Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Pancar Hasadı Başladı

İlçemizde Pancar hasadı başladı. İklim şartlarının değişmesi, aşırı sıcakların yaşanması ile Şeker oranında düşüş ve verim kaybı yaşanılan Pancar’da fiyatlarının açıklanmaması çiftçileri meraklandırıyor.

Arpa, Buğday, Nohut, Mısır derken ardından Pancar hasadı başladı. Dördüncü ayda ekimi yapılan ve yaklaşık 15 gün önce sökümüne başlanılan Pancar hasadı üreticilerin yüzünü güldürmüyor. Havaların aşırı sıcak gitmesi ve birde yağışların azalması sonrası hem şeker oranında hem de verimde düşüş beylikdüzü vip escort kızlar yaşanılan Pancar’da, fiyatların açıklanmaması ise çiftçilerin önünü görmesini engelliyor.

Pancar hasadında verim, şeker oranı ve sıkıntıları araştıran gazetemiz muhabirine Kenan Ülger isimli Pancar üreticisi, verimlerin bu yıl bir hayli düştüğünü belirterek; “ Dördüncü ayın ortalarında ekmiş olduğumuz Pancarların sökümüne yaklaşık 15 gün önce başladık. Ancak bu sene kurak bir mevsim geçirdiğimizden ve havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı hem dekar başı verimimiz hem de Pancarda bulunan şeker oranında düşüş oldu. Geçtiğimiz senelerde 7-8 ton verim alırken bu sene 6-6,5 ton arası verim alıyoruz. Yine de Allah bereket versin” dedi.

Şuan hem Pancar fiyatının hem de Nakliye fiyatının açıklanmadığını dile getiren Ülger; “ fiyatlar geçtiğimiz sene bu zamanlar açıklanmıştı. Bu sene açıklanmadı. Hal böyle olunca neyi kaça satacağız, nakliyeye ne kadar vereceğiz belli değil” dedi.

Bir başka Pancar üreticisi Savaş Yiğit ise, benzer konulara değinerek; “ Yaklaşık 17 gün önce pancar sökümüne başladık. Verimler bu sene geçen yıla oranla biraz düşük. Şuan dönüm başı 8-8,5 ton verim alıyoruz. Bu yıl en büyük sıkıntımız şeker oranın düşük çıkması. Bunun temel nedeni sıcaklıkların fazla olması. Birde normalde pancar ekim zamanı ile söküm zamanı arasında 180 gün olması lazım. Bu yıl söküm biraz erken başladı” dedi.

FİYAT AÇIKLANMADI, ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ!

Pancar sökümüne başlanılmasına rağmen fiyatların hala açıklanmadığına dikkat çeken Yiğit; “ her sene bu zamanlar fiyatlar açıklanmış olurdu. Bu sene açıklanmadı. Hal böyle olunca önümüzü göremiyoruz. Önümüzü göremeyince alacağımız parayı bilemiyoruz. Ve seneye ne kadar ekim yapıp yapmayacağımıza karar veremiyoruz” dedi.

34 KURUŞUN ALTI ZARAR!

Pancar fiyatlarının geçtiğimiz sene 30 kuruş olduğuna vurgu yapan Savaş Yiğit; “ bu sene en az 34-35 kuruş olması lazım. Neden derseniz girdi maliyetleri arttı. Gübre, mazot fiyatları her geçen gün artıyor. Maliyetlerin artması sonrası para kazanamaz duruma geldik. İnşallah iyi bir fiyat açıklanır” dedi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat