İlçemizde Pancar hasadı başladı. İklim şartlarının değişmesi, aşırı sıcakların yaşanması ile Şeker oranında düşüş ve verim kaybı yaşanılan Pancar’da bazı tarlalarda görünen hastalıklar ise üreticileri ciddi derecede zora soktu. Yer yer verimlerin 4-5 tona kadar düştüğü pancar üretiminde bakımı iyi olan, doğru zamanda doğru ilaç kullanılan tarlalarda ise bu verim 8-9 tona kadar çıkıyor.
Arpa, Buğday, Nohut, Mısır derken ardından Pancar hasadı başladı. Dördüncü ayda ekimi yapılan ve yaklaşık 15 gün önce sökümüne başlanılan Pancar hasadı bazı üreticilerin yüzünü güldürmüyor. Havaların aşırı sıcak gitmesi ve birde yağışların azalması sonrası hem şeker oranında hem de verimde düşüş yaşanılan Pancar’da, zaman zaman bazı tarlalarda hastalık çıkması da üreticilerin verim kaybı yaşamasına neden oldu.
Pancar hasadında verim, şeker oranı ve sıkıntıları araştıran gazetemiz muhabirine Kenan Ülger isimli Pancar üreticisi, verimlerin bu yıl bir hayli düştüğünü belirterek; “ Dördüncü ayın ortalarında ekmiş olduğumuz Pancarların sökümüne yaklaşık bir hafta önce başladık. Ancak bu sene kurak bir mevsim geçirdiğimizden ve havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı hem dekar başı verimimiz hem de Pancarda bulunan şeker oranında düşüş oldu. Bu düşüşlerin asıl nedeni iklim şartlarının değişmesinden kaynaklı. Bazı yerlerde ise çiftçilerin gerekli zamanda gerekli ilaçları kullanmaması da etkenlerin başını çekiyor. Geçtiğimiz senelerde 9-10 ton verim alırken bu sene 7-8 ton arası verim alıyoruz. Bazı çiftçilerimiz de ise bu rakam 3-4 tona kadar düşüyor. Yine de Allah bereket versin” dedi.
Pancarda oluşan hastalıklar konusunda ise Ülger; “Hastalıkların yapmış olduğumuz araştırmalara göre birkaç nedeni var. Birincisi iklimlerde değişikliklerin olması, doğru zamanda doğru ilaçlamanın yapılmaması, ikinci nedeni ise, pancar ekimi yapılan tarlaya daha önce başka ürünlerin ekilmesinden kaynaklı diye düşünüyoruz. Çünkü bazı arkadaşlarımız iki ayrı tarlaya pancar ekimi yaptı. İşçilik aynı, ilaçlama aynı ama bir tarlada oluşan hastalık diğer tarlada olmadı. Bunun nedeni ise daha önceden pancar ekimi yapılan tarlada yine sulu tarım yapılmasından dolayı tarlanın gücünü kaybetmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Pancar fiyatları konusuna da değinen Ülger; “ bu sene fiyatlar umduğumuz gibi olmadı. İşin aslı biraz daha yüksek fiyat olur diye bekliyorduk. Ama Arpa ve Buğday’a göre fiyatlar biraz daha yüksek oldu. Şuan tüm desteklemelerle birlikte pancarın kilosu şeker oranına göre 2 lira 50 kuruşa kadar yükseliyor. Verim iyi olursa çiftçinin yüzü güler verim düşük olursa çiftçinin yüzü gülmez” yorumunda bulundu.
Yaklaşık 15 gün önce başlayan Pancar hasadının yaklaşık 20 gün daha devam edeceği öğrenildi.
DİĞER HABERLER
AHLAKLI İNSAN MUHATABININ SÖZ HAKKININ OLMADIĞI YERDE LAF SÖYLEMEZ! İlçenin Sorunlarını Bıraktı Gazetemizi Hedef Aldı
AK PARTİ LEVENT SARIKAYA’YLA YOLA DEVAM DEDİ
Hastalıktan değil, bozuk yoldan şikayetçiler!