Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

İLÇEMİZ TATBİKAT MERKEZİNDE İlk Tank Teslim Töreni Gerçekleşti

İlçemizde bulunan Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezinde M60T ilk tank Teslim Töreni gerçekleşti.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, Kara Kuvvetleri Komutanlığının modernizasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan “TİYK (Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması)-M60T İlk Tank Teslim Törenine; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sektör temsilcileri ile ilçemizden de Kaymakam Zafer Engin ve Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi Komutanı Tankçı Albay Uğur Bor katıldı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın modernizasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ‘Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması (TİYK) – M60T Projesi’ kapsamında modernize edilen 2 M60T tankının teslimi törenle yapıldı.
Geçtiğimiz hafta içinde Cuma Günü İlçemizde faaliyette olan Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezinde gerçekleşen törende, ilk olarak konuşmalar yapıldı.
Konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Görgün; “Geçmiş dönemde yabancı firmalar eliyle yürütülen iyileştirmeler ile konfigürasyonları güncellenen M60 Tanklarının, bakım ve idamesinde yaşanılan güçlükler ve ürün, hizmet sağlayan ülkelerin karşımıza çıkardığı sorunlar bizi araştıran geliştiren üreten ve özgün olarak çözüm hazırlayan ülke olmaya itmiştir.” dedi.
Savunma Sanayii İcra Komitesinin, envanterde bulunan tankların iyileştirilmesine yönelik “Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması-TİYK” projesini başlattığını ifade eden Görgün, şöyle devam etti:
“Bu proje kapsamında, zikredildiği üzere atış kontrol sistemi başta olmak üzere tankın temel unsurlarının yerli tasarım ürünlerle şekillendirilmesi cihetine gidilmiştir. Neticesinde pek çok sahada olduğu gibi, kötü komşu ülkemiz savunma sanayisini ev sahibi yapmıştır. M60T Tankları, sahip olduğu güçlü itki sistemleri, etkili ateş gücü ve dayanıklılığı ile bilinir. Ülkemiz, bu tankları modernizasyon çalışmalarıyla güncelleyerek günümüz teknolojisine uyumlu hale getirmiştir. Atış kontrol sistemlerimizin, yurt dışı ihraç kalemi olarak satılmasıyla bu alandaki teknolojik üstünlüğümüz dünya ülkeleri tarafından da kabul edilmiştir. Tasarım ve üretim süreçlerinin yerli ve millî olarak yapılması, dünyada farklı konfigürasyonda yer alan tanklara bu sistemin uyumlandırılmasının önünü açmaktadır. Aselsan başta olmak üzere projede emeği geçen tüm alt yüklenici firmalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”
Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda, tanklarda yer alan yurt dışı menşeli Atış Kontrol Sistemi yerine Millî Atış Kontrol Sistemi VOLKAN-M sisteminin geliştirilmesi Fırat M60T Projesi kapsamında başladı. Seri olarak entegre edilmesi kapsamında yeni bir proje olan TİYK-M60T Projesi Sözleşmesi 04 Temmuz 2022 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile Aselsan arasında imzalandı. Proje kapsamında aşağıdaki alt sistemler ilk etapta belirlenen sayıda tanka M60T Tankına entegre edilecek:
1.VOLKAN-M Atış Kontrol Sistemi
2.Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi
3.İlave Zırh Koruması
4.Mürettebat Koltukları
Tank entegrasyonları dışında Canlı Kule Eğitim Maketi, Masaüstü VOLKAN-M Atış Kontrol Sistemi ve Fabrika Seviyesi Bakım/Tamir (FASBAT) gerçekleştirilmesi de proje kapsamında. TİYK – M60T Projesi kapsamında M60T tanklarına entegrasyonu gerçekleştirilecek olan sistemlerin tanklara entegrasyonu ve tankların FASBAT faaliyetleri Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde yürütülüyor.
Proje kapsamında Roketsan’dan İlave Zırh Korumaları ve T-Kalıp firmasından mürettebat koltukları tedarik ediliyor. Projede gelinen aşamada iki adet modernize edilmiş M60T tank Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırıldı. Projenin ilerleyen dönemlerinde, modernizasyon faaliyetlerinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan diğer M60T tanklarına da yaygınlaştırılması öngörülüyor.
Konuşmalardan sonra Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Görgün, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’na tank devir tesliminde bulundu.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat