Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Gelinlikçiler zor günler yaşıyor!

Korona virüs tedbirleri kapsamında 81 ilde düğün, nişan, sünnet ve kına gecesi gibi organizasyonlarının yasaklanması düğün sahipleri kadar Gelinlikçileri de olumsuz etkiledi. Satışını yaptıkları Gelinliklerin yasaklar nedeniyle mecidiyeköy rus kızları tekrar almak zorunda kaldıklarını belirten İlçemiz gelinlikçileri çok zor günler yaşadıklarını ifade ettiler.

Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulunun toplantısında alınan tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine ‘Korona virüs Tedbirleri’ konulu ek genelge göndermişi, sokak-köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere, 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde yapılmasına müsaade edilmeme kararı alınmıştı. Alınan karar doğrultusunda Düğünler nikah merasimi şeklinde yapılabilecek, düğün ve nikahlar en fazla 1 saatte tamamlanacak. Nikah merasimi şeklindeki düğün veya nikahlarda oyun oynanması ve dans edilmesine, toplu yemek dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi ve ikram yapılmasına izin verilmeyecek. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanmıştı. Hal böyle olunca birçok düğün organizasyonu da iptal edildi. Kimi düğün sahipleri etkinliği sade bir törenle bir saatte sığdırırken, çoğu düğün sahipleri ise düğünlerini bir sene ertelemek zorunda kaldı.

SATMIŞ OLDUĞUMUZ ÜRÜNÜ GERİ ALDIK!

Düğünlerin iptal edilmesi en çok Gelinlik sektörünü olumsuz etkiledi. Konuyu araştıran gazetemiz görevlisine MG Gelinlik yetkilisi Köksal Mutlu; Düğünlere getirilen yasaklar en çok bizleri etkiledi diyerek; “Bugün düğün yapacak, Nişan yapacak, Sünnet yapacak insanların geri adım atmasına neden oldu. Böyle olunca esnafın ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Şöyle bu yasaklar gelmeden önce müşterilerimize ürünü sattık, ancak yasaklar gelince bu kişiler düğünlerini ve nişanlarını iptal etmek zorunda kaldılar. Bizlere gelerek paraların tekrar iade edilmesini istediler. Bu şekilde 4-5 tane satmış olduğumuz ürünü tekrar almak zorunda kaldık. Niye derseniz vatandaşın burada hiçbir suçu yok. Esnaflığa yakışan buydu bizde bunları yaptık” dedi.

Düğünlere gelen kısıtlamanın çok yerinde bir karar olduğunu ancak yasağın ansızın yapılmasının çok yanlış olduğuna dikkat çeken Mutlu; “ Kısıtlama yapılmalı, yasaklar gelmeli, ancak bu bir gün önceden haber verilmesi çok iyi olmadı. Örneğin günler ya da haftalar öncesinden yasaklar gelecek diye gerekli ikazlar yapılsaydı durum daha farklı olurdu. Vatandaşlar düğün olsun, sünnet olsun, nişan olsun bu gibi etkinliğini daha öne alırdı” dedi.

200’E YAKIN ÜRÜNÜM ELİMDE KALDI!

Gelinlik işinin diğer sektör gibi olmadığına dikkat çeken MG Gelinlik yetkilisi Köksal Mutlu, “Bizler gelinlikçiler olarak siparişlerimizi aylar öncesinden vermek zorundayız. Örneğin ben Şubat ayında İzmir fuarında siparişlerimi verdim. Yaklaşık 200’e yakın ürün sipariş ettim. Neden? Sezona yetişmesi lazım. Sonradan virüs ortaya çıktı, bütün planlarımız, yatırımımız, ödemelerimiz ve elimizdeki ürünler boşa çıktı. Bu ürünler seneye durur mu? derseniz, gelinlik işi araba işi gibidir. Her yılın kendine has özeliği modeli vardır. Seneye 2021 yılına gireceğiz. Bizim ürünler 2020’nin ürünü olacak ve illaki değer kaybı olacak” dedi.

GURBETÇİLERDE GELMEDİ!

Virüsün bir başka olumsuz etkisi ise Gurbetçilerimizin de gelmesini etkilediğini belirten Köksal Mutlu; “Bu sene gurbetçilerimizin %8 %10’nu geldi. Neden! virüsten dolayı. Memleketimizin insanları alışverişlerini genellikle internetten yapıyorlar. Ama gurbetçilerimiz milliyetçilik yaparak alışverişlerini ilçemizden yapmayı tercih ediyor. Eee virüs dolayısı ile onlarda gelmeyince işimiz daha da zorlaştı” dedi.

MÜŞTERİLERİMİZİN ÇOĞUNLUĞU KULU’DAN GELİYOR!

Yıllarca konfeksiyon sektöründe hizmet verdiğini ama bu yıl bu iş yerini sadece gelinlik, nişanlık ve abiye için açtığına dikkat çeken Mutlu; “ Bugün ben burayı açtım açalı en çok müşteri, Kulu’dan Tuzyaka’dan ve Bozan’dan geliyor. Neden derseniz Kulu’da 10 bin liralık gelinlik, bizim burada 5 bin – 4 bin liraydı. Keşke şu Bozan yolumuzda düzgün olsa işlerimiz daha da artacak. Çünkü ben 2 defa Bozan’a düğüne gittim, eve geldim, arabanın lastiği yarılmış, lastikçi çakıl kesmiş” dedi. Şimdi oradan gelen her müşteri benim yaşadığımı yaşasa buraya bir daha gelmek ister mi? Bir an önce bu yolun yapılması ilçe esnafı için çok güzel olur” dedi.

ÇARK DÖNÜYOR AMA!

Güzeller Giyim yetkilisi Ebubekir Güzel ise, Çok kötü etkilediğinin altını çizerek; “ zaten durum belli. 2020 yılına ait almış olduğumuz ürünlerin %60’ı bizde. Yani bu şu demek almış olduğumuz ürünün %40’nı satabildik. Bu yeterli bir hareket değil. Son günlerde yasakların gelmesi ile birlikte düğünler iptal edildi. Düğün sahipleri seneye yapmaya karar veriler. Hal böyle olunca satmış olduğumuz ürünleri tekrar almak zorunda kaldık. Geçtiğimiz hafta ile bu hafta arasında 10 tane düğünüm iptal oldu. Hem gelinlik geldi, hem bindallısı. Müşterinin vermiş olduğu kaporayı verdik. Şuan sadece gelinlik adına değil, tüm ürünlerde ana maliyetinin dahi altındayız. 2020 yılı tam bir batak yılı. Atıyorum 5 liraya almış olduğumuz ürünü 4’e kadar vermek zorundayız. Çarkı döndürmemiz lazım. Kış ayı geliyor. Masraflar biraz daha artacak. Bugün pandemiden dolayı hiçbir personelimizi işten çıkarmadık. Giderler çok. 2020 yılından beklentimiz sadece yerini korusun. Bakalım seneye nasıl bir olay yaşayacağız bunuda yaşayıp göreceğiz” dedi.

 

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat