Son günlerde İlçemizde hoyratça su kullanıldığı yönünde çıkan dedikodular sonrası açıklama yapan Sulama Birliği Başkanı Saban Kaymak, “İlçemiz ovasında kullanılmak üzere bize tahsis edilen 5 milyon metre kip suyun şuan 2 milyon 100 metre küpünü kullandıklarını, şuan için hem içme hem de sulama için su sıkıntımızın olmadığını ifade ederek“ Ovada kim ne kadar su kullanıyor hepsi kayıt altında. Uzaktan takip sistemi ile takibimizi yapıyoruz. Ancak Ülke genelinde yaşanılan kuraklık nedeniyle kuraklık şartlarında su yönetimi kapsamında 5’er günlük zaman dilimleri ile su vermeye başlayacağız” dedi. Ovada hat safhada kuyu olduğuna da dikkat çeken Sulama Birliği Başkanı Şaban Kaymak, bunlar içinde gerekli çalışmaların raporlar halinde hazırlandığını ve en kısa sürede gerekli işlemlerin başlatılacağını dile getirdi.
Yaz ayını yaşadığımız, hava sıcaklıklarının hat safhada olduğu ve su tüketimin her geçen gün arttığı şu günlerde ilçemizin hem içme hem de sulama konusunu gazeteniz Tuzgölühaber araştırdı. İlçemizde son günlerde Peçenek barajından hoyratça sulama yapıldığı yönünde çıkan dedikodulara son noktayı İlçemiz Suma Birliği Başkanı Şaban Kaymak koydu.
Her yıl Şubat ve Mart aylarında yapılacak olan sulamaların sayısal verilerinin masaya yatırıldığını, ne kadar alanda sulama yapılıp ne kadar su verileceği konusunun enine boyuna masaya yatırıldığını ifade eden Sulama Birliği Başkanı Şaban Kaymak, Biz bu sene sulamaya başladığımızda ölü hacim dahil, 26 milyon metreküp su vardı. Şuan itibari ile ölü hacim dahil 21 milyon 500 bin metreküp su var. Bize DSİ Beşinci Bölge Müdürlüğü protokol ile bize sulamada kullanmak için tahsis ettiği bir su miktarı var, bu da 5 milyon metreküp Su’dur. Biz bu bize tahsil edilen 5 milyon metre küp suyu planlı bir şekilde, hem hububata hem de sulanabilir bitkiye vermek için yapmış olduğumuz planlar ile sayaç sistemi ve kartlı sistemi kullanarak, 6172 sayılı kanun gereğince beyanname alarak su tahsisi yapıyoruz. Çiftçilerimiz ekmiş oldukları dekar ve beyanlarına göre kartlarına yükleme yapıyorlar ve sularını kullanıyorlar. Bu sene toplam 1410 hektar (yani 14 bin dönüm) sulama sahamız var. Zaten bu rakamın 1100 hektarı (11 bin dönüm) sulanıyor. Diğer geriye kalan kısım ise mera, hazine arazisi vs çıkıyor” dedi.
BİZE TAHSİS EDİLEN SUYUN %50’SİNİ KULLANDIK!
Kendilerine tahsis edilen 5 milyon metre küp suyun, şuana kadar 2 milyon 100 metre küpünü kullandıklarını ifade eden kaymak; “Biz başladığımızda 5 milyon metre küp su kullanabilecektik. Yani bize tahsil edilen suyun neredeyse yarısını kullanmış durumdayız. Burada şöyle bir durum söz konusu. ASKi sulama konusunu ele alırken yaz ve kış ayının aylık olarak eşit alıyor. Oysa İlçemizde su kullanımı kış ayında tüketim azken, yaz ayında gurbetçiler olsun, hava sıcaklıkları ve su harcamaları olsun daha fazla. Birde Evren ilçesine su veriliyor. Oda su tüketimini artırıyor. Dahası şuan yani yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının artması nedeniyle %50 buharlaşma olayı oluyor. Suyun seviyesinde hızlı bir düşüş meydana getiriyor” dedi.
Tüm bunlara rağmen Peçenek barajında 20 milyon metre küpün üzerinde su var. Biz Sulama Birliği olarak bize tahsil edilen suyun şuan %’de 50’sini kullanıyorum. Kaldı ki sulama su oranı %52 olmasına rağmen. Tabii ki öncelik içme suyu olayı diyen Kaymak; “ Bizler Sulama Birliği olarak dört yıldır ovaya verilemeyen suyu verdik. Çiftçilerimiz gerçek manada memnun. Susuz olan hiçbir ekili alan yok. Her şey yasaların vermiş olduğu haklar çerçevesinde eşit bir şekilde dağıtım yapılıyor” dedi.
KUYUDAN SU DEĞİL, TUZ AKIYOR!
Burada şöylede önemli bir konu var DİYEN İlçemiz Sulama Birliği Başkanı Şaban kaymak; “Bazı tarlalarda su kuyuları mevcut ancak, buradan çıkan sular çok tuzlu olduğu için ekili alanlara zarar veriyor. Ama Peçenek barajından verilen suyun her hangi bir zararı yok. Çiftçiler bizlere dua ediyor. Bu güne kadar kuyu suyu ile ekili alanlarımızı çoraklaştırmışız, bize “seneye su verecek misiniz?” Diye soruyorlar, “bizde Şubat ve Mart ayında yapacağımız çalışmalara ve yağış oranına göre bunu belirleyeceğiz” diyorum.
ŞUAN İÇİN SU SIKINTIMIZ YOK!
İlçemizde şuanda su konusunda her hangi sıkıntılı durum söz konusu değil diyen Başkan kaymak; “DSİ Beşinci Bölge Müdürlüğümüz yıllar itibari ile istatiksel verilerden elde ettiği bilgiler ve meteoroloji bilgiler ışığında kuraklık periyoduna girdiğimizi hesaplıyor. 12 Temmuz itibari ile bize Kuraklık şartlarında su yönetimi adı altında bir yazı gönderildi. Bizde bu sene sulanabilir bitkiler için bize tahsis edilen su miktarını vermeyi düşünüyoruz ama her ihtimale ve gelecek yılları da düşünerek, planlı su dağıtımını daha ileriye götürerek, 5’er günlük periyotlar halinde ovaya su verme tedbiri alacağız. 5 gün suyu keseceğiz, 5 gün su vereceğiz. 5 günlük periyotta yeşil ürüne bir şey olmaz. Bu önemli bir tedbir. Bu tedbir barajda bulunan su rezervinin yetmesi için değil, ileriki yıllara da birikimin devam etmesi için. Bu baraj ilk yapıldığında 56 bin metre küp suyu gördü. Ancak daha önceki yıllarda hoyratça kullanıldığı ve sayaç sistemi olmadığı için vahşi sulama yapıldığı için, ayrıca devlet tarafından yapılmış ancak daha sonra iptal edilmiş açık kanal sulamaya da su verildiği için su tasarrufu yapılmamış” dedi.
İLK DEFA AÇIK KANALA SU VERMEDİM!
Bu yıl ilk defa açık kanala su vermeyi kapattım diyen Başkan kaymak; “ Zaten hakkımda yapılan değerlendirmelerin çoğunluğu arazisi açık kanal etrafında bulunan insanların rahatsızlığıdır. Eski Peçenek deresine su akıtmadım, vermedim. Tamamen kapalı sistemde sayaçlı sistemde, tasarruflu ve planlı su dağıtımı yaptım ben” dedi.
SAYAÇLAR UZAKTAN ALGILAMALI, KİM NE SU KULLANMIŞ BİLİYORUZ!
Hatta şuan bizim sayaçlarımız uzaktan algılamalı bir sistem. Bilgisayardan baktığım zaman hangi sayaçta sulama yapılıyor, hangisinde yapılmıyor, onu dahi görebiliyorum. Vericilerimizle saatlik veri alıyorum. Ovadaki bütün sayaçlarda uzaktan algılama sistemim var. Oturduğum yerden sayaçlardan kim su tüketmiş hepsini görüyorum. Saha dışına su alma imkanları yok. Şuan bazı tarlalarda kuyudan sulama yapıldığına dikkat çeken sulama Birliği Başkanı Kaymak; “kuyudan su sulamak yanlış bir sistem. Ovada kuyudan su sulayan bir Patates üreticimiz var. Arklarda oluşan avuç avuç tuzu görmek mümkün. Ve ekili olan bitkiye hat safhada zarar veriyor. Bırakın ekili bitkiyi ovaya öyle bir zarar veriyorlar ki, tarlayı çoraklaştırıyorlar. Tarlanın çoraklaşması çok tehlikeli bir şey. Bu gelecek nesillere çorak bir tarlanın bırakılması demek” dedi.
Kuyular yasak ve yanlış diyen Başkan kaymak açıklamasına şu cümlelerle son verdi. “Sulama sahasında ciddi anlamda kaçak kuyu var. Bunu da ilgili makamlara ilettik. Şuan tutanak tespit çalışmalarımız bitti. Bakanlığın verdiği talimat gereğince yer altı su kuyularına ücret ve cezai işlem uygulayacağız”.
DİĞER HABERLER
MHP’li Meclis Üyesi Huzur Hakkını Yaşlı Bakım Merkezine Bağışlayalım dedi CHP’LİLER REDDETTİ
İlçemizde hububat hasadı başladı İLK ARPAYI İBRAHİM ÖZBEK SEMBOLİK OLARAK 15 TL’YE ALDI
Memiş Çelik’in babası Davut Çelik vefat etti