Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Kut’ül Amare Zaferi Kutlandı

Kut’ül Amare Zaferinin 108. yılı ilçemizde düzenlenen programla kutlandı. Hazırlanan kutlama programı katılımcılardan tam not aldı.
Tüm yurtta olduğu gibi Kut’ül Amare Zaferinin 108. yılı Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından ilçemizde de düzenlenen programla kutlandı. Nizamülmülk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Şehit Sercan Bulak çok amaçlı toplantı salonunda kutlanan Programda Kut’ül Amare hakkında bilgiler verilerek o günler yeniden yaşatıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan kutlama programı öğrenci Muhammed Enes Dereli’in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tarih Öğretmeni melih Temel yaptı. Kut Zaferi 29 Nisan 1916 1. Dünya Savaşında Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir” diyen Temel; “ Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nda çarpıştığı cephelerden biri, İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesidir. Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir. İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül-Amare’yi, işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekâta geçen Türk birlikleri, İngiliz General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut’ül Amare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut’ül-Amare’yi bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde yani bugün Halil Paşa’ya teslim olmak zorunda kalmıştır. Türkler, Kut’ül Amare’de İngilizlerden başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay ve 13.300 askeri esir almışlardır. Bu büyük bir rakamdır” dedi.
İngiliz general teslimiyeti kabul edeceğini ancak bir takım şartlarının da olduğuna vurgu yapan Tarih Öğretmeni Melih Temel; “Esir düşmek istemediği için teslim olması karşılığında serbest bırakılmayı talep ediyor; bunun karşılığında ise Halil Paşa’nın şahsına bir milyon sterlinlik çek sunuyordu. Bu Günümüzde 200 bin ev veya 400 bin tane sıfır araba parası yapıyordu. Halil Paşa bu rüşveti kabul etmedi. Sert bir şekilde reddetti” dedi.
Tarihe Kut ül Amare zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti. Kut ül Amare savaşı sırasında Türk birlikleri sınırlı sayıda uçakla önemli görevler yaptığıa dikkat çeken Temel konuşmasında şu ifadelere yer verdi.
“Kut’ül-Amare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkânsızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir. Halil Paşa, Kut’ül Amare zaferinden sonra 6’ncı Ordu’ya yayınladığı mesajında özetle şöyle demiştir: “Arslanlar! Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Halil Paşa, Kut’ül Amare’nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bu günün “Kut Bayramı” olarak kutlanmasını istemiştir. Bu nedenle Kut’ül Amare bayramımız kutlu olsun! Saygılarımla”.
Daha sonra okul öğrencilerinden Sude İrem Aslan’ıın “Çöle yazılan zafer Kut’ül Amâre” şiirini okuması, Kut’ül Amâre Zaferini anlatan sinevizyon gösterimi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gülbahar Uyar’ın kaleme aldığı ve yönettiği ve okul öğrencilerinin hazırladığı “Çöl Aslanları” adlı tiyatro gösterimi, TSK tarafından hazırlanan klibinin izlenmesi ile devam eden kutlama programı, çeşitli alanlarda dereceye gire öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat