Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

KIŞ LASTİĞİNİZİ TAKTIRIN!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında, 1 Aralık-1 Nisan döneminde, tüm ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunuyor. Özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmamasına karşın kış lastiğinin kullanılması öneriliyor.
Zorunlu olduğu halde araçlarına kış lastiği taktırmayan işletmelere 2023 yılı için 2 bin 568 lira ceza uygulanacak. Kış lastiği taktırmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2023 itibarıyla güncellenecek.
“TİCARİ” ARAÇLARDA ZORUNLU
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor. Bu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.
LASTİK DEĞİŞİMİ VURGUSU
İlçemiz Lastikçilerinden Emniyet Oto Lastik Sahibi Zeynel Taştaş, trafiğin güvenli seyredebilmesi ve trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için lastik değişiminin büyük önem taşıdığını söyledi. Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastiğin geldiğini belirten Taştaş, kullanılan lastiklerin mevsime uygun olması gerektiğini bildirdi.
Taştaş, “Hava sıcaklıkları 7 dereceye ve altına indiğinde, artık kışlık lastikleri takmanın zamanı gelmiştir. Kışın meydana gelen trafik kazalarının sebebi çoğunlukla mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılmasıdır. Çünkü yaz lastikleri soğuk havalarda, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma kaybına, frenlemelerde kaymaya, savrulmaya ve hakimiyet kaybına yol açar” dedi.
LASTİK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kış lastiği uygulamasının zorunluluğun ötesinde hayati önem taşıdığını vurgulayan Emniyet Oto Lastik Sahibi, “Sürücüler hem kendi hem de diğer sürücü ve yolcuların güvenliği için bu kurala uyarak bir an önce lastik değişimini yapmalılar” diye konuştu.
Sürücüleri, lastik değişimi yapmaları yönünde uyaran Taştaş, kış lastiği takılması kadar bilinçli lastik alımının da büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Taştaş, vatandaşların mutlaka lastik ömrüne dikkat etmesi gerektiğine işaret ederek, “Lastik alınırken mutlaka tarihine bakmak gerekiyor. Çünkü lastik kullanılmamış olsa bile belli bir raf ömrü vardır. Bekletilmiş lastikler özelliğini kaybeder ve balans tutmaz” ifadelerini kullandı.
LASTİK HAVA BASINCI DA KONTROL EDİLMELİ
Kış lastiğindeki işaretler hakkında da bilgi veren Boran, lastiğin kış lastiği olduğunu gösteren üç zirveli kar tanesi işaretinin kış lastiği sertifikası olduğunu ve lastiğin yanak bölgesinde bulunduğunu anlattı. Taştaş, lastik hava basıncının kontrol edilmesinin de sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek durumların önlenmesi için büyük önem taşıdığını belirterek, kış lastiklerinin 7 ile sıfırın altında 40 derece arasındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyen yumuşak bileşimiyle ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal kanallarıyla daha kısa fren mesafesi ve yol hakimiyeti sağladığını dile getirdi.
‘YAKIT SARFİYATINA NEDEN OLUR’
Karlı zeminde kış lastiği kullanımının yol tutuşunu artırıp patinajı azalttığı için daha az yakıtla daha uzun mesafe katedilmesine imkan tanıdığını vurgulayan Taştaş, “Yaz mevsiminde kullanılan kış lastiği de yola daha fazla tutunma sağlayacağı için daha fazla yakıt sarfiyatına sebep olur. Bu nedenle kışın kış lastiği yazın yaz lastiği kullanmak çok daha ekonomiktir” diye konuştu.
Emniyet Oto Lastik Sahibi Zeynel Taştaş, zorlu kış şartlarına hazır olmak gerektiğini, lastik değişiminin yanı sıra araç bakımının da büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat