Girdi maliyetlerinin artması, üreticinin para kazanamaması bir de faiz oranlarının artması sonrası Ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de hayvancılık bitme noktasına geldi. Hayvan sayısının azalması bir çok sektörü de olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıl yoğun talep nedeni ile fiyatları iki katına çıkan saman, bu sene para etmedi. Talep görmediği için tarlalarda kalan saman, alıcısı olmadığı için çürümeye terk edildi. Bazı tarla sahipleri ise samanları tarlada yakarak çözüm yolu bulmaya çalıştı.
Gerek girdi maliyetlerinin artması, gerekse zorluğu nedeniyle ilçemizde hayvancılık sektörünün bitmeye gelmesi sonrası Saman bu sene rağbet görmedi. Çok değil birkaç sene önce Ülkemizdeki saman yetmediği için yurt dışından ithal edilen saman şimdilerle tarlalarda kaldı.
Samanın para etmemesi hem Saman ticareti yapan kişileri hem de çiftçilerimizi zora soktu. Geçtiğimiz yıl biçerciler tarladaki samanı alabilmek için her hangi bir biçer ücreti almazken, bu sene samanın yüzüne bakan olmadı.
Samanın para etmemesinin temel nedeninin hayvancılığın bitme notasına geldiğini ileri süren üreteciler; “ İlçemizde her geçen gün hayvan sayısı azalıyor. Bunun temel nedeni, fiyatların her geçen gün artması. Ve bu işi yapacak kişi sayısının azalması. Geçtiğimiz yıllarda bir buzağı 10-15 bin lira civarında idi. Şimdi yeni doğmuş bir buzağı 40-50 bin lira ediyor. Bu hayvana en az 1-1,5 sene bakacaksın ki, para kazanasın” dediler.
MALİYETLER ARTTI, KİMSE RİSK ALMAK İSTEMİYOR!
Hemen hemen her sektörde olduğu gibi hayvancılıkta da maliyetlerin arttığını belirten besiciler, artık hiç bir şey eskisi gibi değil, besihaneye en az 10 mal koymak, 1 milyon para demek. Buna en az 1 sene bakacaksın, çobanıydı, yemiydi, samanıydı maliyetler iki katına çıkıyor. Almış olduğun risk etmiş olduğum kara değmiyor. Kimse şu ortamda risk almak istemiyor. Üretip perişan olana kadar, olan parasını bankaya koyarak para kazanmak istiyor. Hal böyle olunca üretim bitme noktasına geldi” dediler.
HER KES HAZIRCI OLDU!
Daha önceki yıllarda besicilerin samanı kendilerinin yaptırdığına dikkat çeken İsmail Kılıç isimli üretici; “ artık herkes hazırcı oldu. Kimse perişan olmak istemiyor. Saman almak yerine balya yaptırmayı tercih ediyor. Örneğin ben artık hazır balya alıyorum. Kapıma kadar gelip, içeriye kadar çekiyorlar” dedi. Dahası saman yerine balya kullanımının artığına dikkat çeken Kılıç; “ samanın kilosu şuan 1 lira. Ama zahmetli bir iş. Çuvallanması, istifi derken kimse uğraşmak istemiyor. Balya daha kola kolay. Hatta saman alan kişiler artık presli saman almayı tercih ediyor. Çuvallanmış vaziyette samanın kilosu 1,5 tl civarında hem istifi hem işçiliği daha kolay” dedi.
İlçemizde saman ve balya fiyatları ise, toz saman kilosu 1 lira, presli saman kilosu 1,5 lira, Balya ise boyutuna göre 13 ile 19 tl arasında alıcı buluyor.
DİĞER HABERLER
TAPUDA RÜŞVET OPERASYONU 3 GÖZALTI
HUZUREVİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
KIŞ AYI GELDİ PAZAR ESNAFININ ÇİLESİ BAŞLADI