Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

KURAKLIK KAPIDA İmkanı olan suluyor, olmayan kara kara düşünüyor

Bin bir zahmetle ekimi yapılan ekili alanlar kuraklık nedeni ile kurumaya başlıyor. İlçemizde sulama imkanı olmayan, kıraç diye tabir ettiğimiz alanlarda bulunan ekinler kurumaya başladı. İmkanı olan çiftçilerimiz ekili alanları sularken, imkanı olmayan çiftçilerimiz ise kara kara düşünmeye başladılar. İlçemizde hemen hemen her hafta bir mahallemiz yağmur duasına çıkıyor.
Ülkemizle birlikte ilçemizde de yağışların yeterince yağmaması sonrası ekili alanlar kurumaya başladı. Bin bir zahmet ve girdi maliyetlerinin artmasına rağmen geçimini çiftçilikle sağlayan borç harçla tarlarına mahsul ekimi yaparak geçimini sağlamayı düşünmüşlerdi. Tüm planlarını hasat mevsimine yapan ilçemiz çiftçileri kuraklık nedeni ile ekili alanlarının kurumaya başlaması sonrası şimdilerde kara kara düşünmeye başladı. Gerek kışın kar yağışının az olması gerekse Nisan ayında yağmurun azalması nedeniyle kara kara düşünen çiftçiler şimdilerde ekili alanların kuruması ile tam bir yıkım yaşamaya başladılar.
Hemen hemen hergün “ bugün yağmur yağacak!” diye bekleyen beleyen çiftçiler, susuz kalan ekili alanlarda kurumaya başlayan ekinlerini görünce ne yapacaklarını şaşırdılar. Gerek ilçemizde gerekse hemen yan komşumuz olan Evren İlçesinde kuru tarım yapılan alanlarda bulunan binlerce dönüm ekili alan yavaş yavaş kurumaya başladı.
Kuraklık karşısında her hangi bir çıkar yolu bulamayan ilçemiz çiftçileri; ondan bundan borç para alarak ekim yaptıklarını, temel geçimlerinin çiftçilikten olduğunu belirterek; “ Geçimimiz çiftçilik üzerine. Gerek tohum gerekse gübre fiyatlarındaki artışlara rağmen ekim yaptık. Ancak kurak geçen mevsim sonrası ekili alanlarımız suya en fazla ihtiyaç duyduğu anda yağışların az olması yada hiç olmaması nedeni ile kurumaya başladı. Sulu yerler bir nebzede olsa kendisini kurtarır. Ancak kuru yani kıraç yerlerde bulunan ekinlerimizde şuan için verim kayıplarımız %30-40’lardaç Böyle kurak giderse birçok çiftçimiz ekinlerini işleyemeyecek. Allah hayırlısını versin. Yapacak bir şey yok” dediler.
KUYULAR GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR
Öte yandan sulama imkanı olan çiftçilerimiz ise kurak geçen mevsim sonrası tarlalarında bulunan kuyuları gece gündüz çalıştırarak ekili alanlarını suluyorlar. Günler öncesinde sulamaya başlayan çiftçilerimiz hala ekili alanların kendisini tam manası ile toplamadığını, günde 7-8 saat su vermelerine rağmen kuraklık nedeni ile zor günler yaşadıklarını ifade ettiler.
UMUTLAR YAĞMUR DUASINDA!
Kuraklık nedeniyle ellerinden bir şey gelemeyen çiftçilerimiz yağmur duasına çıkarak birkaç damlada olsa yağışın olması için yaradana dua ediyorlar. Hemen hemen her hafta bir mahallemizde yağmur duası yapılıyor. Kimi mahallede onlarca kimi mahallemizde yüzlerce kişi bir araya gelerek yağmur duasında bulunuyorlar.
BİRKAÇ SAAT YAĞAN YAĞMUR UMUT OLDU!
Ramazan bayramının birinci günü gece geç saatte başlayan ve sabah saatlerinde şiddetini artırarak birkaç saat yağan yağmur çiftçilerimize umut oldu. Şuan ekili alanların tüm zamanlardan daha çok suya ihtiyacı olduğuna vurgu yapan çiftlilerimiz; “ birkaç damlada olsa yağan yağmur ekili alanlara can suyu olacaktır. Allah’tan ümit kesilmez. İnşallah ilerleyen günlerde beklenen yapışlar yağarda çiftçilerimiz en azından etmiş oldukları masrafı bari kurtarabilirler” dediler.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat