Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü Programı Düzenlendi

18 Mart Çanakkale Zaferinin 109.yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi İlçemizde de kutlandı. İlçe Kaymakamlığın uhdesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün organizesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ve Şehitleri Anma Günü programı düzenlendi.
İbrahim Baltacı Ortaokul Öğretmenleri ve Öğrencileri tarafından hazırlanan programın ilk bölümü çelenklerin sunulmasıyla başladı.
Hükümet Konağının bahçesinde bulunan Atatürk büstüne sırasıyla; Kaymakam Zafer Engin, Tatbikat Merkezi Komutanı Tankçı Albay Uğur Bor ve Belediye Başkanı Memiş Çelik çelenk koydu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından çelenk töreni sona erdi.
Daha sonra Programın ikinci kısmı olan ilçe mezarlığındaki şehitlik ziyaret edildi.
Ziyarette, şehitlerimizin mezarlarına karanfil bırakıldıktan sonra ruhlarına dualar edildi.
PROGRAM AKIŞI;
Programın son kısmında da İbrahim Baltacı Ortaokul Öğretmenleri ve Öğrencileri tarafından hazırlanan etkinlik izlendi.
Nizamülmülk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Şehit Sercan Bulak Konferans Salonunda yapılan program öncesi günün anlam ve önemini belirten resim sergisi gezildi.
Resim sergisinin ardından salona geçildi ve program, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve ebediyete irtihal eden aziz şehitlerimizin manevi huzurlarında bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Kuran Tilaveti Mustafa Kuluş tarafından okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.
Tatbikat Merkezi Komutanlığında görevli Piyade Üsteğmen Suat Emre Gürbüz tarafından yapılan konuşmada;
109 yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazının denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM Genel Kurulunda 4768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren Aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden Kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla aynı zamanda şehitler günü olarak kabul edilmiştir.
Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şehadeti ve Gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstiklal harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda çok önemli bir km taşı olmuştur.
18 Mart 1915’te Amiral’de Robeck Komutasındaki itilaf devletleri donanması, Çanakkale Boğazı’nı geçmek için büyük bir Taarruz başlattı. Ancak bir süre sonra müttefik donanmasının 3 Zırhlısı Nusrat Mayın Gemisi tarafından boğaza döşenen mayınlara çarparak ya da tabyalardan yapılan top atışlarıyla battı. Üçü de ağır hasar görmüştü. Ayrıca iki muhrip ve yedi mayın tarama gemisi de batırılmıştı. Donanmanın 800 kişilik asker kaybı da eklendiğinde donanmanın savaş gücünü üçte bir oranında yitirdiği anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında panikleyen İtilaf Devletleri donanması, boğazı terk etti. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazının denizden geçilemeyeceğini anlayan İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadasına çıkarma yaparak boğazı geçmeyi denemiş. Ancak, Çanakkale Savaşlarında Askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır.
Şanlı tarihimizde bütün görkemiyle yerini alan ve tüm Dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşı, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden biridir.
Başta büyük Önder Atatürk olmak üzere gerektiğinde vatanı için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden 7’sinden 70’ine kadın erkek tüm Anadolu insanı, bu zaferden aldığı güçle, Kurtuluş Savaşını başlatmış ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.
Ülkemizin bugün ulaştığı seviyeye başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta teröristle mücadelede harekatında yurt dışında İcra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden Aziz şehitlerimizin eseridir.
Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş, vatanımıza yönelecek her türlü tehdide karşı vereceğimiz mücadelede sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze sonsuz kaynak teşkil etmektedir.
Türk vatanının kutsallığını, Türk Milletinin namusunu ve Türk bayrağının şanını canından üstün tutan Aziz şehitlerimiz; sizleri bizden ayıran ölüm, size olan bağlılığımızı asla koparamayacak. Kutsal emanetiniz olan Türk Vatanı, ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruzki, Çanakkale’ler sonsuza dek geçilemeyecek ay yıldızlı, al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve onun Kahraman silah arkadaşları olmak üzere şanlı tarihimiz boyunca vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden Aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden Gazilerimizi, rahmet ve minnetle anıyor; Kahraman Gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz Şad olsun.”dedi.
Konuşmadan sonra Tansu Altundağ isimli öğrenci tarafından “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiir okundu.
Öğretmen Vural Gündüz tarafından “Şereflikoçhisarlı Şehitler” başlıklı konuşmanın ardından Öğrenciler tarafından “Mehmet Toprak Oldu” oratoryo gösterisi gerçekleşti.
İlçemiz Şehitlerinin isimleriyle birlikte fotoğraflarla anlatan bir sinevizyon gösterisinin ardından program sırasıyla; Tiyatro gösterisi, Gülşen Eraslan isimli öğrenci tarafından “Çanakkale” isimli şiir okundu ve koro gösterisi izlenmesiyle devam etti.
Programın sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Buna göre;
Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılan Atıktan Sanata İleri Dönüşüm temalı yarışmada, okul öncesi kategorisinde ilçe birincisi olan Şehit Filiz Koçak İlkokulu öğrencisi Elif Naz Sevinç, İlkokul kategorisinde ilçe birincisi olan Zafer İlkokulu öğrencisi Salih Alperen Vural, Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Fuat Emir Görgülü’ye,
Sıfır Atık Projeleri temalı yarışmada Ortaokul kategorisinde ilçe birincisi olan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Hasan Bölen’e,
Çanakkale Savaşlarının 109.Yıl Dönümü Anma Törenleri kapsamında Afiş hazırlama kategorisinde ilçe birincisi Şereflikoçhisar Anadolu Lisesi öğrencisi Yağmur Öztürk’e,
Ve 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü temalı kompozisyon yazma yarışmasında ilçe birincisi Şereflikoçhisar Tuzgölü Anadolu Lisesi öğrencisi Ceren Taşcı’ya, ödülleri ilçe protokolü tarafından verildi.
Ödül töreninden sonra program sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat