Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Körling Sporu ile İlgili Öğretmenlere Eğitim Verildi

Buz üzerinde yapılan ve oldukça ilginç bir spor dalı olan Körling Sporu, ilçemize de bu yıl ilk defa getirildi ve Körling Sporu ile ilgili eğitim verildi.
İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Dr.Sabiha Uzun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Bahri Akyıldız işbirliğinde, ilçemizde görev yapan öğretmenlere körling (curling) eğitimi verildi.
CEDES projesi kapsamında verilen Körling Sporu eğitimi, Gençlik Merkezi Spor Salonunda gerçekleştirildi.
İlçemiz okullarında yaygınlaştırmak amacıyla verilen Körling Sporunun eğitimini, Curling antrenörü Melik Şenol tarafından verildi.
Sabır gerektiren bir tarzı olan körlingle ilgilenenler her geçen gün arttığı belirtiliyor.
*Körling nedir?
Körling, 42×4,3 metrelik buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan olimpik bir takım oyunudur. En basit tanımıyla oyunun amacı, granitten yapılmış dairesel taşı buz üzerinde kaydırarak hedefin merkezinde durdurmaktır.
Buz üzerine iç içe geçmiş halkalardan oluşan hedefe “ev” adı verilir. Pistin iki ucunda olan 3,66 m çapındaki evin; oyun hattı olan hogdan uzaklığı 6,4 m, evlerin birbirlerinde uzaklığı 34,7 m’dir. Puan, ev’in merkezine karşı takımdan daha yakına taş atarak kazanılır. Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin karmaşık yapısı sayesinde körlig (curling) “buzüstüsatranç” olarak adlandırılır.
*Körling’in tarihi
Körling, Ortaçağ İskoçyası’nda icat edildi. Renfrewshire’deki Paisley Manastırı binalarının yanında buz üstünde taşlarla Şubat 1541’de yapılmış bir yarışmadan bahseden bir kayıda rastlanmaktadır. 1565 tarihli ve iki resimde Baba Pieter Brueghel’in Flaman köylülerin körling oynarken resmedilmiştir. Buraların o yıllarda İskoçya ve bugünkü Benelüks ülkelerinin sıkı kültürel ve ticârî bağları bulunmaktaydı. Bu gerçek, golf tarihinde de kendini göstermektedir. İlk kez 1924 Kış Olimpiyatları’nda bir olimpik spor olarak yer alan körling, 1998 Kış Olimpiyatları’ndan beri olimpiyatlarda resmî spor olarak yer almaktadır.
*Körling nasıl oynanır?
Bir maç on oyun sonundan ibarettir. Eğlence için genelde 8 veya 6 sonla oynanır. Bir (oyun) son(u) her iki takımın tüm oyuncularının iki atış hakkını, toplam 16 kayayı kullanmasıdır. Eğer 10 (oyun) son(u) bittiğinde eşitlik varsa bir son daha tie break (uzatma) eli olarak oynanır. Bu uzatma eli de beraberliği bozamamış ise beraberlik bozulana kadar son oynanmaya devam edilir. Kazanan tüm sonlar bittiğinde en fazla puana sahip olan takımdır.
Herhangi bir seviyedeki karşılaşmada tüm sonlar bitmeden kaybeden takımın kazanma şansı kalmasa bile maçı terk etmesi uygun değildir. En çekişmeli turnuvalarda 8 son tamama ermeden kaybeden takımın terk etmesine izin verilmez. Çekişmeli turnuvalarda kaybeden takımın “taşlarının bitmesi” ile maç sona erer; bu da sonuncu sonda kaybeden takımın elindeki taşların beraberliğe yetecek olandan az kalmasına verilen addır.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat