Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

DANIŞMANLAR UYARDI! Uygun ilacı seçin, doğayı kirletmeyin!

İlçe Ziraat Odası’nın tarım danışmanları, “ilaçlama dönemi” için üreticilere tavsiyelerde bulundu. Danışmanların tavsiyeleri arasında, “Doğal kaynakların daha verimli kullanılması, zirai ilaç kalıntı ve ambalajlarının çevreye zarar vermeden imha edilmesi adına belediyelerle iş birliği yapılmalıdır.” dedi.
Ziraat Odası bünyesinde görevli Tarım Danışmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Nilay Baştaş ve Ziraat Yüksek Mühendisi Sibel İzgier, tarımsal üretimin her aşamasında üreticilere destek olmaya devam ederken danışmanlar tarafından da ilaçlama dönemi için üreticilere tavsiyelerde bulunuldu.
Danışmanlar tarafından üreticilere bulunulan tavsiyelerde şöyle denildi:
“Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi belirleyen en önemli uygulamaların başında bitki koruma ürünlerinin kullanılması yer alır. Bu ürünleri kullanırken insan ve çevre sağlığını koruyarak doğayı kirletmeden bilinçli bir mücadele yapılmalıdır. İlaçlama döneminin başlamasıyla birlikte üreticilerimiz, özellikle de kullanılan ilaç ambalajlarının çevre kirliliğine neden olmaması için daha duyarlı olmalıdırlar.
Tarla kontrolleri yapılarak var olan yabancı otlara, hastalık ve zararlılara karşı uygun ilaç seçimi yapılmalıdır. Bu konuda uzman kişilerden mutlaka teknik destek alınmalıdır.
Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar; etikette yer alan ve tavsiye edilen yabancı otlara, hastalık ve zararlılara karşı etkili olmalıdır. Etiket üzerinde yer alan son ilaçlama ve hasat tarihi arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır.
İlaç ambalajında bulunan kullanım dozuna ve şekline uyulmalıdır. Bozuk ambalajlı ürünler satın alınmamalıdır.
İlaçlama yapmadan önce ilaçlama makinesinin ayarları kontrol edilerek, makine kalibrasyonunun doğru bir şekilde yapılması gerekir. Varsa tıkalı filtreler, memeler iyice temizlenmelidir.
İlaçlar; su kaynaklarına yakın yerlerde, ev veya evcil hayvan barınakları yakınında hazırlanmamalıdır.
Yabancı ot mücadelesinde kullanılan aletler mümkünse başka bitki koruma ilaç uygulamasında kullanılmamalıdır.
İlaçlama esnasında ilaçlamaya uygun tulum, gözlük, şapka, eldiven ve maske kullanılmalıdır. Su ve nem geçirmeyen kıyafetler tercih edilmelidir.
Sabah erken veya akşam serinliğinde ilaçlama yapılmalıdır. Rüzgârlı ve yağmurlu havalarda ilaçlama yapılmamalıdır.
İlaçlama bittikten sonra ilaç kutuları tarladan uzakta bir alanda toplanarak derine gömülmeli veya yakılarak hemen imha edilmelidir.
Doğal kaynakların daha verimli kullanılması, zirai ilaç kalıntı ve ambalajlarının çevreye zarar vermeden imha edilmesi adına belediyelerle iş birliği yapılmalıdır.
İlçe Ziraat Odası Başkanlığı bünyesinde görevli tarım danışmanlarımız; Ziraat Yüksek Mühendisi Nilay Baştaş ve Ziraat Yüksek Mühendisi Sibel İzgier, tarımsal üretimin her aşamasında üreticilerimize destek olmaya devam etmektedirler.”

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat