Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

İL OLMA YOLUNDA İKİNCİ TOPLANTI YAPILDI

Şereflikoçhisar’ın il olması konusunda meclise kanun teklifi olarak sunmak için; seçime kadar devam edecek toplantılarda, il olma isteğimizi belirten bir dosya hazırlanacak, bu dosyalar da tüm siyasi partiler kendi gruplarına iletecek.

Şereflikoçhisar’ın il olması konusunda görüşlerin belirtilerek, istişareler edildiği ikinci toplantı yapıldı.
Yine Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Kaymakam Zafer Engin, Belediye Başkanı Memiş Çelik, Siyasi Parti İlçe Başkanları yada temsilcileri, Oda Başkanları ve Muhtarlar Denek başkanı katıldı.
Seçime kadar toplantıların devam edeceği, toplantılarda ilçemizin il olması için; coğrafi konumumuz, ekonomik gerekçe, hizmetin etkin ve yerinden verilmesi, nüfus kriterleri, stratejik gerekçeleri ve Şereflikoçhisar’ın artılarını ayrıntılı bir şekilde belirten verilerden oluşan bir dosya oluşturulacak, oluşturulan dosyalarla da tüm siyasi partiler, Meclisteki gruplarına vererek il olma isteğimizi dile getirecek. Seçimden sonra da il olmamız konusunda kanun teklifinin verilmesini bekleyeceğiz.
İki saat süren toplantıya katılanların, il olmamız konusundaki görüşleri ise şöyle;
*Ticaret Odası Başkanı Çetin Aslan; “Bu toplantıda, ilçemizin il olabilmesi için neler yapılabilir? İl olmamız için neler yaptık? Bizim oda olarak bir ön hazırlığımız oldu. Sizlerin de ön hazırlığınız varsa bunları değerlendirmeye alacağız.
Coğrafi ve bürokrasinin ağırlığı hissedildiği ilçemizde, Ankara’dan hizmet alamamaktayız. Mülki idare yapısı coğrafi yapı itibarıyla nüfus yoğunluğu da ele alınarak il olmak bizim en büyük hakkımız. E-90’na sınır olmamız, çevremizde Ağaçören, Sarıyahşi, Evren, Kulu ilçelerin de bize katılmalarıyla beraber yaklaşık 200 bin gibi nüfus hacmine sahip olacağız. Bununla ilgili de bizim hakkımız. Geçmişte siyasi partilerin Meclise Şereflikoçhisar için vermiş oldukları önergeler var. Bunlarla ilgili de bir çalışma yaptık. Çalışması yapan arkadaşlarımızı da dinleyelim.”dedi.
*Kaymakam Zafer Engin; “İlk toplantıdan bugüne kadar hazırlık yapan varsa onlara söz verelim. İstişare edelim, sonra ortak akıl birliğini oluşturup, yol haritasını çıkarıp toplantımızı bitirmiş olalım.”dedi.
*MHP İlçe Başkanı Halil Şahan; “Bir hazırlık yapılacaksa kanun teklifinde de olduğu gibi gerekçelerimizi sıralamamız lazım. Bunu buradan çıkacak ortak akılla, herkes kendi mecrasını yoklayacaksa, siyasi kanallarını zorlayacaksa, biz niye il olmak istiyoruz? Bunları madde madde sıralarsak, gerekçelerle bir ses getirebiliriz. Kısa ve net bir şekilde.
Birincisi coğrafi konum. Coğrafi konumun üstüne neler konacaksak bu maddeleri belirleyelim. Ona göre asıl başvuru dosyamızı hazırlayalım.
Ben kendi şahsi adıma, başbuğumuzun verdiği söz, belki o zaman şartlar uygun değildi ama bugün bu gerekçeleri sunduğumuzda şartlar uygunsa, biz yine o sözün arkasında olacağız. Üstümüze düşen neyse yapacağız.
Dediğim gibi ilk başlık; gerekçeler halinde sırasıyla bu gerekçeleri kabul edelim, ona göre de devam edelim. Ardından diğer başlıkları belirleyip asıl dosyamızı oluşturalım diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mithat Şen; “Biz zaten Çetin başkanımızın arkasındayız. Biz her şeyi Çetin Başkanımıza bıraktık” dedi.
*Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Çetin; “Burada söz verilenlerin ziyade bizden aldıkları da var. 45-50 bin nüfuslardan 30 bin nüfusa indirilmesi, 100’ü geçkin köyümüzün tekrar 40 küsürlere düşürülmesi, Tuzlaların özelleştirilip bize herhangi bir şey verilmemesi. Bunları da eklersek. Yani Ankara bizden hep aldı, bize hiçbir şey vermedi. Bu çalışmaları da bunları dipnot olarak yazabiliriz”dedi.
*CHP İlçe Başkanı Mustafa Alıcı; “Bu düşüncelerin arkasında şöyle bir soru da ortaya çıkıyor; Kentleşmede Şereflikoçhisar ilçe bazında şehirciliğe geçerken istihdamı nerede barındıracak? Gelecekte kuracağımız en önemli konu istihdam yerleri. Yani şehrin barınacağa yerleri tespit ederek bugünden bize sordukları zaman, bu kadar nüfus gelecek, nerede barındıracaksın? Dedikleri zaman elimizde bir imar, yani Şereflikoçhisar içerisinde bir imar yerleri belirlememiz gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmaların biran evvel belirlenmeli en azından alternatif maketlerle veya Belediye Başkanımızın bünyesinde var zaten tapu kadastrodan alınarak yerleşim yerleri tespit edilerek, oralarda şimdiden bir çalışma yapılarak sunulabilir.” dedi.
*Belediye Başkanı Memiş Çelik; “Mustafa beyin söylediğiyle ilgili olarak; Şereflikoçhisar’ın imar planı 1984 yılında yapılmış. Bu yapılan imar planı 100 bin nüfus ölçekli olarak yapılmıştır. Şu anda yapılan imar planı Şereflikoçhisar’da 100 bin nüfusu kaldıracak imar planı mevcut. Her şeyiyle, sosyal donatısıyla, yeşil alanıyla, eğitimiyle.. Ama bugüne kadar hiç imarda revizyon çalışması yapılmamış. Biz sona geldik. Şu anda imarda revizyon çalışması yapıyoruz. Sona da geldik, bitmek üzere. Yani biz 100 bin nüfusu doldurduktan sonra yeni yerleşim yerleri açılabilir.
İl olma konusunda gelince; Yasal olarak bizim il olmamıza engel hiçbir şey yok. Biz zaten illiği yasal olarak da hak ediyoruz. Önce üretimi nasıl çoğaltabiliriz? Birliği, beraberliği nasıl tesis edebiliriz? Yani bunların hepsi şu an için il olmamızı etkileyen hiçbir şey yok yasal olarak. Gerekli çalışmayı yapalım. Biz iktidar kanadı olarak ilçe Başkanım ve ben, dosyamızı hazırladık, hazırlarız daha detaylı olarak. Biz bunu Cumhurbaşkanımıza iletiriz. Ama illa o olacak diye değil, öbür taraftan hepimiz üstümüze düşeni hep beraber yapalım. Ben şunu istirham ediyorum sizden; Şereflikoçhisar’ın birliğe, beraberliğe ihtiyacı var. Bak bu yıllardır böyle. Seçim zamanı böyle bir organizasyonun içine giriyoruz, seçim bittikten sonra hepsini unutuyoruz. Ne olursa olsun birliği beraberliği tesis edelim, bir taraftan başlayalım. Bir strateji belirleyelim gelecekle ilgili.
Çalışalım, umudumuzu kırmayalım. Buna mücadele edelim ama birliği beraberliği de tesis edelim. Önümüzdeki 5-6 ay sonrası çalışmalara devam edelim. Stratejik plan hazırlayarak ilçeyi nasıl geliştirebiliriz? Kalem kalem sıralayalım. Yerel yönetimlerin eksikliklerini, sivil toplumun eksikliğini, vatandaşın eksikliği ne? biz bunları çözelim. Yine de çalışalım. Biz Belediye ve iktidar olarak elimizden gelen her şeyi yapalım. Cumhurbaşkanımıza kadar sunarız, isteriz. İl olma konusunda bize destek verin deriz. O sözü veriyoruz”dedi.
*İYİ Parti İlçe Başkanı Avni Yıldırım; “Ben de Kaymakam beyin dediği gibi coğrafi konumun en önemli konulardan biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizzat içinde yaşıyorum. Evren’den, Nallıhan’ın arası 386 km imiş. Zaman zaman Büyükşehir’e gittiğimizde aldığımız cevaplardan bazıları şu oluyor; 386 km yere hizmete yetişemiyoruz. Hatta espri olarak da il olun kurtulun diyorlar. Gerçekten de coğrafi olarak büyükşehirden yeteri kadar hizmet alamıyoruz. Mesafe çok uzak. 150km’lik yere asfalt geliyor. Buraya gelene kadar özelliğini kaybediyor. İşte bu il olma sebeplerimizden en önemlilerden bir tanesi bu coğrafi konumudur.”dedi.
*Ak Parti İlçe Başkanı Erkan Seyhan; “Biz il olmak istiyoruz. Ama önümüzde resmi verileri koyduğumuz da neler yapabiliriz? Şereflikoçhisar’a özgü artıları nasıl ön plana çıkarırız? Bunları konuşmamız gerekiyor. İl olmadan bir sürü ilçenin ismi gündeme gelirken Şereflikoçhisar’ımızın ismi yok. Şereflikoçhisar’ımızın ismini, nüfusumuz eksik olabilir ama diğer artılarımız varsa bunu kazanımlarla öne çıkarmamız lazım.
Yerel seçimlerden önce Meclise bir kanun teklifinin geleceğini düşünmüyorum. Çünkü herkes seçime gidiyor, bundan dolayı da bir sürü il olmak isteyen ilçe var. 19-20 ilçeye illik verip de kimsenin küsmesini istemezler. Hiçbir muhalefette buna karşı çıkmaz. Onun için böyle bir gündem gelecekse yerel seçimlerden sonra geleceğini düşünüyorum.
Bizim asıl yapmamız gereken, kanun teklifi verilmeden bütün siyasi grupların özellikle kendi siyasi gruplarına, Şereflikoçhisar’ın artıların olduğu bir dosya verilmeli. Kanun teklifi verilmeden önce biz siyasi gruplarımızla görüşmemiz gerekiyor. Ancak biz bu tür iknalarla Şereflikoçhisar’ın il olmasının önünü açabiliriz. Yani bir tek coğrafi konumumuz dışında kullandığımız doğru düzgün bir argüman yok. Nüfus yok, ekonomik değişkenlik yok. Hani ben ilçemizin kötü olması açısından değil, toplantıda bazı gerçekleri ele alalım diye söylüyorum. OSB yeni hareketleniyor, Mustafa Başkan dedi, 2 gün sonra burada bir şey olsa buradaki evlerle alakalı, sosyolojik tabloya bakmamız gerekiyor. Bunların hepsini harmanlamamız gerekiyor. Şimdi bir çalışma yapılmış ama bu dosyayı çok ciddi artılar kazandıracak raporlar sunmazsak bu dosyalar geri döner. Önce nerede olduğumuza bakacağız. Sonra ilçemizin il olması konusunda, olur olmaz o ayrı konu. Biz mücadeleyle sorumluyuz. Hepimizde istiyoruz ama doğru yerden başlamalıyız. Başlangıç yerimizi tespit etmek zorundayız ki il olalım.” dedi.
İkinci toplantı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesindeki hafta içinde tekrar toplanmak üzere sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat