Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Buğday ve Arpa Fiyatları Açıklandı Tüccar Memnun, Çiftçi İse Memnun Değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim, arpaya ise ton başına 5 bin 500 lira ve 500 lira prim ödemesi yapılacağını açıkladı. Açıklanan fiyatlardan, tüccarlar bekledikleri fiyatların açıklandığını ve memnun olduklarını belirtirken çiftçiler ise girdi maliyetlerin ve enflasyonun yüksek olmasından dolayı memnun olmadıklarını söyledi.
2022 yılı buğday ve arpa fiyatlarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim, arpaya ise ton başına 5 bin 500 lira ve 500 lira prim ödemesi yapılacağını söyledi.
Yapılan açıklamanın ardından gazetemiz muhabiri ilçemizdeki tüccarlarla ve çiftçilerle bir görüşme gerçekleştirdi. Tüccarların, buğday ve arpa fiyatlarından memnun olduğu, çiftçilerin memnun olmadığı görüşmede şunlar söylendi;
İbrahim Özbek (Özbek Tarım); “Açıklanan fiyatlardan çiftçilerden memnun olmayan da var, memnun olanda var. Arpanın fiyatı beklediğimiz gibi oldu ama girdi maliyetlerine göre buğdayın fiyatını düşük buldum. Arpa geçen yıl 2,5 TL idi bu yıl 5,500 TL, buğday geçen yıl 2.600 – 2,800 TL idi bu yıl 6.500 TL. Bu yıl artan enflasyon ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı buğday ve arpa fiyatlarının artmasına neden olurken bu artış; ete, süte, peynire, ekmekte de artış olarak yansıyacaktır. Buğday fiyatlarındaki artıştan dolayı ekmek fiyatları da yükselir. Bu artışlar, kısa vadede yansımasa da uzun vadede yansır diye düşünüyorum. Bu yılki verim geçen yıla göre iyi olur. Sulu arazilerde yağışın etkisinden dolayı verim %10-20 artar. Kıraç yerler ise geçen yıl kuraklıktan dolayı hasat edilememişti ama bu yılki yağıştan dolayı 300-350 kg verim bekleniyor. Bu yıl, ilçemizde hasadın 15-20 Haziran 2022 tarihinde olmasını bekliyoruz. Özbek Tarım olarak, çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyoruz” dedi.
Günay Bahçeci (Ş.K. YEM Satın Alma Sorumlusu); “Bizim maliyetler böyle, üretici maliyetlerinin de düşük olduğunu düşünüyorum. Tüketiciye göre de bizim maliyetlere göre baya bir yüksek. Bu şartlarda yem fiyatlarını direk üreticiye yansıttığımız zaman piyasada yem fiyatları yüksek olduğu için üretici zor durumda. Buğdaydaki artıştan dolayı ekmeğe de yansır. Enflasyon yüksek olduğu için insanlar yükselen fiyatlara alışıyor. Fiyatlar, bizim için beklenen fiyattı. Bu fiyatları bekliyorduk. Üretici açısından bu fiyatlar çok yüksek değil, tüketici açısından şartlar zor olduğu için zorlanacak. Bu fiyatın altında fiyatlar olması iyi olmazdı. Bu yıl da Ş.K. YEM olarak alım yapmaya devam edeceğiz. Borsa binasında, bu sene fiyatlar 6 TL’nin üstüne çıkabilir. Çünkü, ofis bu fiyatı verince, tüccarlarda alım yapabilmek için onun bir tık üzerine çıkar. Ama imkanı olan üretici varsa lisanslı depoya götürsün koysun, 3-5 ay beklesin, kışın satsın” dedi.
Geçen yıla göre, bu yıl verim daha yüksek olur diyen Bahçeci; “Ama eski o çok yüksek verimli dönemler gibi değil. Muhtemelen Türkiye’de 18 milyon buğday çıkar, 7-8 milyon arpa çıkar. İlçemizde E-90 civarı ekinler iyi. Her yıl kötü olurdu. Bu sene dağın arka kısmındaki yerler verimler az olur. Geçen yıla göre ortalama iyi olan yerlerden 300-350 kg falan ürün olur. Vasat olan yerlerde de 250 kg civarında bir ürün olur diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Mustafa Görgülü (Çiftçi): “Açıklanan fiyatlar yeterli değil. Mazot geçen yıl 5,50 TL idi bu yıl 26 TL. Neredeyse 5 kat artış var. Arpanın fiyatı bu yıl 2,5 kat arttı. Buğdayda da 3 kat artış var. Kısaca, açılanan fiyatlar çiftçinin girdi maliyetlerini karşılamıyor” dedi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat