Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Mehmet ÇETİN – Hayrullah Atasoy

Palazobası Köyü’nde 08.04.1909 tarihinde doğan Hayrullah Atasoy, 05.05.1988 tarihinde Şereflikoçhisar’da 79 yaşında vefat etti.
Babası Hasan Hoca, annesi ise Fatma Hanımdır.
İlçemizde kendisi daha çok Hayrullah Hoca diye tanınır, bilinir ve anılır.
Bunun bir sebebi var elbette.
Hocalık bilgilerini Babası Hasan Hoca’dan Kur’ân-ı Kerim ve Arapça ile diğer dinî bilgileri öğrenmiştir. Aynı zaman da yeni harfleri de öğrenmiştir.
İşte temelindeki bu bilgilere istinaden ilçe ve civardaki insanların dinî sual ve dertlerine yardımcı olduğu gibi, ruhsal sıkıntı diyebileceğimiz hatta “hocalık” da diyebileceğimiz problemlerin giderilmesine de yardımcı olur. O insanlarla, âdeta bir psikolog gibi ilgilenir, konuşturur, dinler, sakin ve sükûnetle nasihat eder. Bazılarının durumuna göre ayetlere dayandırdığı şifaya vesile olacak duaları yazar, tesirini Allah’tan beklemeliyiz diye de tembih eder. Tütün sarılan sarımtırak kâğıda okkası ile düzgün hattıyla yazdığı muskayı üçgen şeklinde katlar, naylon ya da muşamba ile sarılmasını da söylerdi.
Hayrullah Hoca’nın bu yönünü yurt dışında ikâmet eden oğlu Erdoğan Atasoy şöyle anlatır: “Babam Hayrullah Hoca, o yıllarda iyi bir psikologdu. Kur’ân-ı Kerim’den ayetler okuyarak ve yazarak insanların sıkıntılarına destek olmuştur.”
İşte Hayrullah Hocanın ziyadesiyle tanınma izahı böyledir.
Elbette sadece bu vakıası değil. Özgüveni yüksek ve etkileyici ses tonuyla kendisini dinletir, konuşmayı seven ama aynı zamanda hoş sohbet bir karakter sahibidir.
Hayrullah Hoca üç evlilik yapar.
İlk evliliği Zahide Hanım ile yapar ve Ali isimli evlâdı olur.
İkinci evliliği ise Vayvay Köyü’nden Zalha (Zeliha) Hanım (1916-1975) ile yapar. Bu evlilikten; Sıdıka, Fatma, Fadime, Döndü isimli dört kız ile Hasan (….-2010), Gafur (….-2007), Sebahattin ve Erdoğan olmak üzere dört erkek çocuğu olmak üzere sekiz evlâd sahibi olur.
Üçüncü evliliği de Aliuşağı Köylü Habibe Hanım ile yapar ve bu hanımdan çocuk yoktur.
Toplam dokuz evlâd sahibidir.
İlk evlâdı Ali, köyde çiftçilik ve hayvancılık ile iştigal eder ve Ali’nin de çocukları baba mesleği yanı sıra tuz işletmeciliği ile de meşguldürler.
Eskinin Sanayisi (kabristana giden yokuş)
İkisi de rahmetli olan Hasan ve Gafur kardeşler, sanayi sitesinde ticaretle iştigal etmişlerdir.
Sebahattin Atasoy esnaflık yapmıştır. Erdoğan ise yurt dışında çalışmaktadır.
Hayrullah Hoca, hayatının bir döneminde üç yıl Güney Doğu’da karakol komutanlığı yapar.
O, köyünün ilk çerçisidir. Eskiden sırtında satılan emtia yüklü hayvanı ile köy köy dolaşarak pırtıcılık (manifaturacılık) yaparak insanımızın ihtiyacını karşılayan meslek dalına çerçicilik denir.
Ticarette cesur olan Hayrullah hoca, sonraki yıllarda Şereflikoçhisar Çarşısında bir dönem yalnız, iyice yaşlandığı dönem de ise köylüsü ve damadı Kemal Hocanın babası İsmail Polat (Bulat) ile ortak manifaturacılık yapar ve sonraki yıllarda ona devreder.
Kendisinin; iri cüssesi, başında fötr, sırtında kalın paltosu ile daha heybetli görünen hâli hatıralardadır.
İlçemizin eski imamlarından rahmetli Kemal Polat Hoca, Hayrullah Atasoy Hocanın damadıdır.
Unutulduğunu zannettiğimiz bu kıymetli ecdadı, sonraki nesle nakledilmesinde yardımcı olan torunu Recep Polat (Bulat) Bey çok teşekkür ederiz.
Allah, rahmet eylesin mekânı Cennet olsun.
Sosyal medya yorumlarından
Avni Çiçek
Sayın Çetin
Çok teşekkür ederim
Hayrullah Atasoy hoca sizin de bahsettiğiniz gibi bir zamanların esnafı, hocası ve doktoru idi.
Hocamız bu mesleği merhum babasından öğrenmiş. Baba Hasan hoca, anamın öz dayısı idi. İlkbahar bağ evine taşınır bağ bozumuna kadar orada kalırdı orası adeta ki o zamanlar doktor yoktu. Hasan hoca ceviz ağacının altında hastaların derdine derman olurdu eli de dili de şifa idi bizler Hayrullah hocaya dayı derdik rahmetli yengemi de tedavi etmiş sağlığına kavuşturmuştu. Her iki yani baba oğul hocalarımızla anlatacak çok şey var ama en güzelini siz yazdınız tekrar teşekkür eder, selam sevgi ve de saygılarımı sunarım. Allah razı olsun kardeşim.
Not:
Hasan Hoca da Hayrullah Hoca da hiçbir hastadan para almazlardı
Ayrıca Kur’an’ı hem okur hem yazar hem de anlarlardı.
Bir örnek Kadıncık’lı topal Halil Hasan hocanın talebesi İken ona bir Kur’an yazar bir yılda bitirir ama Topal Halil harekesiz Kur’an’ı okuyamaz. Hoca bu defa o Kur’an’ı baştan sona yeniden harekelendirir. Harekeleri bilmeyenler için üstün esre ötre cezim hemze met şedde tenvin vb.
Tevfik Atasoy
Hayrullah Hoca Dedemize de Zalha Ebemize de Allah’tan rahmet diliyorum. Mehmet Çetin Beye de emeğine -kalemine sağlık diyerek çok teşekkür ediyorum
Erdoğan Atasoy
Hayrullah Hocanın oğlu
Mehmet Bey çok teşekkür ederim. Unutulmuş değerli insanları tekrar gündeme getirdiniz. 1960 yıllarında Şereflikoçhisar çarsısı bir uçtan sonuna kadar her esnaf birbirini tanır, değer verirdi. Kimsin, dediğinde “Ben filancanın oğluyum”, derdiniz. “Babana çok selam söyle.”, derler. Yaşımız küçükse “Gitmeden şu testiyi suyla doldur, kırmadan haa!” derdi. Çok acil işimiz de olsa hayır, diyemezdik. Vefat edenler nur içinde yatsın. Yazınızı severek okuyorum.
Muzaffer Görkem
Rahmetli babamın da yakın dostuydu rahmetli Hayrullah Hoca. Allah (cc) tüm geçmişlerimize Gani Gani rahmet eylesin mekânları, Cennet olsun inşallah..Sizin de elinize ve emeğinize sağlık.
Muhterem kardeşim, bize Şereflikoçhisar’ımızın eski ve çok değerli insanlarını hatırlatıp, bizlere o güzel ve mutlu çocukluk dönemimizi yeniden yaşattığınız için teşekkürler. Saygı Sevgi ve selamlar olsun

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat