Bir ikindi namazı vakti, İşhanı’ndaki mescitte namazı kılıp dükkâna gelmiştim. Yaşlılar da arkadan ağır ağır çıkıyorlardı. O çıkanların, uzun sakallı bir amcaya dikkat çeker şekilde hürmet etmeleri ilgimi çekti. Rahmetli babam da onlarla beraberdi. Babam, onları çaya davet etse de bir görüşsek, sohbet etsek, diye içimden geçti. Sanki babam bu dileğimi duymuş, ya da duyurulmuş gibi onları getirdi. Hemen çayları söyledim.
Çaycı Necmi, çayları dağıtırken babama doğru eğildim ve kim olduğunu sorduğumda “Yenice Köylü” dedi ve devamına fırsat vermeyerek o zata dönüp “Hacı Amca hoş geldiniz!” dedim.
Sohbet böylece başlayarak ilerledi. Burada, ne konuşulduğunu bahsetmeyeceğim. Merak edenleri http://www.mehmetcetin.de/asrin-imamini-tanimamak/ adresindeki yazımıza havale ederek bu muhterem zatlar hakkında hatıralık kısa bilgiler naklederek Fatiha’ya vesile olmak istiyorum.
İnternette Kızılcahamam Haber sitesi yazarlarından Sırrı Er’in Yöremizin Yetiştirdiği Din Adamlarından İsmail Kuz İle başlıklı yazısında İsmail Kuz Hoca şöyle der.
“Şereflikoçhisar ilçesinin bir köyünde imamlık yaptım. O zaman büyük âlimler vardı. Orada Yenice köylü Mehmet Efendi vardı. Çok âlim bir zat, ondan okudum, bilhassa Diyanet İşleri Başkanlığına intisap ettikten sonra onun değerini daha iyi anladım. Kendisi Meşayıhtan idi.”
Sadıklı Köylü Bayram Uludağ hemşerimiz ise kişisel blogspotundaki Fazıl Ekici Hoca’yı tanıyalım yazısında “Fazıl Hoca takva sahibiydi Aksaray’ın Yenice köyünden büyük âlim ve mürşit Mehmet Efendinin arkadaşı idi. Konya’da beraber okumuşlardı.” diye bahseder.
Kendisiyle görüşerek faydalanan çok sayıda insanımızın özellikle yaşlılarımızın hatıralarının varlığı yanı sıra, yazılı basın dünyasında yukarıdaki iki bilgiyi naklettikten sonra bu muhterem hocalarımızı tanımaya devam edelim.
Kadirî Tarikatı mensubu Yenice Köylü Mehmet Efendi, köy dergâhının kurucusudur. Sonraları oğlu Ali Efendi bu dergâhı ve oradaki hizmetleri sürdürmüştür. Yukarıda görüştüğüm zat da rahmetli Ali Efendi’dir.
Sahip oldukları fıkıh bilgileri ile insanların günlük hayatları hakkındaki suallere ikna edici, yol gösterici ve çözüm getirici olmaları yanında sevilen sayılan kişilerdi. Sadece Yenice Köyü’nde değil bütünüyle bölgeye yönelik dinî ve ahlakî hizmetleri olup, alâkadar olduğu ve görüştüğü insanlara hayrı, güzeli, birlik ve beraberliği tavsiye etmiştir.
Mehmet Efendi; medrese hocalarının hocası büyük bir müderris idi. Farz ilimlerini başkasına öğretmekle kalmayıp bizzat o ilmi hayatı ile yaşıyor, lisan-ı hâli ile okutuyordu. İlminde otorite olan Mehmet Efendi’nin mürşidi Kadirî Tarikatının mürşidlerinden Orta Köyün Çekiçler Köyünden mürşid Ahmed Efendidir. Lâkin bilen ve tanıyanların şehadetiyle Mehmet Efendi ilimde mürşidini geçmiş vaziyette imiş.
Mehmet Efendi; Panlı’dan Hacı Mevlüt Efendiyi, Göllü’den Hacı Hüseyin Kaynak’ı, Karandere’den Hacı Mirza Efendiyi, Hacı İsmailli’den Ahmet Onbaşı’yı, Çıkınağıllı’dan Muharrem Efendiyi, Aşağı Şabanlı’dan Süleyman Babayı hayatta iken irşadda vazifeli kıldığı kişilerdir.
Mehmet Efendi, tarikat dersi ve irşad vazifesi yanında esas çok önemli olan talebe yetiştirilmesindeki hizmetli ile gönüllerdeki yerini aldı. Bu hizmeti, ömrünün son yıllarında gözlerinin âmâ olduğu döneme kadar devam etti.
Hanımı Zeynep Ana, Kılıçlı Köyünden olup tek evladı Ali Efendi’dir.
Ali Efendi, babasının talebe yetiştirilmesi hizmeti hariç diğer vazifelerini trafik kazasında vefat edinceye kadar sürdürdü ve ayrıca kendisi resmi imam hatip idi. Hüsrev Köylü Havva Hanım ile evli olup beş evlat sahibi idi.
Her iki rahmetli, çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliği ile geçinirlerdi.
Çok gayret etmemize rağmen kendileri hakkında fazla bilgiye ulaşamamanın üzüntüsü yanında bu yazımızın neşri sonrası ulaşacak bilgilerin olma ihtimali bizi ümitlendiriyor, doğrusu.
Merhum Mehmet Efendi ve Ali Efendiye, Allah’tan rahmet diliyoruz.
DİĞER HABERLER
Tarih tekerrürden ibarettir!
ZEKAT
MEHMET ÇETİN – Talat Ünal