Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!”

2-8 Kasım “Lösemini Çocuklar Haftası” olması nedeniyle İlçe Sağlık Müdürlüğü bilgilendirmelerde bulundu. Löseminin belirtilerinin açıklandığı açıklamada erken teşhisin önemine vurgu yapılarak, “ Erken Teşhis Hayat Kurtarır” denildi.
İlçemiz Sağlık Müdürlüğü Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Tüm kanserlerde olduğu gibi lösemi içinde erken tanının önemine vurgu yapılan açıklama şöyle denildi.
“Lösemiler, normalde farklı tiplerde kan hücrelerine dönüşecek olan hücrelerden köken alan kanserlerdir. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Lösemilere erken saptamanın en iyi yolu söz konusu hastalığın olası belirtilerine gözden kaçırmamaktır.
Löseminin Belirtileri:
*Kansızlık(anemi)
*Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, sık sık hastalanma
*Çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi)
*Ciltte sık sık çürük oluşumu
*İştahsızlık, kilo kaybı
*Ciltte ele gelen yumrular
*Halsizlik, solukluk, çabuk yorulma, çarpıntı
*Kemik ve eklemelerde ağrılar, şişlik ve hareket kısıtlılığı
Yukarda sayılan belirtilerden birçoğunun lösemi dışı herhangi başka bir sebepten de kaynaklanabileceği ve aslında bu ihtimalin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Belirtilerin var olması halinde bir hekim tarafından kontrol edilerek olası nedenin saptanması ve tedavinin düzenlenmesi önem arz etmektedir.
Tanı; esasen hastanın şikayet ve muayene bulguları değerlendirilirken lösemi ihtimalinin göz önünde bulundurulmasına dayanır. Lösemi şüphesi sonrasında yapılacak kan testleri ile tanı netleştirilebilir. Ardından kemik iliği biyopsisi özel kan testleri ve genetik testler yapılabilir.
Günümüzde çocukluk çağı lösemileri %80 oranında tedavi edilebilmektedir. Hastalık, ülkemizde de başarıyla tedavi edilebilmektedir. Lösemi kemoterapi ile tedavi edilmektedir. Gerekli olduğu durumlarda kemik iliği nakli, radyoterapi gibi tedavilerde kullanılmaktadır.
Özellikle akut lösemilerde hastalığın tamamen tedavi edilme oranı çok yüksektir. Diğer lösemilerde de sağkalım oranları yüksektir. Tüm kanserlerde olduğu gibi erken tanının önemini vurguluyor ve; ‘’ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR.’’ Diyoruz.”

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat