Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

İlçe Tarım ve Ormandan BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, düzenlediği toplantıda İntikal yaptırılmamış arazilerin ÇKS’ye kayıt ettirilmesi, bazı desteklerin son başvuru tarihleri, uydu takip sistemi, tarla faresi, zabrus böceği ve kimyon hakkında bilgi verildi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ercan Çevik, muhtarlar ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin katıldığı toplantı, bir saat sürdü.
ÇEŞİTLİ KONULARDA BİLGİLER
Toplantıda, Ziraat Mühendisleri sırasıyla çeşitli konular hakkında bilgilendirme yapıldı.
İlk olarak ÇKS’de yapılan değişiklik hakkında bilgi verildi. Buna göre;
“18 Kasım’da yönetmenlikte değişiklik oldu. Bu nedenle intikal yapılmamış arazilerin ÇKS’ye kaydı yapılacak bundan sonra. Bundan önce arazi ekiliyor ama destek alınamıyordu. Miras sorunu nedeniyle intikal yapılamıyor, ölen kişinin üzerinde duruyordu. Onu taahhütname ile beyan ederek ektiği taktirde tabi, ekmeden faydalanamaz. Bu şekilde destekten faydalanabilecek.
Tüm taahhütlü parseller kontrol edilecek, ekilmeyenler hakkında da yasal işlem başlatılacak. Ekmeyenler beyan etmemesi gerekiyor. Ayrıca, bu taahhütler için askıya çıkılacak. Askıya çıkıldığında bu askı sürecinde itiraz ya da şikayetler olursa da bunlar hakkında da yasal işlem yapılacak.” denildi.
*Diğer bir konu olan sertifikalı tohum hakkında bilgi verildi.
“Son alım tarihinin 28 Temmuz olurken 2023 yılı için fidan kullanım desteğini de 31 Aralık 2023 tarihine kadar başvurularını alıyoruz.” denildi.
*Daha sonra uydu sistemleri hakkında bilgiler verildi.
“Arpa, buğday, nohut, fasulye, mercimek, Aspir, Mısır, Dane Mısır gibi ürünler artık uydu sistemlerinden takip edilecek. Sizden ricamız çiftçilere hangi parselde ne ürün varsa onu beyan etsinler. Bu şimdi deneme amaçlı ama ilerde 5 yıl ceza ve ağır cezaya suç duyusunda bulunma gelecek.
O nedenle çiftçiler parsellerde ne ekiyorsa onu beyan etsinler. Parsel karışıklığı olmasın. Sizden ricamız çiftçilerimizi uyarın. Müstahsil alımlarımız devam ediyor. İcmale daha çıkmadık. 10 Mayıs’a kadar süresi var.”denildi.
*Diğer bir konu olan Koruma uygulama belgesi hakkında bilgi verildi. Söz konmuşu belge, traktöre binip arkaya holdere taktığınızda o belgesi olmayanlar o işi yapmayacak. Normalde elinizi zehirli ya da pis bir şeye değerken eldiven ya da zehirleyici gaz etkisi olan maddelerle bire bir ilişki olduğunda maske takılması gerekiyor. Kullandığımız çöpleri de ya bir çukura atmamız gerekiyor ya da yakacaksınız.
Bugünlerde felaket fare var arazilerde. Biz tarla mücadelesinde en etkili yöntem bizim zehirli yemimiz. Bize hazırlandı geldi, biz poşetledik. 30 TL’ye satışa hazır.
Ayrıca, başka bir zarar böcek var. Parlasan mahallesi arazisinde bulduk; Zabrus. Ekin Kambur böceği var, ekinleri dipten kesiyor. Normalde siz tohum ekerken tohumu zehirlemeniz gerekiyor. Biz sadece aşılı tohum kullanıyoruz, zehirli kullanmıyoruz. Bu nedenle bu sene kışın sert geçmemesi, ekin mibzerlerin arkasında taban kullanmamanız ya da silindir geçmemenizden dolayı toprak yumuşak, o böcekler kurtçuk şeklinde, sonra büyünce siyah bok böceğine benziyor. Soğuk havalarda da, kar yağdığında, kar kalktığında don kesmiş diyorsunuz. İlçemizde don kesecek öyle çok soğuk yok. 40 yılda bire oluyor. Şu an Parlasan’da tespit ettiğimiz 500 dekar alan var. Çok ilginç karınca yuvası gibi. Takip ediyoruz, ilacı yok. Tek çözümü silindirle çiğnemek. Sertleşince o kurt, topraktan geçemiyor. Çiftçi yakalamış ama çaresiz. İlaç var ama öldürmüyor.
Köylerimizin yarısından fazlasında zabrus var. Ekinlerinizi kontrol edin.
*Son olarak Kimyondan da bahsedilerek; “Türkiye’nin en büyük kimyon üreticisi Ankara. Türkiye’nin %50’sini Ankara üretiyor. En son geçen yılki üretim 95 bin dekar. Bunun %70’sini Şereflikoçhisar ekiyor. Kimyonda zararlı bir alkoil var. Bu kimyon üretimin çoğunluğu genelde İzmir üzerinden Amerika ülkelerine gidiyor. Bu alkoil gıdada kullanılmıyor. Zararlı bir madde. Biz burdan gönderiyoruz. 2 yıl önce çıktı çiftçimize ceza da verildi hatta. Alkoit kimyonun değerini düşüyor. Bunu şunun için anlattım, eğer kimyonda yabancı ot ilacı gecikirse, yabancı ot çok olduğundan kimyonun değerini bozuyor, değerini düşürüyor. Kimyon sökülürken o otların yolunmaması konusunda işçilere uyarmanız gerekiyor.”şeklinde konuştu.
Toplantı soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat