Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

HALK MEYDANA SIĞMADI

İlçemiz Belediyesi tarafından düzenlenen 15.Tuz ve Kavun Festivali sona erdi. 2-6 Ağustos 2023 tarihleri arasında bu yıl 15’incisi düzenlenen Tuz ve Kavun Festivalinde birbirinden ünlü sanatçılar yer aldı. 5 günlük festivalde, stantlar açıldı, konserler düzenlendi ve havai fişek gösterileri izlendi. Halkın meydana sığmadığı konserlerde katılan sanatçılar hem coştu, hem de katılımcıları coşturdu. 5 gün boyunca devam eden festival katılımcılar tarafından tam not aldı.
İLK GÜN RAFET EL ROMAN KONSERİ
2 Ağustos Çarşamba günü başlayan 15.Tuz ve Kavun Festivali, Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Mamak Belediyesi’nin mehteran takımının gösterisiyle devam eden festival, konuşmalar yapıldı.
İlk konuşmayı Başkan Çelik yaptı. Belediye Başkanı Memiş Çelik konuşmasında; “Şereflikoçhisar’da ilk defa 1983 yılında emekli muallimimiz ve o dönemin kaymakamı Yıldırım Kartal Beyefendinin organizesiyle ilk defa Tuz ve Kavun festivali yapılmış, o günden bugüne kadar bazen yapılmış, bazen yapılmamış. Günümüze kadar yapılmış. Bu yıl biz de 15.’sini düzenliyoruz. Kavun ve tuz festivali niye yapılmış? Özetlemek gerekirse; Tuz Gölü Ankara’nın güneyinde, 3 ile sınırlı olan Türkiye’nin ikinci büyük gölü. Tuz Gölü’müzde yaklaşık 3 tane işletme bulunmaktadır. Şereflikoçhisar’ın festival yapmasının gerekçesi de, 2 işletmenin üretim sahası Şereflikoçhisar sınırlarında, bir tanesinin de Konya sınırlarında. Yıllık olarak 2 işletmemizde 1,5 milyon ton olmak üzere toplam 3 milyon ton tuz ilçemizde üretilmekte, 1 milyon ton tuz da Cihanbeyli’deki işletmede üretilmektedir. Böylece yıllık 4 milyon ton tuz üretimi yapılmaktadır ve Türkiye’nin tuz ihtiyacını % 65 tuz ihtiyacını karşılaşmaktadır. Bundan dolayı Tuz Festivali yapılmaktadır. Aynı zamanda kavun. Şereflikoçhisar’a özgü iki tür kavun vardır. Biri Hacıbekir kavunu, diğeri Tepeköy kavunu. Bu kavunların coğrafi işaretini almak için Şereflikoçhisar adına çalışmalarımız devam ediyor.”dedi.
Daha sonra 4,5 yılda İlçeye kazandırdığı hizmetlerden bahseden Çelik; OSB’den, doğalgazdan, Belediye’nin GES projesinden, Canlı hayvan pazarından, Galericiler sitesinden, Tır parkından, Şehitler Parkından, 360 TOKİ konutlarından, GSB’ye ait 500 kişilik spor salonundan, Tuz Gölü kenarına günübirlik tesisden, sokak hayvanlar için barınma yeri, şehir merkezindeki çöpleri yer altına alınmasından, taksi, dolmuş duraklarını yenilediklerinden, sosyal yardımlardan ve sosyal etkinlikleri devam edeceğinden bahsetti.
Daha sonra konuşma yapan Ankara Bölgemiz Milletvekili Zehranur Aydemir; “Şereflikoçhisar Ankara’mızın kıymetli ilçelerinden biri. Dağı taşı her yeri ayrı güzel ilçemizin mutlaka görünmesi gerekenler listenin başında Koçhisar Gölü olarak adlandırdığımız Tuz Gölü geliyor. Büyüklerimizde buraya bozkırın gelinliği diye adlandırmış. Bölge halkının hem istihdamını hem de gelir kaynağını sağlayan doğal güzelliğin korunması için biz Ankaralılar olarak bize çok görev düşüyor. Çünkü Tuz Gölü, bizim için mucizevi doğal bir miras. Şereflikoçhisar deyince aklımıza sadece Tuz Gölü gelmiyor, aklımıza kavun geliyor. İşte Şereflikoçhisar’ın meşhur kavununun markalaşması yolunda geçtiğimiz dönemlerde güzel adımlar atıldı. Gerek ekonomik gerekse meyve yetiştiriciliği açısından Şereflikoçhisar kavununu gelecek nesillere aktarılması çok önemli İşte Belediyemizin düzenlediği bu tarz festivallerle değerlerinize sahip çıkmak ve onları hatırlamak için çok kıymetli buluyorum. Festivalde emeği geçen başta Belediye Başkanımız olmak üzere buradaki bütün genç arkadaşlarımın adına bütün ekibe teşekkür ediyorum” dedi.
Ankara 2.Bölge Milletvekili Zeynep Yıldız da konuşmasında; “Geçtiğimiz dönem içerisinde Şereflikoçhisarımız için birlikte yoğun bir şekilde çalıştık. Sadece Şereflikoçhisar değil, Evren’i de hatırlamamız lazım. Şereflikoçhisar, Evren ve Ankara’nın 25 ilçesinin 25’i tarımsal üretim konusunda gerçekten çok önemli ve üretken bir şehir Ankara. Çankaya dahil bütün ilçelerimizin tarımsal üretimi var. Tarımsal üretimde olmazsa olmazımız sulamadır. Geçtiğimiz yıl içinde Çıkınağıl pompaj sulama sistemini yatırım programa aldık. Hem Şereflikoçhisarlı çiftçimiz hem Evrenli çiftçimiz bu sulama sisteminden istifade etmiş olacak. Niğde otoyolundan Şereflikoçhisarımız çok ciddi anlamda istifade etti. Bu yatırımların her biri çok büyük yatırımlar. Gerçekten Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu yatırımları yakından takip etmeye sürdürüyor olacağız. Tuz Gölü’nü anlatmaya gerek yok. Gerçekten doğal güzelliği hem flamingoları ev sahipliği yapması gerçekten Şereflikoçhisar’a değer katan unsurlar arasındadır. Memleketinizle bağınızı koparmadığınız için teşekkür ediyorum. Bizleri sizlerle bir araya getiren Belediye Başkanımıza teşekkür ederim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizlere gittiğiniz her yere selamımızı götürün diyor. Dolaysıyla Cumhurbaşkanımızın selamını siz değerli Şereflikoçhisarlı hemşehrilerime ileterek huzurlarınızdan ayrılıyorum. Keyifli eğlenceler diliyorum sizlere. Allah’a emanet olun”şeklinde konuştu.
Son olarak Ankara 2.Bölge Milletvekili Kurtçan Çelebi de; “Ben başta Belediye Başkanımız olmak üzere festivalde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Özlemişiz Koçhisar’ı. Onun için bir merhaba demek istedim. Sizleri bu güzel festivalle baş başa bırakıyorum” dedi.
VE KONSER;
Konuşmalardan sonra sahneye sanatçı Rafet El Roman hayranlarıyla buluştu. Söylediği şarkılara adeta sahnenin tozunu attıran Rafet El Roman, konsere gelen herkesi coşturdu.
Rafet El Roman, sahne kaldığı bir saat süre boyunca katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
İlk günkü konser, havai fişek gösterisi ile sona erdi.
FESTİVALİN 2.GÜNÜ
Festivalin ikinci günü sahneye Aydilge ve Ahmet Şafak çıktı.
Her iki sanatçı da, söylediği şarkılarla konsere gelen herkese keyifli dakikalar yaşattı.
FESTİVALİN 3.GÜNÜ
Festivalin 3.günü akşamı da sahneye Uğur Arslan ve hemşehrimiz Gülşen Kutlu çıktı.
Uğur Arslan okuduğu şiirlerle şiir şöleni yaşatırken Gülşen Kutlu da türkü şöleni yaşattı.
FESTİVALİM 4.GÜNÜ
Festivalin 4.günü de İsmail YK ve hemşehrimiz Feride Hilal Akın hayranlarıyla buluştu.
Hem İsmail YK’yı hem de Feride Hilal Akın’ı dinlemeye gelen hayranlar, alanı tıklım tıklım doldurdular.
VE SON GÜN UĞUR IŞILAK İLE IRMAK ARICI SAHNE ALDI
15.Tuz ve Kavun Festivalinin son günü yani Pazar günü de, hemşehrimiz Uğur Işılak ve Irmak Arıcı sahne aldı.
Uğur Işılak ve Irmak Arıcı’nın, 2 saat süren konserinin ardından festival, havai fişek gösterisi ile sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat