Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Dernek Tarafından Tarihi Çeşme Yapılıyor

Sadıklı Mahallesinde, 1885 yılında bulunarak akıtılan ‘eldivan’ isimli tarihi çeşme yapılıyor.
Sadıklı Mahallesi Derneği tarafından yapılmaya başlanılan tarihi çeşmede, 1885 yıllarında Koçhisar halkının da yün yıkamada kullandığı öğrenildi.
Çeşmeyle ile ilgili açıklama yapan dernek Başkanı Eyüp Bozkurt; “Tarihi çeşmeyi bulduk ve tarihini de öğrendikten sonra biz dernek olarak bu tarihi çeşmenin yapımına başladık. Bu suyu bulan Hacı İsmail Ağa’dan Allah razı olsun. Ayrıca tarihi çeşmenin yapımında emekleri olan dernek üyelerimize de çok teşekkür ediyorum” dedi.
*ELDİVAN Çeşmesinin Hikâyesi:
Hamzalardan Hacı İsmail ağa çok zengin birisiydi. Babası Ömer, dedesi Ali Şan’dır. Ali Şan’ın babası da Hamza’dır. Hacı İsmail ağa(1815–1890) çok zenginmiş ama ahlakı hiç iyi değilmiş, hiç kimsenin yanına varmaz, topluma karışmaz, evinden ve ahırından dışarı çıkmaz, içine kapalı biri olduğundan lakabına “hacı İbik “ derlermiş.
O tarihlerde kuyu, çeşme, kerpiç, kanal işlerini Rumlar yapıyormuş. Köye işçi Rumlar gelmiş, hacı İbik bir tava gelerek Kamışlığa çeşme çıkarması için Rumlarla anlaşmış. Hacı ibiğin Rumlarla anlaşması bir ila bir buçuk yıl arasında imiş ama Rumlar daha fazla çalışarak gösterilen süreden önce dokuz ayda suyu çıkarıp akıtmışlar.
Hacı İbik, Rumların bu kadar çabuk suyu akıtmasından sonra bir kısım parasını kesmiş, vermemiş. Rumlar su çıkarırken, kuyu açarken bazen de sağa sola tünel kazarlarmış, çok toprak yüklemeden az bir delikle işi yaparlarmış.
Rumlar, “gel Hacıağa sen bizim paramızı vermezsen bizde suyun baş kuyusunu sana söylemeyiz” demişler. Yine de Hacı İbik Rumların parasını vermemiş, Rumlar da baş kuyusunu söylememişler.
Hacı İsmail de (Hacı İbik), 1885 senesinde “Eldivan” çeşmesini akıtmış.
Eldivan’dan suyu akıtıldıktan sonra oraya yayla kurma hevesine düşen ve Eldivan’a göç eden; Sarı Mustafa, Deli Mehmet, Demirci İsmail, Molla İbrahim, burada on beş yıl kaldıktan sonra tifo salgınından ve ölüm oranından korkarak, 1910 yılında orada yerleşmekten de vazgeçmişler.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat