Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

KURU SOĞAN FİYATI ARTIYOR

Son bir hafta içerisinde Kuru Soğanın fiyatında artış yaşanmaya başladı. Çok değil 15-20 gün önce 80-85 kuruştan satılan Kuru Soğan şimdi tarlada 1 lira 30 kuruş ila 1 lira 40 kuruş arasında müşteri buluyor. İlçemiz Soğan üreticileri fiyattaki artışın nedenini ise Soğanların Depoya kaldırılması nedeniyle oluştuğunu söylediler.

Yaklaşık 4-5 senedir ilçemizde de yetiştirilmeye başlanılan Kuru Soğanda söküm zamanı başladı. İlk olarak aylar öncesinden sökümü yapılan yazlık Soğandan sonra şimdilerde ise kışlık Soğan sökümleri başladı.

Yaklaşık 15-20 gün önce başlayan Soğan sökümlerinde kilo fiyatı ilk zamanlarda 70-80 kuruştan alıcı bulan kuru Soğan şimdilerde 1 lira 30 kuruş ila 1 lira 40 kuruş arasında müşteri buluyor.

Son günlerde artan ümraniye escort kuru Soğan fiyatlarını araştıran gazetemiz muhabirine İlçemizde Soğan üretimi yapan üreticiler çarpıcı açıklamalarda bulundular.

ARTIŞIN NEDENİ, DEPOCULUK!

Yaklaşık 20 yıldır Soğan üreticiliği yapan Ercan Otçil isimli üretici ilçemizde 600 dönüme yakın soğan tarlası olduğunu ifade ederek; “ Verimler bu sene çok düşük. Şuan dönüm başı 4-5 ton Soğan çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda dönümünden 6-7- ton Soğan alıyorduk. Verimin düşme nedeni ise sıcaklığın yüksek olması ve yağışsız az olması. Fiyatlar şuan 130-1400 lira civarı. Bunun sebebi ise milletin soğanı depoya koyması. Bunun yanında fiyatlar çiftçiyi kurtarmadığı için üretici şuan malını satmak istemiyor. Bir de ihracat olduğu için fiyatlarda biraz artış var. Depoya koyulan soğan harici yapılan satışlarla birlikte bu soğan fiyatları tekrar eski fiyatlarına gelecek” dedi.

MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Üretimden yana bir sıkıntımız yok. Zor şartlarda ürün üretmeye çalışıyoruz diyen Otçil; “Buraya gelen çiftçiler yerli çiftçiler değil. Diyarbakır’dan gelen Urfa’dan gelen çiftçiler. Bunların hepsi çadırda kalıyorlar. Tek sıkıntımız kayıt altına alınamıyoruz. Neden derseniz. Bizler üreticiyiz. Buradan icara tarla kiralıyoruz. Kiraladığımız tarlaların fiyatları çok yüksek. Bunu da kabul ettik, ancak ÇKS’yi bize vermiyorlar. Bu nedenle kayıt altına girmiyor. Ürün çok olmasına rağmen az görünüyor. Şuan dönümünü 500’e kadar kiralıyoruz. Bu fiyatlar bir hayli yüksek. Normalde dönüm başı icarın 250 TL ile 300 TL arasında olması lazım. Neden? Çünkü masrafımız çok. Örneğin biz sulamayı elektrikle yapıyoruz. Elektrik faturası çok yüksek geliyor. Mazot fiyatlarının yüksek olması da bir başka neden. Maliyetler çok yüksek” dedi.

İLAÇ FİYATLARI ARTTI

Sabri Ekinci isimli bir başka Soğan yetiştiricisi ise 4 yıldır ilçemizde Soğan ektiğini ifade ederek; “ Burada çiftçinin en büyük eksiği şu, yerleşim yaşamı olarak yaşantısı sıfır. Bu kişiler 6 ay boyunca çadırda yaşıyor. 6 ay sonra emeğini almak istiyor onu da alamıyor. Alamamasının sebebine gelince; bundan 3 yıl önce dönüm maliyeti 2 bin lira iken bugün 4-5 bin liraya çıktı. Bu gün Signum denilen bir ilaç var.230 TL idi şuanda 490 TL.  Soğanın fiyatı arttı diye sitem eden kişiler bunları göz ardı ediyor. Maliyet durmadan yükseliyor. Soğan 20 kuruş koyduğu zaman üzerine millet ver yansın ediyor. 3 yıl önce bir boru 100 TL iken bugün 300 TL. Bu yıl mesela Hatay Reyhan’lıda Soğan 65 kuruştu. Tüm çiftçiler Külliyen zarar etti. Devlet o zaman nerede idi? Niye destek vermedi. Şimdi  30-40 kuruş zam geldi diye devlet el koyuyor. Şuan bu fiyatlar bizler için yeterli bir rakam. Çiftçiye yetiyor. Ama fiyatın 60-70 kuruş olması zarar ettiriyor.

SOĞANIN TARLAYA ZARARI OLMAZ!

Tarla sahipleri ya da ilçemiz halkı tarafından Soğan’ın tarlayı öldürdüğü yönünde bir söylem var sorusuna ise Ekinci; “Soğan tarlayı öldürmez. Bir yıl ekersin ikinci yıl başka bir mahsul ekersin, üçüncü tekrar ekersin. Bakın Polatlı örneği. Polatlı bundan 30 yıl önce daha geriydi. Hatta tarlaları çöldü. Şimdi her taraf sulak tarım arazisi. Soğan üreticisi girdi, Polatlı ayaklandı. Şuanda Polatlı ilçeler arasında en zengin ilçe konumunda.

Bir başka önemli konu ise şuanda burada 1500-2000’e yakın tarım işçisi var. Bunlar burası için can suyu. Oteller dolu, lokantalar dolu. Neden Soğan esnafı otelde kalıyor, ihtiyaçlarını burada karşılıyor. Burası için can suyu mahiyetinde. Burada 5-6 ay kalıyorlar. Bu bir ilçe için bulunmaz nimet. Burası şuan Polatlı’nın 30 yıl önceki hali” dedi.

Soğan fiyatlarındaki artışın birkaç hafta daha devam edeceği, ilerleyen günlerde fiyatlarda ufakta olsa bir ucuzlama olacağı edinilen bilgiler arasına yer aldı.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat