Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

PEÇENEK BARAJINDA TÜFEK AVI YASAKLANDI, SIRADA BALIK VAR!

İlçemiz Peçenek Barajı bu yıl kara avına yasaklandı. Daha önceki yıllarda Ördek ve Sakarmeke avı yapılan barajda bu yıl av yasaklandı. Av yapmak isteyen ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü sitesine giren ilçemiz avcıları sistemde Şereflikoçhisar Merkez avlağa girdikleri zaman Ördek, Sakarmeke gibi hayvanları avlanmasına izin alamıyorlar. Sistem otomatik olarak Peçenek barajında içerisinde olduğu avlağı avlanmaya kapatmış durumda.
İlçemiz avcıları son günlerde Orman bakanlığı Doğa ve Milli Parklar tarafından alınan karar sonrası Kara avına kapatıla Peçenek barajını konuşmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda kara avcılığına açık olan ve ilçemiz avcıları ile birlikte ilçe dışından gelen avcılarında avlak yeri olan Peçenek Barajı bu sene kara avcılığına kapatıldı.
Gerekçe olarak ise Peçenek barajının hem içme hem de sulama suyu olarak kullanılmasından kaynaklandığı öne sürüldü. Alınan karar hakkında hiçbir bilgisi olan yok. Konu hakkında ne İlçe Tarım Müdürlüğe, Ne Sulama Birliği Başkalığına ne de Avcılar Kulübüne her hangi bir yazı gelmedi.
AVCILAR KONUYA TEPKİLİ!
Hiçbir resmi kuruma bilgi verilmeyen uygulama sonrası İlçemiz avcıları konuya tepki gösterdiler. Yıllık pul, evrak vs gibi yaklaşık 1500-2000 lira para harcadıklarını bu alınan vergilerin yekünde yüksek miktarda meblağ yaptığını ve bununda Devlete gelir sağladığını ifade ederek; “ Resmi bir şekilde av yapıyoruz. Daha önceki yıllarda Peçenek barajında av yapıyorduk. Ama bir anda avlak sistem tarafında ava kapatıldı. En yakın avlak Hirfanlı barajında. Konu hakkında kimsenin bilgisi yok. Sanırım Peçenek barajı sulamada kullanıldığı içi böyle bir uygulama yapılmış. Avcının suya bir zararı olmaz. Madem su zarar görecek diye düşünülüyorsa, barajın hemen kenarında bulunan ekili alanlar gözden geçirilmeli. Sanırım avcılar tarlaya atıla ilaçlar kadar zarar veremez” dediler.
BALIK TUTMAKTA YASAKLANIYOR!
Öte yanda yine ilçemizde hobi olarak olta balıkçılığı yapa ve boş zamanlarında yakın olması nedeniyle Peçenek Barajına giden balıkçılara geçtiğimiz günlerde kendilerini Su Ürünlerinden geldiklerini söyleyen birkaç kişinin gelerek, burada balık tutmanın yasak olduğu şeklinde uyarı yapıldığı öğrenildi. Konuyu araştıran gazetemiz muhabiri, yurdun bir çok yerinde benzer uygulamaları yapılmaya başlandığı, içme suyu olarak kullanılan baraj ve göletlerde ger türlü avcılığın sona sonlandırılacağını, hatta bazı yerlerde bu tip barajların etrafının tel örgü ile çevrilerek baraj kenarına giriş ve çıkışların yasaklanacağı öğrenildi.
Kara avcılığında olduğu gibi Balık avcılığında da olta balıkçıları koya tepki gösterdi. Hafta sonrası hobi amaçlı balık tutmak için gittiklerini ifade eden olta balıkçıları; “ bir zevkimiz vardı onunda cılkını çıkarttılar. Kimseye zararımız yok. Mangalımızı, semaverimizi alıp çoluk-çocuk balık tutmaya gidiyoruz. Ne yapalım, kahveye gidip oyun mu oynayalım? Bu kararları kim alıyorsa bir kez daha gözden geçirsinler” dediler.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat