Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Okul Servis Ücretleri %100 Arttı / ÜCRETLERİN YÜKSEK OLMASINDAN DOLAYI SERVİSE KAYIT YAPTIRACAK ÖĞRENCİ SAYISI DA AZALDI

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 2023-2024 eğitim öğretim yılında geçerli olacak yeni ücretleri belirledi.
Bu yıl okul servis ücretleri, %100 artarken ücretlerin yüksek olması nedeniyle kayıt yaptıran öğrenci sayısının azaldığı öğrenildi.
Gazetemiz muhabiri Zeynep Görgülü, ilçemizde faaliyette olan Tuzgölü Turizm sahibi Mustafa Alıcı ile Hirfanlı Turizm Ümit Güler ile görüştü. Konuyla ilgili Alıcı ve Gülerîn görüşleri ise şöyle;
Tuzgölü Turizm Sahibi Mustafa Alıcı; “Bir aracın servise çıkabilmesi için öncelikle 9 milyar trafik sigortası olması gerekiyor. 300-500 lira arasında öğrenci koltuk sigortası gerekiyor, aracın muayenesi ve donanımları, MTV’si, yağıydı, lastiğiydi falan hepsiyle birlikte bir maliyet çıkıyor.
Bizim çıkarttığımız maliyete göre, Ankara Servisçiler ve Minibüsçüler Odası’nın çıkardığı fiyata göre, Şereflikoçhisar kırsalda en düşük fiyatta öncelik çeker. Ankara’da 0-3 km 1500-3000 lira arası, 0-7 km 2000-5000 lira arası, 0-15 km de de 3000’den başlıyor artıyor gidiyor. Ama Şereflikoçhisar’daki insanların dar gelirli olmasından dolayı ve bizlerde 2 iş yaptığımızdan dolayı biraz daha düşük öğrenci taşımaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aracın donanımıdır. Zorunlu belgeler ve şoföründe maaşı, sigortasıyla birlikte maliyet artmaktadır. Bugünün koşullarında geçen sene mazot en kötü 11-12 liraydı, seçimden sonra mazot 19-20 lirayı buldu, şimdilerdeki konumuyla 38 lira olunca bizim bu işi yapmamızı zorladı.
Ekonomik durumlar nedeniyle de öğrenci velilerimize bir şey diyecek durumda değiliz. Şu anda Koçhisar’da Anadolu Lisesi’ne git-gel 600 TL’den başlayıp 1200 TL’ye kadar varacak. Öğlen yemeklilerde büyük ihtimalle 1000 TL’den başlayıp 2000 TL’ye kadar varacak şekilde uzaklığına göre değişecek.
Bu rakamlar, servisçilere göre yeterli değil ama küçük bir ilçedeyiz. Öğrencilerimizi sağlıklı bir şekilde getirip, götürmek için gayret göstermekte, öğrenci velilerimizde ekonomik olarak biraz üzülecekler. Onlarında bizi anlamalarını istiyoruz.
Kayıtlarımızda düşüş var. Bu düşüş geçen seneden beri vardı. Okul başladığı zaman bazı aileler, çocuklarının sağlıklı bir şekilde gidip gelmesi için okul açılır-açılmaz yerini ayırttırır, okul başladığında servise başlar, gider geliriz. Geçen sene, 3.aydan sonra 3 aracımın bir aracı boşaldı yaz gelmesi nedeniyle. Tabi ekonomik sebeplerden dolayı bu da. Bu yıl, kontenjanımız dolmak üzere ama bir çok arkadaşımız zorlanmakta. Ekonomik istikrarsızlık herkesi vurduğu için veli de ne kadar geç bindirirse çocuğunu, bunları gözetiyor. Geçen seneyle, ondan önceki yılı değerlendirme yaparsak %35 civarında düşüş var. Bu yılı daha göremedik.
Ayrıca, Şereflikoçhisar’daki bütün eğitim camiasının ve Milli Eğitim çalışanlarımızın öncelikle 2023-2024 eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını ve başarılı olmasını, servisçi arkadaşlarımızın öğrencileri sağlıklı bir şekilde getirip götürmelerini temenni ediyorum.
Servisçi arkadaşlarıma seslenmek istiyorum; Çok kıymetli şoför arkadaşlarım: Yapmış olduğunuz bu hizmet, amme hizmetine dönüştü. Geliriniz baya bir düştü. Gideriniz fazla. Sizlerden metanetli olmanızı, elinizden geldiğince öğrenci aleyhinde kullanmanızı temenni ediyor, kazasız belasız bir yıl diliyorum”dedi.
Hirfanlı Turizm Ümit Güler de; “Servis ücretleri, bu yıl %100 arttı. Geçen yıl öğle yemekli olan öğrenciler 600 TL idi bu yıl 1200 TL oldu. Öğle yemeği olmayan sabah gidip akşam eve giden öğrencilere geçen yıl 400 TL idi bu yıl 800-1000 TL oldu. Kardeş indirimimizde var.
Ücret artışlarımız; yakıttan kaynaklanıyor. Geçen yıl yakıt 17-18 TL idi, şimdi 40 TL oldu, %10 artış var.
Kayıtlarımızda ücretlerin yüksek olmasından dolayı düşüş var. Eski kayıtlar devam ediyor ama yeni kayıtlar daha yok. Yani geçen yıla göre bu yıl öğrenci sayımızda %20 düşüş var.
Servislerimizin bakımı, temizliği her şeyi eksiksiz okullara hazır. Bütün okullara servisimiz vardır.
Ben, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrencilerimize başarılar dilerken, tüm servisçi arkadaşlarımıza da kazasız bir yıl temenni ediyorum”dedi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat