Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

İstiklal Marşı’nın 102.Yılı Kutlandı, Mehmet Akif Ersoy Anıldı

İlçemizde düzenlenen programla bağımsızlığımızın simgesi İstiklal Marşı’mızın 102.yıldönümü kutlandı ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy anıldı.
İlçe Milli Eğitim’in organizesiyle düzenlenen ve AbdülbakiÜnlü İmam Hatip Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan program, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
İlk olarak günün anlam ve önemini belirten ve Abdulbaki Ünlü İmam Hatip resim Öğretmeni Şükriye Kantaroğlu ve öğrencileri tarafından hazırlanan resim sergisi gezildi.
Sunuculuğunu okulun öğretmenlerinden Hatice Alıcı‘ nın yaptığı program, bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşma Öğretmen Salim Çakır tarafından yapıldı. Çakır konuşmasında şunları söyledi; “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar kilometre taşı niteliğinde şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri,geleceğe güvenle bakabilmeleri bu şahsiyetleri yaşatmakla mümkündür.
İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurt severlik ve özgürlük aşkımız İstiklâl Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını kararlılığını ” Hayal ile yoktur alış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim ” diyerek abideleştiren Mehmet Akif…
Her yıl 12 Mart tarihi İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak anılır ve bu yıl ki faaliyetlerin ortak teması “Akif’in Sözü Cumhuriyet’in 100’ü”olarak belirlenmiştir. Bu yılın temasına da uygun olarak büyük fikir ve dava adamı İstiklal Marşı şairi M.Akif Ersoy’un şair kişiliği, birleştirici ve bütünleştirici yönü ile vatan ve millet sevdalısı olma özelliğini hazırladığımız programda vurgulayacağız. İstiklal Marşı’nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir. İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günlerindeyiz. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş. Düşman orduları, Türk yurdunun her yanına sokulmuş. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır.
Genel Kurmay Başkanı İsmet Paşanın saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini, bağımsızlığa olan inancı canlı tutacak ve gelecekte milli marşımız olacak bir marşın hazırlanması teklifinden sonra yarışmaya 734 şiir katılmış ama hiçbiri istenilen özellikte bulunamamıştır.
Mehmet Akif ise “Milletin kurtuluşunu para ile mi söyleyeceğiz ” diyerek bu yarışmaya katılmamıştır.
Hasan Basri yarışma için konan ödülün ona verilmeyeceğine dair güvence verince;
– O halde yazalım, deyip yazmıştır. İstiklal Marşı “Korkma!” seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı.
Bir başka dizesinde ise: Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.” diye gençlere seslenir. Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu topraklar altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktı.
Öyle de oldu. Milletimizin hür yaşama azmi ve aşkı Mustafa Kemal gibi eşsiz bir liderin önderliğinde bizlere yeni ufuklar açacaktı. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayâsızca saldırılara elbette boyun eğmeyecekti ve de eğmedi.
İstiklâl Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklâl Marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan; bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır..
Konuşmamın sonunda başta Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi M.Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını hem bu yüce destanı yazan ustayı hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmet ve minnetle anıyorum. Şanlı bayrak göklerden, İstiklal Marşımız dillerden, vatan sevgisi iman dolu göğsümüzden ebediyen silinmesin.”
Konuşmanın ardından ilçemizde düzenlenen ilokullararası İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasında birinci olan Şehit Kuddüsü Demli İlkokulu öğrencilerinden Şaziye Altuntepe tarafından İstiklal Marşı’mızın 10 kıtası okundu.
Öğretmen İsmail Yılmaz ve öğrencisi Süleyman Efe İldeş tarafından “Akif’în Seslenişi” isimli metin canlandırıldı.
Daha sonra Hafsa Özçelik isimli öğrenci tarafından “Zulmü Alkışlayamam” isimli şiiri okundu.
Program, Abdulbaki Ünlü İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri tarafından “İstiklal Marşı” oratoryo gösterisi, izlendi.
ÖDÜL TÖRENİ
Prpgramın sonundan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında ve “Mehmet Akif’e Mektup” temalı yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Buna göre;
-Mehmet Akif’e Mektup temalı resim yarışmasında birinci olan Şehit Filiz Koçak İlkokulu öğrencilerinden Beyza Özveren’e ödülünü İlçe Milli Eğitim Müdürü Uğur Atılgan,
Şiir yarışmasında birinci olan Abdulbaki Ünlü İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Asya Nur Aktaş’a ödülünü Belediye Başkanı Memiş Çelik,
Kompozisyon yarışmasında birinci olan Anadolu Lisesi öğrencisi İlayda Aydoğdu’ya ödülünü Tatibkat Merkezi Komutanı Tankçı Albay Uğur Bor,
Ve İlkokullar arası İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında birinci olan Şehit Kuddüsü Demli İlkokulu öğrencilerinden Şaziye Nur Altuntepe’ye ödülünü de bKaymakam Zafer Engin tarafından verildi.
Ödül töreninden sonra program sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat