Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Tüfek İcat Oldu, Mertlik Bozuldu Mu?

Bu söz asıl adı Ruşen Ali olan ama Köroğlu diye nam salan halk ozanına aittir. Yaşamış olduğu olaylar sonrası bu sözü söylemiş ve arkadaşlarına dağılmalarını dile getirip, kırklara karışmıştır. Aslında Barutu, topu ve tüfeği bulan başka bir millettir. Kim ne derse desin; Çinlilerin ilk olarak 9’uncu yüzyılda barutu, 10’uncu yüzyılda ilk top ve tüfeği bulması, dünya güç dengelerini değiştirmiş, ateşli silahlara ilk sahip olan uluslar, bütün savaşlarda üstünlük sağlamaya başlamışlardır!.. Bundan sonra zamanla, teknoloji ilerlemiş, artık savaşlar ve harpler omuz omuza değil, stratejik şekillerde teknolojik silahlarla yapılmaya başlanmış, yiğitlik ve mertlik bir yerde unutulmuştur.
Şimdi bunu neden yazdığımı merak ediyorsunuz. Son yıllarda ilçemizde yapılan bazı seçimlerde tüfeğin icat olmasına ve mertliğin bozulması gibi yapılmaya başlandı. Seçim sandıklarında omuz omuza mücadele edilmesi gerekirken, bir takım hoş olmayan olaylarla seçimler yapılır hale geldi. Bu yapılanlar legal mi derseniz, işin aslı legal. Ama hani her şeyin bir adabı, bir üslubu olduğu gibi bence seçimlerinde bir adabı ve üslubu olmalı. Adı üzerinde seçim. Seçime girecek kişiler, gerek şahsiyetleri, varsa geçmişte yapmış oldukları çalışmaları, gerek oda gerek odaya kayıtlı üyelerle ilgili çalışmaları ya da vaatleri ile seçime girip sandıktan çıkacak sonuca razı olunmalı.
Bakın ilçemizde en son Ticaret Odası seçimleri yapıldı. Aylar öncesinden seçimin yapılacağı az çok bilinirken, seçimin hangi tarihte yapılacağı, seçimde oy kullanacak kişilerin neler yapması gerektiği, borcu olan ya da ilçe dışarısında olan kişilerin seçimi ne zaman ve nerede olacağının bilinilmemesi ya da daha doğrusu bu yönde oda tarafından üyelerine her hangi bir şekilde bilgi verilmemesi seçime birkaç gün kala, odaya kayıtlı üyelere mesaj yolu ile seçimin günü ve saatinin bildirilmesi bir anda ortalığı karışmasına sebep oldu.
Bu yaşanılanlar sonrası birçok kişi sosyal medya hesaplarından yaşanılanlara tepki göstererek, işleyişin yanlış olduğunu ifade etmeye çalıştılar. Bu seçimde en can alıcı nokta ise, Odaya aidat borcu olan kişi ya da kişilerin seçimde oy kullanamayacak olması idi. Belli sebeplerden dolayı odaya aidat borcunu ödemeyen mükellefler, seçimde oy kullanamadı. Seçimden birkaç gün önce haberdar olan kişi ya da kişilere borcundan dolayı oy kullanamayacak olmaları yönünde herhangi bir uyarı mesajı gönderilmemesi olayın vehametini bir kat daha artırdı. Sosyal medya üzerinden seçime dair yapılan yazılı tepkiler sonrası İlçemiz Ticaret Odası Başkanı ve yeniden Başkanlık için aday olan Çetin Aslan, hem kendi hem de Odaya ait olan sosyal medya hesabından şahsına yapılan sert açıklamalara cevap verdi. Cevabında Odanın mevzuatından bahseden Aslan, bir yerde karşısına aday olacak ancak seçim tarihinin geç duyurulmasından dolayı aday olmaktan vazgeçen kişilerle birlikte, kendisine tepki gösteren kişilere cevap verdi. Hatta sosyal medya hesabının yanı sıra yine Odanın mesaj sistemi ile tüm üyelere mesaj çektirdi. Açıklamasında Odanın seçiminin aylar öncesinden haberdar edildiğini, hatta bu yönde çıkan ilanın da gazetemizde yayınlandığını dile getirdi. Aslında kendince doğruda söylüyordu. İlan yayınlanmıştı. Peki ilanda;
“Şereflikoçhisar Ticaret Odası Başkanlığından Organ Seçimlerine İlişkin Duyuru. 2022 yılında kanun hükümlerine göre yapılacak olan Odamızın organ seçimlerinde 5174 sayılı kanunun 83. Maddesine istinaden vergi mükellefiyeti şartı arandığından üyelerimizin vergi kayıtlarını kontrol ederek hatalı kayıtlarını düzeltmeleri zorunludur. Üyelerimizin vergi mükellefiyetine ilişkin Oda kayıtları 25.08.2022 – 01.09.2022 tarihleri arasında hafta içi 09:00 – 17:00 saatleri arasında incelemeye açık olup hatalı kayıtların düzeltilmesi için başvuruların firmaların antetli kağıdına yazılmış firma yetkilisi tarafından imzalanmış dilekçe ve doğrulayıcı belge ile yapılması gerekmektedir. Kayıtlarını düzeltmeyen üyelerin Oda kayıtlarının doğruluğunu kabul etmiş sayılacaktır. Üyelerimize önemle duyurulur” denildi.
Yukarıda yazan ilanda, ne borçtan, ne de seçimin ne zaman ve nerede yapılacağından bahsedilmezken, Aslan’ın açıklaması, olaya tepki gösterenleri çokta tatmin etmedi gibi. Her ne ise Pazar günü seçimin ilk ayağı olan organ seçimleri yapıldı. 317 aktif, yani borcu olmayıp çeşitli nedenlerle askıya alınmayan üyeden 133 kişi oy kullandı. Yani aktif üyenin yarısı dahi seçime gelip oy kullanmak istemedi. 37 meslek komite üyesi ile 15 Meclis üyesi seçildi. Hafta içerisinde mevzuat gereği çeşitli komiteler, gruplar oluşturuldu. Artık bundan sonrası Meclis üyelerinin Çetin Aslan’ı Başkan seçmesi ile sona erecek.
Sona erecek ermesine ama; ilçemizde son yapılan Oda seçimlerinde olduğu gibi bu seçimde de birliktelik, kardeşlik, mertlik gibi hususlar askıya alındı gibi. Acaba Çinlilerin Barutu ve akabinde top ve tüfeği bulması sonrası Köroğlu’nun dediği gibi, “tüfek çıktı, metlik bozuldu” sözü, “mevzuatlar çıktı, ilçemizde seçimler bozuldu” olarak yorumlanabilir mi?
Her şeyin gönlünüzce olması dilek ve temennisi, selam ve dua ile…

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat