Çiftçilerimizin dört gözle beklediği hasat mevsimi yaklaşık 15 gün önce başladı. Geçtiğimiz yıla oranda verimde düşüş yaşanırken, ürünün kalitesinde ise artış olduğu öğrenildi. Çiftçilerimiz ürün satışında TMO yerine esnafa satış yapmayı tercih ediyor. Peşin ve vadeli olarak satışa sunulan Arpanın tonu peşin 6 Bin 500 Lira, 2 aylık vadeli satışta ise 7 bin lira bandında seyir ediyor.
2023-2024 Hasat mevsimi yaklaşık 15 gün önce başladı. Bir yıl boyunca üretim yapmak için çaba sarf eden çiftçilerimiz Arpa ve Buğday’da hasat mevsimini yaşamaya başladı. Kurak geçen mevsim sonrası verimde düşüş yaşanırken, ürün kalitesinin ise geçtiğimiz yıla oranla yüksek olduğu öğrenildi.
İlçemizde verim oranı, satış fiyatları konusunu araştıran Gazetemiz Muhabirine Fadıllıoğlu Grup Sahibi Saim Demirez, Arpa alımlarının şuan peşin alımlarımız 6 lira 50 kuruş, 6 lira 60 kuruş bandında oldğunu ifade ederek; “Vadeli alışlarımız ise yani 45 gün sonra ödemeli 7 lira civarında. Ofis fiyatına da alan var. Şuan çiftçilerimiz ofise satış yapmak yerine biz esnaflara satış yapmayı tercih ediyor. Bunun temel sebebi hem ödeme yönünden hem de randevu yönünden. Geçtiğimiz yıla oranla verim düşük. Bölgeye göre değişiyor ama yine de verim düşük. Örneğin Küçükdamlacık, Büyükdamlacık, Şanlıkışla diye tabir ettiğimiz köylerimizde verim geçtiğimiz seneye oranla hayli düşük. Peçenek köylerinde verim fena değil, ovanın susuz olan yerlerinde verim düşük. Sulu yerler şükür verim iyi” dedi.
Verim düşük ama, ürünün hektolitresi geçtiğimiz seneye oranla bir hayli yüksek diyen Saim Demirez; “Çiftçilerimiz hükümetin açıklamış olduğu fiyata tepki gösterdi ama, bizim alış fiyatımıza pek bir şey demiyorlar. Onlarda neyin ne olduğunu biliyorlar. Çünkü bizim alışımızda TMO fiyatına geliyor” dedi.
Polatlar Zahire Sahibi Aşır Bulat ise; hububat fiyatları hakkında Hükümetin söylediğine göre geçe sene dediler ki, dünya fiyatlarına göre alım yapılacak diyerek;” Dünya fiyatlarına göre şuanda Arpa, tonu 190 ile 195 dolar arasında. Buda demek oluyor ki, 6 bin 400- 6 bin 500 yurtdışı fiyatı. Zaten fiyatı verirken TMO bunu baz alarak vermek zorunda. Budan dolayı geçtiğimiz yıl seçim olduğundan dolayı fiyat yüksek verildi, bu senede Dünya fiyatları göz önüne alınarak, Türkiye’deki ekonomik şartlarda belli ona göre fiyatı düşük verdiler. Geçen sene biz tüccarlar ters köşe olduk, bu senede ters köşe olduk. Geçen sene biz bu fiyatları beklemiyorduk, bu senede 8 bin 500 artı 500 beklentimiz vardı ama olmadı” dedi.
Alım fiyatları hakkında ise Aşır Polat; “Şuan alım fiyatlarımız peşin olursa 6 bin 500, iki ay vadeli 7 bin liraya alıyoruz. Buna 750 lira destek bizde geçerli. Verim ise geçen seneye oranda kim ne derse desin %60 kayıp var. Geçen sene kıraçtan 500 hatta 600 kg mahsul alan oldu. Sulu da ise 800-900 hatta bir ton alan oldu. Bu sene kıraçtan 100 ile 150 kilo arası. Suluda ise 400 – 500 kilo, iyi aldım diyen 600 kilo aldı. Arpa’da kalite iyi ama buğday için bu geçerli değil. Biraz zayıf. Sulu yerde verimin düşük olmasının bir başka nedeni ise suyun biraz gecikmeli verilmesi. Nisan ayının sonuna kadar hemen hemen yağış almadı. Bu bölge Nisan ayında yağış almazsa verim vermez. Ne kadar sularsan sula hatta iki defa sula yine verim alamazsın. Şuan çiftçi bizi tercih ediyor. Nedeni ise bu sene TMO’nun fiyatına yakın alım yapıyoruz. Çiftçimizi her hangi bir şekilde mağdur etmeyeceğiz. Elimizden geldikçe geleni alıyoruz” dedi.
Bir başka zahireci olan İhsan Güzel ise benzer konulara değinerek; “Maalesef çiftçilerimiz bu yılda umduğunu bulamadı. Hem beklenen fiyat yönünden hem de verim yönünden istedikleri olmadı. Gerek kış ayı gerekse bahar ayının kurak geçmesi sonrası beklenilen zaman ve beklenilen ayda yağış olmadı. İmkanı olanlar sulu tarım yaptı ancak, buda yeterli olmadı. Verimde çok ciddi miktarlarda düşüş var. %50-%60 desek yanlış olmaz. Şuan ilçemizde hasat işlemi devam ediyor. Bize gelen ürünlere göre hastalık oranı yok denecek kadar az. Hatta Hektolitre oranı geçtiğimiz yıla oranla daha yüksek çıkıyor” dedi.
Çiftçilerin neredeyse tamamına yakını borçlu olduğu için TMO’ya satış yapmak yerine esnafı tercih ettiğine dikkat çeken İhsan Güzel; “ Çiftçi tüm borçları harmana söz verir. Çıkan ürünle borçlarını kapatır. Bu yüzden çoğu çiftçimiz biçer, tohum, gübre borçlarını ödemek için peşin satmayı düşünürken, kimi çiftçimiz ise vadeli satış yapmayı tercih ediyor. Şuan alım fiyatımız Arpa peşin 6 bin 500, vadeli ise 7 bin lira civarında. Tüm çiftçilerimize hayırlı bereketli bir yıl diliyorum” dedi.
DİĞER HABERLER
MHP’li Meclis Üyesi Huzur Hakkını Yaşlı Bakım Merkezine Bağışlayalım dedi CHP’LİLER REDDETTİ
İlçemizde hububat hasadı başladı İLK ARPAYI İBRAHİM ÖZBEK SEMBOLİK OLARAK 15 TL’YE ALDI
Memiş Çelik’in babası Davut Çelik vefat etti