Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Bozkurt; Zamansız Yağmurların Faydası Yok

2023 hasat sezonu öncesi çiftçiler, kara kara düşünmeye başladı. Bu yıl zamansız yağan yağmurun faydasını göremeyen çiftçilerin yüzü gülmüyor. Bu yıl zamanında yağmur yağmadığı için kuraklık beklendiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt; “Zamansız yağan yağmurun faydası yok. 15 mahallemiz kuraklıktan etkilendi. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin tespitlerini yaptırmaları gerekiyor” dedi.
Bugün itibariyle girdiğimiz ve 20 Haziran gibi başlaması beklenilen 2023 hasat mevsimi öncesi kuraklıktan etkilenen ilçemizdeki bazı çiftçilerinin yüzü gülmüyor.
Bu yıl, zamanında yağmayan yağmurdan dolayı sulak olmayan arazilerde ve ikinci ekim yapılan arazilerde %50 kuraklık bekleniyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt; “Bu ayda yağan yağmurun ekinlere faydası yok. Çoğu ekin kuraklıktan etkilendi. Özellikle sulak olmayan araziler ve ikinci ekim yapılan arazilerde %50 kuraklık bekleniyor. Çiftçilerimiz üzgün. Şimdiden kara kara düşünüyor.
Mustafacık Mahallesi, Karamollauşağı Mahallesi, Akin Mahallesi, Şekerköy Mahallesi, Doğankaya Mahallesi, Büyükdamlacık ve Küçükdamlacık Mahallesi, Akarca Mahallesi, Büyükkışla Mahallesi, Yusufkuyusu Mahallesi, Şanlıkışla Mahallesi, Acıöz Mahallesi, Hacıbektaşlı Mahallesi ve Acıkuyu Mahallesi olmak üzere 15 mahallemizde bulunan sulak olmayan arazilerde ve anız ekinlerinde (ikinci ekimlerde) kuraklık bekleniyor.
Çiftçilerimizin zararlarını karşılamaları için 2023 hasat sezonu başlamadan tespitlerini yaptırmaları gerekiyor. Çiftçilerimiz, Mahalle Muhtarları tarafından dilekçe verdikten sonra tespit yapılarak rapor hazırlanır, devletimizde rapora göre çiftçilerimizin mağduriyetini karşılar.” dedi.
“Kuraklıktan dolayı %80 zararım var” diyen Karamollauşağı mahallesinden çiftçi Muhsin Ada; “Benim köyümde bu yıl 600-700 dönüm ekinim var. Ama yağmurun zamanında yağmaması kuraklığa neden oldu. Bir hafta önce esen sam yeri de ekinlerimizin kurumasına sebep oldu. Kuraklıktan dolayı %80 zararım var. Sigortam olduğundan eksper getirdim, incelendi ve zararım tespit edildi.” şeklinde konuşarak mağdur olduğunu dile getirdi.
Keza, Şekerköy mahallesi sakinlerinden Erol Altıntaş’ın da, bu yıl 700 dönüm ekinin kuraklıktan etkilendiği ve %100 zararın olduğu kaydedildi.
Başkan Hikmet Bozkurt, son olarak kuraklıktan etkilenen çiftçilerin 2023 hasat sezonundan önce mutlaka zarar tespitinin yaptırmaları gerektiğini özellikle vurgulayarak çiftçilere uyarıda bulundu.
İlçemizde, 2023 hasat sezonunun 20 Haziran 2023 gibi başlaması bekleniyor.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat