlar çiftçilerin ekili alanlarına zarara vermeye devam ediyor. İlçemiz Peçenek ve Karasenir köylerinin de bulunan yabani Domuzlar ekili alanlara zarar vermeye devam ediyor. Mısır, Domates, Kavun ektiklerini ve Domuzların bu ekili alanlara zarar verdiklerini ifade eden Peçenek ve Karasenir Köylüleri Domuzlar için bir an önce çözüm yolu bulunmasını istiyorlar. Yabani Domuzların son günlerde köylere kadar geldiklerini ve ekili alanlara zarar verdiklerini dile getiren Fadıllı Mahallesi Muhtarı Mahmut Peçenek; “Domuzlardan bıktık. Son yıllarda sayıları biraz daha arttı. Şuan Köyümüzün içerisine kadar gelmeye başladılar. Burada köylülerimiz tarafından ekilmiş olan Pancar var, Mısır var, bu kişiler domuzların istilasından bıkmış durumda. Genellikle akşam saatlerinde çıksalar da, gündüz çobanlarımız da görebiliyor” dedi.

SADECE BİZDE DEĞİL, TÜM CİVAR KÖYLE ŞİKAYETÇİ

Domuzların istilasından dolayı sadece Fadıllı Mahallesinde değil, bu civar tüm mahallelerde benzer sıkıntılar olduğuna vurgu yapan Muhtar Peçenek; “ Domuzların öyle sabit bir yeri yok. Tahmin gece boyunca 30 km alanda geziyorlar. Bugün akşam bizim köyle, yarın akşam diğer köyde. Ama sorunumuz aynı, ekili alanlara zarar vermeleri” dedi.

SÜREK AVI YAPILMALI

Domuzlardan kurtulmanın tek yolu sürek avı olduğuna dikkat çeken Fadıllı Mahallesi Muhtarı Mahmut Peçenek; “ Domuz konusunu daha önceki Kaymakamla görüşmüştük. Avcılar tarafından sürek avı yapacaktı. Ama olmadı. Bu hayvanlardan tek kurtuluş yolu sürek avının yapılması. Aksi taktirde bu hayvanlar çiftçilerimizin canını yakmaya, ekili alanlara zarar vermeye devam edecek. Çiftçilerimiz vurmak istiyor ama ceza ödemekten korkuyorlar. Bir başka önemli konu ise, eskiden köyümüze yaklaşmazlardı. Sayıları arttığı için artık bağımızda bahçemizde görmeye başladık. Allah muhafaza yarın bir gün birisine zarar verse bunun sorumlusu kim ya da kimler olacak?” dedi.

KAZALARA SEBEP OLUYORLAR!

Domuzların çiftçilere zarar verdiği kadar, yoldan geçen sürücü ve araçlara da zarar verdiğine vurgu yapan Muhtar Peçenek; “Domuzlar akşam saatlerinde yola çıkıyorlar. Daha geçen hafta içerisinde 2 araç yoldan geçen domuza çarparak kaza yaptı. Şükür sürücüler ve yolcularda yaralanma olmadı ama, araçlarında yüklü miktarda hasar meydana geldi” dedi.

Yetkililerin bu domuz olayına bir an önce çözüm yolu bulunmasını isteyen Peçenek, akşam saatlerinde Ağaçören yolundan geçen yolcuların daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

BENZER SORUNLAR BAŞKA KÖYLERDE DE YAŞANIYOR!

Domuz belası sadece Peçenek köylerini değil ilçemizde bulunan tüm köylerimizi ortak sorunu. Karabük Mahallesi Muhtarı Üçler Kavas’ta Yabani domuzlardan dolayı bir hayli rahatsız olduklarını belirterek; “ Domuz şuan tüm köylerimizin ortak sorunu. Köyümde domuz yok diyen kolay kolay çıkmaz. Bizim köyümüzde öyle çok ekili alan yok. Ufak tefek bağ ve bahçelerde ekili olan ürünler var. Maalesef domuzlar bu ekili alanlara zarar veriyor. Hatta köyümüzde kavaklık dediğimiz yerler yer. Gündüz saati bağına bahçesine giden köylülerimiz hemen hemen her gün domuz görüyorlar. Domuzlar çok sık ve çok üreyen bir hayvan. Vurmak yasak. Vurduğumuz zaman hem ceza alıyoruz hem de hayvan severler ayağa kalkıyor. Vurmasak canımızdan bezdiriyorlar. Yetkililer bu konuda bizlere yardımcı olsunlar” dedi.

İlçemiz yetkililerinin yabani domuzlara karşı her hangi bir çalışma yapıp yapmayacakları ise ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat