Diyanet İşleri Başkanlığının “Değerleri ile Güçlü Ailem” projesi kapsamında toplumun en temel yapı taşı olan aile hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu tarafından katılımcılara; “ Kuşaklar arası iletişim ve Ailede değerlerin aktarımı” konulu konferans verildi. Katılımcılar tarafından pür dikkat dinlenilen konferansta, yeni neslin aile kurmakta endişe yaşadıkları, kurulan ailelerin kıs bir süre sonra ayrılıkla sonuçlandığı, evlilik yaşının ise 28-29’lara dayandığı ifade edildi.
Yapmış oldukları programlarda adından sık sık söz ettiren İlçe Müftülüğü bu kez Aile yılı olması nedeniyle Aile konusu konferans düzenledi. Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ve Uğur Işılak Kültür Merkezinde yapılan, Kaymakam Taner Tengir, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Şereflikoçhisar Berat Cömertoğlu Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Burhan Günay, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunması ile başlayan program Aliuşağı Cami İmam hatibi yavuz Güneş’in Kur’an-ı kerim okuması ile devam etti. Programda kısa bir konuşma yapan İlçe Müftüsü Fatih Balta, katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Müftü Fatih Balta, Bu sene aile yılı. Aileyi güçlendirmek aileyi ayakta tutmak, aileyi devam ettirmek, akabinde ahiret yurdunda da birbirine hüsnü şehadette bulunacak, eşlerle bu yola devam etmek, hepimizin vazifesi, ettirmekte vazifemiz. Niye? Bizler din görevlisi olarak, diyanet camiası olarak bu müesseseyi her daim ayakta tutabilmek için elimizden gelen gayreti, elimizden gelen çabayı göstermemiz gerekiyor. Yüce rabbim güzel aileler kurmayı nasip ve müyesser eylesin” dedi.
Kıymetli kardeşlerim diyen İlçe Müftüsü Fatih Balta; “Bu programlarımız devam ediyor. Geldiğimiz sekiz ay boyunca çeşitli programlar inşa ettik. Önümüzdeki günlerde başka etkinliklerimiz ve programlarımız olacak. Kermes yapacağız. Allah izin verirse birde icazet programı yapmayı düşünüyoruz. Bizleri yalnız bırakmadınız, sağ olun var olun, sağlıklı yuvalar diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Daha sonra Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu “Kuşaklar arası iletişim ve ailede değerlerin aktarımı” konulu konferans verdi. Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Çapçıoğlu; “ Biraz önce Müftü hocam ifade etti. Bu sene aile yılı. Aileyi her sene konuşuyoruz ama; bu sene özellikle aileyi daha çok konuşmalıyız. Çünkü aile, her sene yuva olma özelliğini korumaya çalışan aslında birazda can çekişen kurum haline geldi. Aile böylede diğer kurumlar farklı mı? Tabi insan değiştikçe, insanın bağlantılı olduğu bütün kurum ve kuruluşlarda zamanla değişiyor. Değişmemek insanın tabiatına ve hayatın akışına uygun değil, değişmekte insan olmak bakımında bizim kaçınılmaz bir gerçeğimiz” dedi.
İnsan dünyaya geldiğinde aile sıcaklığı ile buluştuğunun altını çizen Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu, “tabi doğduğunda ailede kim varsa onu kucaklıyor, sevip sarmalıyor. Ve hayatla bu ilk tanışıklığı hayat boyu devam ediyor. Dünya hayatı aile ile başladı. Ailenin yerine geçen bir gurup yok. Aile olmak bakımında da insanın ihtiyaçlarını karşılayabileceği başka alternatifi söz konusu değil” dedi.
Peki bu kadar kıymetli olan aileyi biz nasıl değerlendiriyoruz? Diyen Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu, kendi ailesinden de örnekler vererek; “ aile deyince aklıma önemli şeyler geliyor. Bir tanesi aile; insanın en huzurlu olduğu yer. Aile kadar hiçbir mekanda huzurlu olamıyoruz. Peki aileyi huzurlu kılan şey ne derseniz; aile yaşadığımız her şey tedbirsiz yaşanıyor. Ailede karşılıklılık yok, karşılıksız anlayış, ilgi beklenti sıcacık bir ortam var” dedi.
Annenin sevgisi ile baba ise ailede daha çok koruyuculuğu ile öne çıktının altını çizen Din işleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu; “büyükbaba, büyük dede, onları tarif etmem çok zor. Fedakarlık denilen duyguyu ben onlarda gördüm. Bugün ailede en çok özlediğimiz şey, sorumluluk. Bugün en çok özlediğimiz, arzuladığımız şey sorumluluk. Yeni nesle bakıyorum, aile kurmak bir sorumluluk ise, aileyi devam ettirmek başka bir sorumluluk. Ve çoluk çocuk olduktan sonra onların aile kurması, aileyi oluşturması daha da zorlaştı. Peki ne değişti. Üç şey değişti gibi geliyor. Birincisi aileye bakış açımız değişti. Eskiden aile bir insanın bir defa kuracağı, vefat edilene kadar devam edeceği kurumlardı. Şimdiler de eskisi kadar koruyamadığımız bir kuruma dönüştü. Aile Bakanlıklarının istatistikleri yayınladı. Bugün aile kurma yaşımız 28-29’lara ulaşmıştı” dedi.
Ailenin eskinden bir kez kurulan kurumlar olduğunu ancak günümüzde, kurulup yeniden yıkılan kurumlara dönüştü. Hatta aile olmaya gerek yok, çünkü annem babam benim adıma yapmam gerekenleri benim adıma yapıyor, deniliyor. Bugün helikopter anne-baba diye bir tabir ürettiler. Çocukların bütün sorumlulukları böyle yukarıdan alıp götüren bir anne baba… Halbuki çocuklar sorumluluk üstlenmeli, öğrenmeli” dedi. Anne ve balaları tavsiyelerde bulunan Din işleri yüksek kurulu üyesi Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu, gelecek neslimizin en iyi şekilde yetişmesi için anne babaya ne kadar görev düşüyorsa, çocuklara da o kadar çok görevler düştüğünü ifade etti.
Yaklaşık bir saat süren konferans sonrası İlçe Kaymakamı Taner Tengir, konuşmalarından dolayı Din işleri yüksek kurulu üyesi Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu’na teşekkür ederek, Aile yılı olması hasebiyle kısa bir konuşma yaptı ve ardından Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu’na çiçek takdim etti. İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen program katılımcılara yemek ikramı ile sona erdi.
İlçe Müftülüğü tarafından birkaç haftaya kadar ilçemize kermes düzenleneceği edinilen bilgiler arasında yer aldı.
DİĞER HABERLER
MHP’li Meclis Üyesi Huzur Hakkını Yaşlı Bakım Merkezine Bağışlayalım dedi CHP’LİLER REDDETTİ
İlçemizde hububat hasadı başladı İLK ARPAYI İBRAHİM ÖZBEK SEMBOLİK OLARAK 15 TL’YE ALDI
Memiş Çelik’in babası Davut Çelik vefat etti