Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Plakalarda karekod dönemi

Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Ocak 2024 itibariyle araç plakalarında karekod dönemi başladı. Araçların ön ve arka taraflarında bulunması zorunlu olan, gerekli durumlarda araç ve sahibiyle ilgili bilgilere ulaşılmasını sağlayan plakalar için 1 Ocak 2024 itibariyle yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi.
Bu tarihten itibaren tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka zorunluluğu bulunuyor. Yani yeni araç alındığında, alım satım durumunda, kayıp plaka, muayeneden kalan plaka gibi durumlarda karekodlu plaka veriliyor. Bu karekod sayesinde seri numarası, aracın nerede ve ne zaman üretildiği gibi birçok güncel bilgiye daha hızlı erişilebilecek.
İlçemiz Şoförler Odası Başkanı Celal Yılmaz, karekodlu araç plakası uygulamasına, sahte plaka basımını engellemek amacıyla başlandığını belirterek, “Sahte plakayla ve ruhsatla araç satımları olabiliyor, dolandırıcılık olabiliyor, bunun önüne geçilecek.” dedi.
Celal Yılmaz konuyla ilgili olarak; “01.01.2024 tarihinden itibaren karekod plakalarının çıkmasıyla APP plakalar ile dışardan basılan sahte plakaların hepsi yasaklandı. Bunlara önlem almak amacıyla karekodlu plakalar çıkartı Şoförler Federasyonumuz Devlet kanalıyla. Artık sahte olan bütün plakalar hem trafik tarafından bağlanacak hem de plaka değiştirme zorunda kalacak.
Bu karekodu 4 kurumda eşittir. Noter, trafik, muayene istasyonu ve Şoförler Odası. Hepsinde okutma cihazı var. Karekodla cihazla numarayı okutur, bu plakalar sorgulamada muayenede ya da trafikte çıkmadığı zaman bu plakalar sahte demektir. Yani dışardan basılmıştır. Onun için bu karekodlu plakalar çıkmış oldu. Cezası 4.500 TL’dir.”şeklinde konuştu.
KAREKODLU PLAKA NASIL OLMALI?
Karekodlu plakakaları noterden basım belgesi olan yerler ile Şoförler Odaları yapabiliyor. Karekod, plakadaki il kodu ile harflerin arasında yer alacak. 15×15 mm ebadında olan karekod ile birlikte, 12 haneli bir seri numarası da plakalara işlenecek.
MEVCUT PLAKALAR DEĞİŞECEK Mİ?
Araç sahiplerinin kullanımda olan plakalarını değiştirmesi zorunluluğu bulunmuyor. Düzenleme sadece yeni plakalar için geçerli.
Karekodlu plakalarla sahte ve APP olarak bilinen modifiye edilmiş plakaların engellenmesi amaçlanıyor.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat