Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Çiftçiler Gübre ve Bitkilerin hasadıyla ilgili bilgilendirildi

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizesiyle düzenlenen toplantıda, çiftçiler, gübre ve bitkilerin hasadıyla ilgili toplantı yapıldı.
Toplantıda bilgiler, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Dehşet tarafından verildi.
Kaymakamlık toplantı salonunda yapılan toplantıya; İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ercan Çevik, İlçe Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri ile çiftçiler katıldı.
“Gübre, bitkilerin büyümesini ve verimini artırmak için toprağa bitkilerin alabileceği formda katı yada sıvı halde eklenen besin maddeleridir.” Diyerek konuşmasına başlayan Mehmet Dehşet sırasıyla; gübrede 74 element olduğunu, mineralleri yüksel olduğunu belirtti.
Gübrelemede, toprak tahlilinin çok önemli olduğunu ifade eden Dehşet, mutlaka senede bir defa da olsa toprak tahlilinin yaptırılması gerektiğinin özellikle vurguladı.
Gübrenin faydalarından da bahseden Mehmet Dehşet; “Gübrenin verimliliğin yanı sıra ürünün muhafaza süresinin de arttırıyor. Gübre, Bal, döl ve dal olmak üzere toplam 3 çeşide ayrılıyor.”dedi.
Dehşet, bir toprakta olması gerekenlerin; ‘%25 oksijen, %25 hava, %45 kimyasal gübreler ve %5 de organik gübre olması gerektiğini belirterek; “Gübre organik gübre ve kimyasal gübre olmak üzere 2’ye ayrılır.”dedi ve gübre çeşitlerini anlattı.
Muhakkak toprağın yapısının bilinmesinin önemli olduğunu altını çizerek vurgulayan Dehşet, toprağın özelliklerinde de bahsetti.
Gübreleme dönemlerine de dikkat çeken Mehmet Dehşet; Gübreyi atmadan önce meteoroloji takip edilmesi gerektiğini, yağmurun gelmesine yakın ilk gübrenin Şubat ayında ikin gübrenin de Mayıs ayında atılması gerektiğini söyledi.
Gübrelerin atılmasını da anlatan Mehmet Dehşet, daha sonra bitkilerin hasadıyla ilgili konudan da bilgiler aktardı.
Toplantı, çiftçilerin sorularının cevaplandırılmasından sonra sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat