Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

KURAKLIK KAPIDA EKİLİ ALANLAR KURUMAYA BAŞLADI

Bin bir zahmetle ekimi yapılan ekili alanlar kuraklık nedeni ile kurumaya başladı. İlçemizde sulama imkanı olmayan, kıraç diye tabir ettiğimiz alanlarda bulunan ekinler kurudu. Milyonlarca lira zarar eden çiftçiler şimdilerde kara kara düşünmeye başladı.
Ülkemizle birlikte ilçemizde de yağışların yeterince yağmaması sonrası ekili alanlar kurumaya başladı. Bin bir zahmet ve girdi maliyetlerinin artmasına rağmen geçimini çiftçilikle sağlayan borç harçla ekmiş ekim yaparak geçimini sağmalayı düşünmüşlerdi. Tüm planlaını hasat mevsimine yapan ilçemiz çiftçileri kuraklık nedeni ile ekili alanlarının kurumaya başlaması sonrası şimdilerde kara kara düşünmeye başladı. Gerek kışın kar yağışının az olması gerekse Nisan Mayıs ayında yağmur yağışının azalması nedeniyle kara kara düşünen çiftçiler şimdilerde ekili alanların kuruması ile tam bir yıkım yaşamaya başladılar.
Çok değil 15-20gün sonra başlayacak olan hasatı dört gözle beleyen çiftçiler, susuz kalan ekili alanlarda kurumaya başlayan ekinlerini görünce ne yapacaklarını şaşırdılar. Gerek ilçemizde gerekse hemen yan komşumuz olan Evren İlçesinde kuru tarım yapılan alanlarda bulunan binlerce dönüm ekili alan kurudu.
Kuraklık karşısında her hangi bir çıkar yolu bulamayan ilçemiz çiftçileri; ondan bundan borç para alarak ekim yaptıklarını, temel geçimlerinin çiftçilikten olduğunu belirterek; “ Geçimimiz çiftçilik üzerine. Gerek tohum gerekse gübre fiyatlarındaki artışlara rağmen ekim yaptık. Ancak kurak geçen mevsim sonrası ekili alanlarımız geçtiğimiz günlerde başak çıkarmaya başladı ve suya en fazla ihtiyaç duyduğu anda yağışların az olması nedeni ile kurumaya başladı. Sulu yerler bir nebzede olsa kendisini kurtarır. Ancak kuru yani kıraç yerlerde bulunan ekinlerimiz şuan yanmış durumda. Birçok çiftçimiz ekinlerini işleyemeyecek. Allah hayırlısını versin. Yapacak bir şey yok” dediler.
Öte yandan İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hasar tespit komisyonu oluşturulduğu ve ilçemizde bulunan ekili alanlardaki zararların tespitinin yapılacağı öğrenildi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat