Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

İLÇEMİZ HAKKINDA HAZIRLANACAK DOSYA OLUŞTURULACAK HEYET TARAFINDAN BAŞTA BAHÇELİ OLMAK ÜZERE YETKİLİLERE İLETİLECEK

Cumhuriyetimizin 100.yılı nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından dile getirilen “100 il 1000 ilçe” projesine dahil olmak amacıyla ilçemiz yetkilileri, ilçemizin il olması için hareketlendi.
Geçtiğimiz hafta içinde Ticaret Odası’nda, ilçemizin il olması konusunda istişare toplantısı düzenlendi.
Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlene toplantıya; Kaymakam Zafer Engin, Belediye Başkanı Memiş Çelik, Ticaret Odası Başkanı Çetin Aslan, Meclis Başkanı Faruk Eskici, Sivil Toplum Örgüt Temsilcileri, Siyasi parti temsilcileri, Ercan Alıcıoğlu ve bazı muhtarlar katıl.
Yaklaşık 2 saat süren toplantıda; 15 Temmuz’da tatile girecek TBMM’nin, tatil sırasında benzer toplantıların yapılmasına, toplantılar yapılana kadar ilçemiz hakkında kimde ne doneler varsa Ticaret Odasına ulaştırılmasına, toplanan donelerin de bir dosya haline getirilmesine, hazırlanan dosyayı da başta Bahçeli olmak üzere TBMM’nin tatil bitişinde tekrar açılmasıyla ilgili yetkilere ulaştıracak bir heyetin oluşturulmasına karar verildi.
FİKİRLER VE TALEPLER;
Toplantıda ilk olarak fikirler ve talepler dinlendi.
İlk açılış konuşmasını da Ticaret Odası Başkanı Çetin Aslan yaptı. Aslan konuşmasında; “Toplantımızda ilçemizin il olabilmesi için herkes elindeki doneleri ortaya koymak için, il olmamız için ne yapabiliriz? Nasıl bir yol izleyebiliriz? Gibi konular üzerinde görüşeceğiz. Odamız öndeliğinde yaptığımız toplantımızda önerilerinizi bekliyoruz.
İlçemiz 22 ilden daha çok vergi ödeyen bir ilçedir. Devlete katkımız daha çoktur. 2022 yılında 108 milyon TL vergi ödemiş ilçemiz. Hakkari’nin ödediği vergi 60 milyon TL. Biz il olduğumuzda Devlete katkımız daha yüksek olacaktır” dedi.
Daha sonra toplantıya katılanlar sırasıyla söz alarak fikirlerini ve taleplerini dile getirdiler.
İlk söz alan ilçemiz Memleket Partisi İlçe Başkanı Bayram Görkem; “Sosyal medyada yazdığımız zaman yorumlar yazılıyor; 20-30 bin nüfusla nasıl il olmayı düşünüyorsunuz? Deniliyor. Iğdır il olduğunda 35 bin nüfusu vardı. Tunceli 25 bin nüfusla il oldu. Bu taraftan bakılmamasını düşünüyorum. İlçemiz eğer il olursa, il olduğumuz günün ertesi günü otomatikman nüfusumuz 150 bin olacaktır. Bu toplantının Ticaret Odasında yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum ve bir farkındalık yaratılmasının gerektiğini düşünüyorum. Yani bunu ulusal basına taşımamız lazım, gündem oluşturmamız lazım. Bununla ilgili herkes elinden geleni yapması gerekiyor. Nüfus olarak takılmayın. İsmi il olarak geçen ilçelerin çoğundan hatta hepsinden konum olarak daha iyi yerdeyiz, yani biz birinci sıradayız.”dedi.
*Halil Şahan; “Son 20 yılda ilçemiz gözden ırak, gönülden ırak haline gelmiş. 1989 yılında kendinden kopan yerleşim yerlerinden sonra en büyük nüfus kaybına son 20 yılda yaşamış. Şereflikoçhisar bürokratik bir kargaşa içerisindedir. Bizim adliyemiz Aksaray’a, Karayollarımız Konya’ya, pancar alımı Kırşehir’e, Toprak Mahsülleri ofisimiz Aksaray’a, Ormanımız Bala işletme şefliğine, Üniversitemiz önce Niğde’ye, sonra Aksaray’a, en son Ankara’ya, Kadastromuz Gölbaşı’na, Belediyemiz Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı. Biz bu kadar kargaşa içerisinde yaşamaya hakkeden bir topluluk değiliz. Biz 150 km’den değil, yerinden yönetim istiyoruz. Bunun içinde vatandaş olarak elimizi taşlın altına koymaya hazırız. Sizler de hazırsanız güzel bir süreç başlatalım, il olma sadece nüfusta değil, bazen siyasi kanallarla olur. Türkiye’deki coğrafi konumuyla en çok il olmayı hak eden Şereflikoçhisar’dır. Vakit birlik, beraber olma vaktidir”dedi.
*Memleket Partisi Ankara il Başkanı Mahmut Celal Ünsal; “Hiçbir kanunda, hiçbir yasada vilayet yapılacak bir şehrin nüfusu şu kadar olacak, sanayisi böyle olacak, üniversite olacak diye bağlayıcı bir madde yok. Biz bir ilçeyken 4 ilçe olduk. En büyük mağduriyeti yaşayan Türkiye’de tek ilçeyiz. Bizim kendi kayıtlarımızı bize verseler bize yeterli. Biz kendimiz bu işin üstesinde gelerek başarabiliriz”dedi.
*Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Çetin; “Aslında Şereflikoçhisar 30 sene önce illiği hakketmiş. Onun için Şereflikoçhisar’ın il olması elzem. Şimdiye kadar biraz geri kaldık ama yine de geçmişte iyi bir mücadele verildi. Bu yine de siyasetin vereceği bir karar olduğuna inanıyorum. İlçemiz hem coğrafi olarak hem ekonomi olarak il olmayı hakkediyor. Yine gündem oluştu il konusunda. Bu gündemi değerlendirip, toplu olarak, birlikte tüm siyaseti ziyaret ederek, bu konuyu değerlendirmemiz gerekiyor. Doğalgazda nasıl birlik içinde hareket edip başarmışsak, bunu da birlik içinde başaracağımıza inanıyorum. Önce kendimiz inandıktan sonra başaramayacağımız bir şeyin olmayacağına inanıyorum.” dedi.
CHP İlçe Başkanı Mustafa Alıcı; “Şereflikoçhisar her zaman il olmayı hakkedecek coğrafi konumda. Bütün illere baktığınız zaman 80-100-150. Biz burada çok iyi hazırlık yapmamız lazım. Bir komite kurmamız lazım. Bu komite, sadece siyasileri sıkıştırma değil, ekonomik olarak da, sosyal olarak da, Devlet kademelerindeki Şereflikoçhisar’ın il olmayı hakkettiğini ne kadar envanteri arkadaşlarımız anlattı. Bunları bir doya halinde Ankara’da da çalışma yaparsak, üniversitemizi de işin içine alarak akademik bir çalışmayla, bunu kendi bürokratlarımızla ve vatandaşlarla istişare ederek, bir tertip komitesi oluşturup, il olma konusunu bir akıl yoluyla mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum.” dedi.
*Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mithat Şen; “Ağaçören, Sarıyahşi ve Evren ilçeleriyle de görüşerek, il olma konumuza dahil ederek destek almalıyız” dedi.
*Ercan Alıcıoğlu; “Bu konu nasıl gündeme geldi? Sayın Bahçeli’nin cümleleriyle. Yani bu ülkenin 100 vilayet ve 1000 ilçeden oluşmasıyla ilgili. O zaman çözüm yöntemleri, buradaki konuşanlardan bir dosya edinilebilir. İşin sosyal boyutu var, ekonomik boyutu var, stratejik boyutu var. Yani buradaki meselenin Beştepe’ye anlatılabilmesi, Saraya anlatılabilmesi, Cumhurbaşkanımıza ulaştırılabilmesi. Bugünkü idari yapımızda bu çok kolay değil. Onun için Cumhurbaşkanıyla bizzat görüşen, Cumhurbaşkanının Beştepe’den ayrıldığında gittiği bir tel özel mülkiyet var, o da Bahçeli’nin evi. Dolaysıyla avantajımız şudur; 15 Temmuz’da Meclis tatilde. Sonra bir 45 günlük zamanımız var. O zamana kadar bunu projelendirip, belgelendirin, içinizden seçilecek bir heyetle Bahçeli’yi makamında ziyaret etmek ve bunu anlatmak. Siyasetle Şereflikoçhisar arasında köprüyü kuracak bir yapıyı oluşturamadık. Belki Kaymakam bey de bundan mustarip yani çok daha rahat Ankara’da bunu izah edecek konuma sahip bir bireye sahip değiliz. Bu bizim için büyük bir zait. Dolaysıyla bunu da mevcut var olan sizlerle ve sizin organizasyonunuzla Ankara’ya ulaştırma meselesi” dedi.
*Belediye Başkanı Memiş Çelik; “Gündem il olunca bazı arkadaşlar serzenişte bulundu. Tabi il olmayı kim istemez. Şereflikoçhisar’ın il olmasını hepimiz isteriz. Bu illiği Devlet Bahçeli bir teklifte bulundu. Cumhuriyetin 100.yılında 100 tane il olsun. Bu da 19 tane il olması için ilçe önerisinde bulundu. Ama şu anda hükümet, “net bir çalışmamız var”diye de bir şey söylenmedi.
Hükümet, en az 100 bin nüfus olacak. Bu nüfusun üstünde olacak ve şu anda yarışa giren 25 ilçe var. Burada bizler, ne yapabiliriz? Bizler, gerekli görüşmeler yaptık. Bizzat söyledik. Böyle bir çalışma varsa, Şereflikoçhisar’ın hakkıdır diye. Tabi çalışılacak, olur ya da olmaz.
Halil Bey, biraz önce 20 senedir dile getirilmedi dedi. Bütün siyasiler dile getirilmiş, 20 senedir Ak parti dönemini kastediyor. Ak parti kimseyi kandırmadı. Gündeme getirilmedi. Cumhurbaşkanımız, Koçhisar’ı il yapacağız deseydi, yapardı.
Bizim illikten öte şu anda birliği, beraberliği tesis edemememizdir. İl olsak şimdi ne yapacağız? Bir günde 150 bin nüfus olacak dedi Bayram kardeşim. Bir günde 150 bin nüfus nerden olacak? Eğer olacaksa biz 2 sene bekleyelim nüfusu çoğaltalım.
Yani biz il olmamız için alt yapıyı oluşturmamız lazım. Hep beraber çalışmamız lazım. Bugün Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. 1985 yılından beri dillendiriliyor. Organize Sanayi ihtiyaç. Organize Sanayinin alt yapısı bitmiş, yatırımcı yok. Bugün, ben Şereflikoçhisarlıyım diyenler, parası olanlar, yatırımcılar, Şereflikoçhisarlı olduğunu gösterecek ve Şereflikoçhisar’a yatırım yapacak. Bir siyasetçi yatırım yapmaz. 56 parsel var, 1 kişi yatırım yapmış. Yalvar yakar, ona yalvar, buna yalvar 12 tane yer tahsisi yapıldı. Daha gönüllü geliyor. İlçemizden de işçi bulunmuyor diyor.
Yani bizim aşmamız gereken daha büyük sıkıntılar var. İllik hakkımızdır, söke söke de alırız. Birliği ve beraberliği tesis ettikten sonra, eğitimimizi geliştirdikten sonra, tarımımızı geliştirdikten sonra, üretimi çoğalttıktan sonra zaten biz istemesekte verirler. Burada en önemli olan birlik ve beraberlik.
Askeriyenin acemi birliği gelmesiyle en azından esnafı geliştirsin diye bir çalışma yaptık. EDOG Komutanıyla görüştük. Komutan, buraya en az 600 rütbeli getireceğim dedi. Hoteliniz var mı? Hoteli kim yapacak? Girişimci yapacak. Zenginlerimiz yapacak. İş adamları yapacak. Bir misafiri ağırlayacak hotelimiz yok. Buna çalışalım. Yapın, bir sürü zenginimiz var .Hep beraber olalım birlik ve beraberlik içinde zenginin biri kendini riske atsın tutar ya da tutmaz çalışır ya da çalışmaz, 60-70 tane rütbeli her gün Aksaray’a gidiyor , bak her gün Aksaray’a gidiyor otelde kalıyor, sabah geliyor burada çalışıyor akşam Aksaray’a gidiyor. Özel Okulumuz yok, vatandaş diyor ki kardeşim ben oraya gelsem, tayinim çıksa benim çocuğum okula gidecek, bir özel Okula ihtiyaç var.
Hastane sıkıntılı diyoruz, bir tane özel hastane çalışır mı, çalışmaz mı? Biz bunları geliştireceğiz. Kimlerle? iş adamları ile geliştireceğiz zenginlerle. Koçhisar’da çok zengin var, yüzlerce zengin var. Bütün siyasi partiler, bütün buradaki akil İnsanlar bir araya gelelim zenginlerimize gidelim. İlçesine yatırım yapmaya ikna edelim.
Bu güncel toplumu ilgilendiren konuları çözdükten sonra siyasi konular her şekilde çözülür.” Dedi.
*Tekrar söz alan Ercan Alıcıoğlu; “Ankara Valisi Koçhisar’a 2 defa geldi. Aksaray valisine 45 dakikada ulaşılır. B planını söyleyim. Ey millet, eğer vilayetliği başaramazsak, alt yapısını hazırlayamazsak, Aksaray’a bağlanmaya ne dersiniz? Diye sorabilecek kim var? Ya da bun u şöyle sorarım; senin SSK primin aylık yatırdığın 55 milyar 30 milyara düşecek. Ey vatandaş yatırdığın 230 elektrik 175 liraya düşecek. Doğalgazın şöyle düşecek. Demek istediğim, b planını değerlendirse ilçemiz. Bir B planı olmalı mı? Vilayetlik meselesini başarıp, kalkınmada 4. Ya da 3. Bölge olamazsak o zaman bizim gündemimiz Aksaray’a bağlanmak. Peki ne kazanacağız? Ne kaybettik? 89 da bu konuşulamadı. Ve bağlanmadık. Ne kaybettik? Buranın en iyi muhasebesi bile 89 yılından bugüne kadarki ekonomik kaybının hesabını yapamaz. Bizim 6-7 kurumumuz Koçhisar’a bağlı değil. O zaman OSB’mizde sanki Eskildeymiş gibi, oranın hak ve menfaatlarından istifade edecek şekilde Aksaray’ın bir yan kuruluşu gibi değerlendirelim. Aksaray niye 1,2,3 ve 4’ü doldurdu, 5.ciye doğru gidiyor. O zaman ekonomik refahı paylaştıralım. Senin bir kurumun olsun Koçhisar Organize. Deki, Koçhisar’da yerimiz var, oraya da yapın yatırımınızı. Aksaray’daki gibi hak ve menfaatlerin aynısına sahipsiniz. Dense, çok mu zor?”şeklinde konuştu.
*Tekrar söz alan Mahmut Celal Ünsal; “B planı deyince Aksaray’a bağlanma konusunda, artık önümüzdeki dönem bunlar yatırım teşvikleri sektörel bazda olacağa için bizim Aksaray’a bağlanarak, oradaki birtakım menfaatlerden yararlanmamız gibi bir şey söz konusu değil. Çünkü, artık kendi yağıyla kendi kavrul durumuna geçecek. Yani Aksaray’a bağlanmada hiçbir getirisi olmayacak. Ayrıca sizin saydığınız her şey doğru. İnsanlar çalışmıyor, yatırım yapmıyor. Zenginler, biraz parayı denk getirince dışarı gidiyor. Evet bir komisyon kuralım, gitsinler yatırımcı arkadaşlar görüşsünler. Ama vilayetlik konusunu aynı ciddiyetlikle takip edelim derim ben”dedi.
*Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt; “Geçmişten ders alalım. Aksaray’a bağlanmayalım ama Ankara’da kalalım. Biz en iyisini, en güzelini isteyelim. Bu şekilde bir yola çıkalım diyorum”dedi.
*Ak Parti İlçe Başkanı Erkan Seyhan da; “Açık ve net bir şey ifade etmek istiyorum. Burada hepimizin siyasi düşüncesi var, sivil toplum kuruluşlarında görevi var. Şahsi olarak düşüncelerimiz olabilir fakat illikle alakalı bir toplantının başlangıcı verildi. Ticaret Odası Başkanımıza teşekkür ederim. Bu kapıdan içeri girdiğimiz zaman az önce saydığım siyasidir, şahsidir düşüncelerimizi bir kenara koymamız lazım ve bu illik konusunu tamamen dar bir çember içerisinde tutmak lazım. Yani bizim sadece kent konseyidir, ilçemizin geçmişidir, genel başkanların verdiği sözlerdir. Biz şu an dar bir zamanda ne yapabiliriz? İllik çalışmasıyla alakalı bu çalışma nın altını nelerle doldurabiliriz? Ona bakmamız lazım. Türkiye’de illiği isteyen sadece Şereflikoçhisar’da Recep Tayyip Erdoğan mı vermedi? Şu an Şereflikoçhisar gibi Türkiye’nin bir çok ilçesi illik istiyor. Bunlarla alakalı çalışmalar yapıyor. Tamam burada çalışıyoruz. Herkesin kıymetli düşüncesi var fakat bazı şeyleri teraziye koydukları zaman terazide ağır basan artılarımızın üzerinde çalışma yapmamız lazım.
Evet nüfusla alakalı eksiklerimiz var. Evet coğrafi ve stratejik konularla alakalı artılarımız var. Her şeyden önce oluşacak heyetin, bizim artılarımızla alakalı detaylı ve hızlı bir şekilde çalışma yapıp, iddia edebileceğimiz şekilde bir çalışma yapmamız gerekiyor. Ama bu çalışmayı reel bir şekilde ve akılcı bir tablo koymamız zorundayız. Yani şimdi Şereflikoçhisar’ın gerçeklerini ortaya koymak zorundayız. Bu gerçekleri nasıl artıya dönüştürmemiz lazım, bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor.
Ercan abinin söylediği, b planı olan Aksaray’a bağlanmayla alakalı olarak şunu ifade etmek istiyorum; Bir yere bağlanmak veya bir yol haritasını farklı yerlere çekmek yerine birinci çalıştay il olmak olur. Eğer bu başarılı olmazsa Şereflikoçhisar’a ne yapılabilir? diye ikinci bir çalışma ortamında bir araya gelinebilir.
Eğer elimizde bir done elde edeceksek, herkes bir kişi adı altında bir nüfus çalışması yapması gerekir. İlçemizde 34 bin nüfus var. Her birey bir kişinin nüfusunu taşısa nüfus 68 e çıkar ama oturupta sizin bizim çalışmamızla artırmaya çalışsak 40 bine zor getiririz, getiremeyiz açıkça söyleyim.
Sadece Şereflikoçhisar istemiyor illiği. Polatlı istiyor, Alanya istiyor, Doğu da bir çok ilçe istiyor. Yani ilçemizin bazı artıların katma değerlerini fazla olduğu yerler istiyor. Şereflikoçhisar için ne gerekiyorsa biz yapmaya hazırız. Yapacağız da, elimizden gelen çalışmayı da gerçekleştireceğiz de. Gerekli görüşmeleri, zaten Ticaret Odamızın oluşturacağa komisyon veya ekip çalışmayı yaptıktan sonra ilçe başkanları olur, oda başkanları olur, randevu alın gidin dedikten sonra gideceğiz. Biz illikle ilgili ön görüşmeyi yaptık. Sohbet ettik, görüşmeler yaptık. Fakat yapılması gereken Şereflikoçhisar’ın artılarının gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor”dedi.
*Naci Peçenek; “İlçeye doğalgaz geleceğe zaman Ercan beyle aynı toplantıdaydık. Şereflikoçhisar’ın zenginlerisiniz, doğalgaza öncülük olun üye olun dendi. Kaymakamım sizden ricam Şereflikoçhisar’ın iş adamları illik konusunda ilçeyle alınacak kararlarda ya da düşünceyi ifade edileceğe zaman ilçenin iş adamları doğalgazdı, sen zenginsin, şuraya yardım yap diye toplanılmasın. Yani sizden ricam Şereflikoçhisarlı iş adamlarıyla bire bir toplantı yapmanızı rica ediyorum. Onların fikirleri alınsın mesela OSB için. İllik konusuna gelince, inşallah oluruz. Nüfusa bakılmaz, çalışmaya bakılır”dedi.
*Son olarak Kaymakam Zafer Engin de; “İllik belli prosedürü olan bir süreçten sonra olabilen bir durum. Anayasada belli, kanunla yapılır. Yapılacaksa karar merci TBMM olacak. Ama şu var; coğrafi şartlar ve iktisadi durum. Bu önemli. Şereflikoçhisarımızın iktisadi anlamda ve coğrafi anlamda bir avantajı var. Bir tecrübede oluşmuş çünkü bu bugünün meselesi değil. Dezavantajlı durumları olmuşsa bence onlara hiç değinmeyelim. Erkan Başkanın da dediği gibi pozitif yönlerini bir dosya oluşturup çünkü vekillere ve siyasi gidildiği zaman inanması lazım. İnanması içinde o donenizin sağlıklı olması lazım. İlk etapta nüfus kriterini söyler, değerlendirme dışı bırakma durumu olabilir. Bunu aşabilmek için olumlu yönlerin çok iyi bilgi notu haline getirmek lazım.
Sayın Cumhurbaşkanımıza ya Sayın Devlet Bahçeli’ye gidildiği zaman iki cümleyle çok iyi izah edilmesi lazım. Yani alt geniş bir tabandan incelenerek bir saatlik, yarım saatlik, 10 dakikalık bir dakikalık geliyor olması lazım. Bu zor mu? Evet bu zor bir durum çünkü il olmak herkes istiyor. 100.yılda 100 vilayet projesi. Ama hayal mi? Hayalde değil. Buna inanmak lazım. Ve inandırmak lazım. Bununda yapılması için o verilerin çok iyi toparlanması lazım, ilgili yerlere de takdim edip neticeyi de beklemek lazım. Bu anlamda hayırlı bir adım atıldı. Geçmiş süreci hatırladık, fikirleri dinledik. İnşallah hayırlı olur. Diğer hususlarla ilgili toplantıları evet yapalım. Sulamayla ilgili toplantıyı bihare yapalım, konuşalım. Tarımla ilgili olur. Yapalım. Her zaman birlikte oluruz. Bu merdivenin ilk basamağa. Akıbeti hayır olsun inşallah”dedi.
Fikirler dinlendikten sonra toplantı, ikinci bir toplantı yapılana kadar ilçemizle ilgili herkes elindeki doneleri Ticaret Odası’na ulaştırılmasına, toplanan donelerin bir dosya haline getirilmesine, bu sırada bir heyetin oluşturulmasına ve daha sonra konunun heyet tarafından hazırlanan dosyayla yetkililere ziyaret ederek il olmamız konusunu anlatılmasına kararlaştırıldı.
Yapılan toplantı, 31 Temmuz Pazartesi günü Ticaret Odasında tekrar toplanmak üzere sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat