Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Tarla faresi için mücadelede geç kalmayın!

Havaların ısınması ile birlikte tarla faresi popülasyonunun artacağını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt, çiftçilere farelerle mücadele için gerekli önlemleri almalarını aksi taktirde büyük verim kayıpları yaşayacaklarına dikkat çekti.
Çiftçilerimizin adet baş belası haline gelen ve ekili alanlara zarar vererek verim kaybına neden olan tarla faresi ile mücadele hakkında İlçemiz Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt çiftçilerimize uyarılarda bulundu. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte sayılarının bir hayli artış göstereceğine vurgu yapan Bozkurt, fare ile mücadelede geç kalınmaması gerektiğini hatırlattı.
Tarla faresi ile mücadele hakkında gazetemize bilgi veren İlçemiz Ziraat Odası başkanı Hikmet Bozkurt, son yıllarda tarla farelerinin son zamanlarda bölgemiz tarım arazilerine verdiği zarar artmıştır. Bu duruma müdahale edilmediği takdirde önemli ölçüde ürün kaybına neden olmaktadır. Tarla faresinin bazı yıllarda ürünlerin büyük bir kısmına zarar verdiği görülmüştür. Tüm tarla, bahçe ve çayır mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, yonca ile sebze ve meyvelerde önemli zarar ve kayıplara neden olmuştur” dedi.
İlçemizde genel olarak hububat 3-5 yapraklı dönemde olup, 5-10 cm boyundadır diyen Bozkurt; “ Hububat tarlayı kapatmadan tarla faresi yoğunluğu tespit edilen, özellikle hububat ekim alanlarına sınır yol kenarları, dere yatakları, mera alanları, tarla sınırları ve tarlalarda mevki bazlı toplu mücadele yapılması etkili olacaktır” dedi.
Tarla faresi ile mücadele hakkında ise bilgiler veren Bozkurt; “Bunun için gerekli mücadele; Tarla, bağ, bahçe ve fidanlıklardaki fare delikleri toprakla kapatılmalı. 2/3 gün sonra yeniden açılmış olan deliklere 5-6 adet zehirli yem el değmeden konulmalıdır. Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan fareler toplanıp derince bir yere gömülmelidir. Aksi halde ölmüş olan fareleri yiyen evcil veya yabani hayvanlarda ölebilir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır” dedi.
İlçemiz Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt açıklamasına; “Tüm yetiştiricilerimizin arazilerini fare zararına karşı kontrol etmeleri, mücadele için gerekli hassasiyeti göstermelerini ister; bol bereketli, sağlıklı günler dileriz” şeklinde son verdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat