Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

SGK’dan Kayıt Dışı İstihdam Uyarısı STK’LAR ZİYARET EDİLDİ

Kayıt dışı istihdamın ülke genelinde en önemli sorunları arasında yer almasından dolayı SGK tarafından kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan ziyaretlerde rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler yapılıyor.
Diğer yandan konuyla ilgili Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde, Perşembe günü saat 14.00 sıralarında ‘KAYIT DIŞI İSTİHDAM’ konulu bir toplantının düzenlenmesinin planlandığı belirtildi.
Ülkemizin ve sosyal güvenlik sisteminin en önemli sorunları arasında yer alan kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesidir. Yani sigortasız işçi çalıştırma durumunda olduğu gibi, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir.
Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmakta, ayrıca hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır.
Kayıt dışı istihdamın çok yönlü bir sorun olmasından dolayı İlçemiz SGK Müdür Yardımcıları Buğra Aytekin ve Meral Kaya tarafından kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında rehberlik ve bilgilendirme amacıyla İlçemizde faaliyette olan Sivil Toplum Kuruluşlarına ziyaretler de bulunuldu.
Konuyla ilgili olarak gazetemiz muhabirine de bilgi veren Buğra Aytekin ve Meral Kaya, kayıt dışı istihdamla ilgili olarak kurum tarafından hazırlanan bilgilendirme açıklamasının yapıldığını söylediler. Buna göre, yapılan açıklamada şunlar belirtildi;
*Çalışanlar Üzerindeki Etkileri
✓ Kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı yoktur. Çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından yararlanılamaz. Hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocuklar ölüm aylığı hakkından yararlanamazlar. İşsizlik sigortasından faydalanamazlar.
✓ Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalabilirler.
✓ İş kazası ve meslek hastalığına karşı alınması gereken önlemlerden yoksun olarak çalışmak zorunda kalırlar. Ücret ve diğer sosyal haklar konusunda Kanunların sağladığı korumadan yoksun olarak daha kötü şartlarda çalışırlar.
✓ İhbar ve kıdem tazminatından yoksun kalırlar. Yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamazlar.
*İşverenlerin Üzerindeki Etkileri
✓ Yapılacak denetimler ve tespitler sonucunda Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere uygulanacak idari para cezaları işverenden işverene ve belgeye göre çeşitlilik gösterir. Ayrıca bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilir.
✓ Bu işyerlerinin yararlanmakta olduğu sigorta prim teşvikleri durdurulur. Devlet ve özel sektör tarafından sağlanan teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından faydalanılamaz.
✓ Yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere karşı ağır idari ve adli yükümlülükler doğar. Haksız rekabete neden olur ve piyasa dengesinin bozulmasına zemin hazırlar.
✓ Vergi avantajı sağlayan indirim ve gider yazma gibi avantajlardan yararlanma hakkı yoktur. İşyerinde çalışanların verimliliği ve motivasyonu azalır.
*BİLGİ EDİNME, İHBAR ve ŞİKAYET
Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol vardır. Bunlar:
✓ PTT’den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir,
✓ 7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi aranabilir,
✓ Yine il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak da, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir.
Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na şu yollarla iletebilir:
✓ Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilir.
✓ En yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri iletebilir.
✓ Her türlü istek, şikayet, ihbar, görüş ve öneriler CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden de yapabilir.”
Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde, Perşembe günü saat 14.00 sıralarında ‘KAYIT DIŞI İSTİHDAM’ konulu bir toplantı düzenlenecek.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat