Musa Gündoğan isimli girişimci ilçemizde bir ilki gerçekleştirdi ve 1200 metrelik sera yaptı. Şuan için Yeşil Soğan ve Kıvırcık Marul ekimi yapan Gündoğan ilerleyen günlerde sitil üretimi ve Domates Biber yetiştireceğini açıkladı.
İlçemizde ilk defa örtü altı tarım çalışması başladı. Musa Gündoğan isimli girişimci 1200 metrekarelik naylon sera yaptı. İlk ekimi yapan Gündoğan seradan üç ürün almayı hedeflediklerini açıkladı.
Tarım arazileri ve iklim şartlarının uygun olduğu ilçemizde yıllar sonra bir ilk gerçekleşti. Genellikle Arpa, Buğday, Pancar ve son zamanlarda Patates/Soğan ekimi yapıldığı ilçemize Musa Gündoğan isimli girişimci bir ilki gerçekleştirerek 1200 metre sera yaptı. İlçemizde ilk defa örtü altı üretimi hayata geçiren Gündoğan; “Buradan Allah izin verirse üç ürün olacağız. İlk başta yeşillik, ondan sonra fide ve hemen arkasından Domates, Biber yetiştirmeyi düşünüyoruz. Fideyi de neden yapacağız? Fideyi biz ilçe dışından tedarik ettiğimiz için, öncelikle çok pahalıya geliyor. Pahalı olunca vatandaşın alım gücü yetmiyor. Biz orijinal tohumdan fide yetiştireceğiz. Örneğin Dolma Biber, Sivri Biber, Patlıcan vs. Biz bu fideleri dışarıdan aldığımız için müşterilerimize mahcup oluyoruz. Bizim hatamız yok ama, müşterimize anlatamıyoruz. Burada fide zamanı 5 bin paket fide üreteceğiz. Her bir pakette 45 fide bulunacak. Bu toplamda 220-230 bin fide yapacak” dedi.
İLK EKİMLERİ YAPTI! SOĞAN VE KIVIRCIK MARUL TOPRAKLA BULUŞTU
Birkaç hafta önce seranın yapımını tamamlayan Musa Gündoğan, şuan Yeşil Soğan ekimi yaptığını, yaklaşık 10 ton baş soğanı toprakla buluşturduğunu ifade ederek; “bunun yanı sıra 3 bin adet kıvırcık marul yetiştireceğiz. Bu sayede ilçemize bir yenilik katmış olacağız” dedi. Şuan 5 kişi ile birlikte çalıştığına da dikkat çeken Gündoğan, bu sayı hasat zamanında artış gösterecek. Hem ilçe halkı taze ürün tüketmiş olacak, hem birkaç kişiye iş sahası açmış olacağız hem de Allah nasip ederse para kazanacağız” dedi.
Allah nasip ederse kış ayı çıkınca bu kez yeşillik yerine Domates ve Biber ekimine başlayacağız diyen Gündoğan; “ilçemizin böyle bir girişime ihtiyacı vardı. İstenildiği takdirde ilçemizde olmayacak iş yok. İnşallah ben önderlik ederim, benden sonra birkaç kişi daha bu işi yapar” dedi.
Örneğin ben İlçemize bir halin kurulmasını istiyorum diyen Gündoğan; “Neden derseniz, ilçemizde son yıllarda binlerce dönüm Soğan ve Patates üretimi yapılıyor. İşte bizde bu işe başladık bizlerde ürün çıkaracağız. Bir hal olursa en azından belediyeye bir katkısı olur, burada ticaret yapmak üzere ilçe dışından insanlar gelir, ilçe ekonomisine katkısı olur. Bakın en büyük örnek Zengen. Zengen ilçemizden çok büyük bir yer değil. Ama orada üretici var, yetiştirici var, Pazar imkanı var. Hatta bizim onlardan bir tık fazlamız olarak, düz ovalarımız, verimli topraklarımız var. Toprak verimliliği, kalite ve verimlilik yönünden Çukurova statüsünde. Ama sahip çıkanımız var. Gerek büyük çiftçilerimiz gerekse siyasilerimizin ovamıza sahip çıkması lazım. Neden sahip çıkması lazım. Artık obruklar oluşmaya başladı. Sularımız çekiliyor. Hatta Hirfanlı barajında bir proje var. Konya ovasına Hirfanlı barajından su götürülme düşüncesi var. Hirfanlı bizim burnumuzun dibinde. Geçmiş dönemlerde belki avuttular bizi, belki gerçekten vardı. Bize sahip çıkan olmadı. İlçemiz ovasına bir an önce su lazım. Su olursa yetişmeyecek hiçbir bitki ve ürün yok” dedi.
İlçemizde bir ilki gerçekleştirirken her hangi bir yerden destek almadığına dikkat çeken Gündoğan; ”Allah nasip ederse burası artık küçük bir işletme oldu. Bakalım zaman neyi gösterecek” dedi.
DİĞER HABERLER
E90’da kaza TIR, TIRA ÇARPTI; 1 YARALI
KAYMAKAM TENGİR’DEN Emniyet ve Jandarma Personeline BAŞARI BELGESİ
ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLANDI