Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

KİRALIK EV SAYISI ARTTI, GAYRİMENKUL SATIŞLARI AZALDI

Enflasyon arttıkça kiralık ev fiyatları ile evlerin satış fiyatları artmıştı. Son 3 ayda meydana gelen artışlardan dolayı evlerin kiralanması ve satışları durma noktasına kadar geldi.
Türkiye genelinde olduğu gibi ilçemizde de 3 ay öncesinde evleri olan insanlar, kiraların yüksek olacağa mantığıyla evlerini kiraya vermiyordu. Ev satışları da çoktu.
Son 3 ayda enflasyon arttıkça evlerin kiraları ve satışları yükselmeyerek yavaşladı.
Peki neden kiralık evler arttı ve evlerin satışları yavaşladı?
İlçemizde Emlakçılıkta konunun uzmanı Tuzgölü Emlak sahibi Hüseyin Arslan’la bir görüşme yaparak; “Neden kiralık ev sayısının arttığını ve neden evlerin satışının yavaşladığının?” sorusunu yönelttik.
Şu an piyasada çok fazla kiralık ev olduğunu ve gayrimenkul satışlarının yavaşladığını belirten Hüseyin Arslan da; “2023 yılının Ekim ayından itibaren ev fiyatları düşmeye başladı. Çünkü, banka faiz oranları yükseldiği için insanlar paralarını bankaya koymayı tercih ediyor, mülkiyet almıyor.
Mesela, 1 milyon paramı bankaya koysam ayda 40 bin TL getirisi olsun diye yani kira getirisi olsun diyerek bankaya yatırıyorlar. Önceden kira getirisi olsun diye ev alınıyordu. Şu an kiralar enflasyona göre çok altında kaldı. 5-10 liralar insan tahmin etmiyor.
Önceden sıfır evler 2-2,5-3 bin TL arası veriliyordu, enflasyon artışlarından dolayı şu an sıfır evler 10 bin TL’ye kadar kira isteyenler var ama 10 bin TL’ye tutmuyorlar. 7 – 8 bin TL’ye kadar kiraya veriliyor. Yani %30-40 ev kiralarını ücretleri düştü.
Ev satışları da düştü. Yazın evleri 2 bin TL – 2.400 TL dediğimiz evleri şu an 1.700 TL – 1.900 TL arasında zor satıyoruz sıfır 3+1 daireleri.
Ayrıca para çok kıymetli olduğu için insanlar mülkiyet taşınmaz almıyor. Bunun yerine bankaya yatırıyorlar. Ve şu an 6-7 bin TL bandında evleri kiraya tutuluyor. 8-9 bin TL evler kiraya tutulmuyor.
3 ay önce kimse kiralık ev bulunamıyordu ama şu an müthiş derecede kiralık ev çok. Çünkü, insanlar fiyatlar yükselecek diye evlerini kiraya çıkartmıyorlardı, şu anda arz-talep meselesi olduğu için fazla bir talep yok. Talep olmadığı için ev fiyatları sabit kaldı, evler de boş kalmasın diye de mecbur kiraya çıkarttılar evleri. Şu an her yerde piyasada çok kiralık ev var.
Ayrıca Türkiye genelinde olduğu gibi ilçemizde de gayrimenkul satışları yavaşladı. Neden? Çünkü, bankalar faiz oranlarını yüksek tuttuğu için insanlar parasını bankaya vadeliye yatırıyor, o nedenle taşınmaz almıyor kimse” dedi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat