Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

‘Su Verimliliği Seferberliği’ Eğitimi Verildi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması için önemli yatırımların yapıldığını belirtmek amacıyla Türkiye genelinde “Su Verimliliği Seferberliği” başlatıldı. Bu kapsamda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle 3.ve 4. Sınıf zümre Başkanlarına ‘Su verimliliği seferberliği’ konusunda eğitim verildi.
İlçe Kaymakamlıktaki Çanakkale toplantı Salonunda yapılan toplantıdaki eğitimi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde ilçe Okul Sağlığı görevlisi Tuba Ömeroğlu tarafından verildi.
Su verimliliği, kentsel su verimliliği, tarımsal su verimliliği, bireysel su verimliliği konuları hakkında sırasıyla bilgi veren Tuba Ömeroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ‘Su verimliliği seferberliği’nin başlatıldığını söyledi.
Başlatılan bu seferberlik kapsamında su verimliliğinin, Ülkemizde küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz kuşağında yer aldığı ve yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul edildiğini belirten Tuba Ömeroğlu, önümüzdeki 100 yıl içinde Ülkemizde su kaynaklarının yaklaşık %25 oranında azalmasının beklendiğini vurguladı.
Yılda 1.313 m3 kişi başı kullanılabilir su miktarı ile su stresi altındaki bölgeler arasında olduğumuzu söyleyen Tuba Ömeroğlu; “Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, 2030 yılından itibaren Türkiye’nin su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alması beklenmektedir.”dedi.
Ömeroğlu; “Su tüketiminin %77’si tarımda, %23’ü ise içme-kullanma suyu ve endüstriyel üretimde kullanılmaktadır. Suda sıfır kayıp bilinci ile bütün kurum/kuruluşlarımızı, çiftçilerimizi, sanayicilerimizi, çocuklarımızı kısacası her bir vatandaşımızı suyumuzu verimli kullanmaya davet ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
Kentsel su verimliliğine de değinen Tuba Ömeroğlu; “Belediyeler su kaybı oranını 2033’te %25 düzeyine indirmekle yükümlü hale gelmiştir. Ülke genelinde 2021 yılında içme ve kullanma şebekesine giren su miktarı yaklaşık 6,22 milyar m3/yıldır. Bu suyun yıllık 2,09 milyar m3’lük kısmı kullanıcılara ulaşamadan kaybolmuş ve içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki 2021 yılı su kayıp oranı % 33,54 olarak hesaplanmıştır. Ki 2040 yılında %10 oranına ulaşılması hedefleniyor.”dedi.
Su kaybı hedefimizin %10 seviyelerine ulaşılmasına beklendiğini söyleyen Ömeroğlu; “suyumuz kaybolmasın, geleceğimiz yok olmasın!” diyerek tasarruf yapılmasının önemini vurguladı.
Tarımsal su verimliliğine de değinen Ömeroğlu; “Ülkemizde tarımsal sulama maksatlı su kullanımı toplam kullanım içinde %77 paya sahiptir. %50 olan sulama randımanının gelecek dönemde %75 seviyesine yükseltilmesi hedeflenmektedir. Yarın değil hemen şimdi, Türkiye yüzyılına bir damlada sen ol.”dedi.
Ömeroğlu, son olarak bireysel verimliliğe de değinerek; “Ülkemizde su kaynaklarımızın %12’si içme ve kullanma amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Mevcut su kaynaklarımızın verimli kullanılması konusunda her bir vatandaşımıza önemli sorumluluklar düşmektedir.
Suyu verimli kullanan cihaz, ekipman ve aparatları tercih ederek, günlük yaşantımızda su kullanım alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişikliklerle önemli büyüklüklerde su tasarrufu sağlayabiliriz.
Alışkanlıklarımızı değiştirerek ve günlük yaşantımızda suyu daha verimli kullanarak, her birimiz günlük yaklaşık 5 damacana suyu tasarruf edebiliriz.
Suyun; diş fırçalama sırasında günde 25 lt, sıcak suyun gelmesi beklenirken günde 5,3 lt, aşırı sifon kullanımından günde 24 lt, çamaşır makinasında ön yıkama yapıldığında günde 3.75 lt, el yıkama sırasında günde 23 lt ve bulaşıkları ön yıkama yaparken günde 11.4 lt su israf oluyor.”dedi.
Su tasarrufu için neler uapılması gerektiğini belirten Tuba Ömeroğlu; “Akıtan muslukları tamir ederek
Musluk uçlarına tasarruf aparatları takarak, Tasarruflu duş başlıkları kullanarak, Bulaşık ve çamaşır makineleri satın alırken su ve enerji kullanımları düşük olanları seçerek, Ön yıkama yapmayarak ve makineleri dolmadan çalıştırmayarak, Banyo ve diş fırçalama gibi kişisel bakım sırasında gereksiz su kullanmayarak, Kademeli sifonlar kullanarak yani hepimizin bildiği basit değişimlerle suyumuzu daha verimli kullanabiliriz.”şeklinde kouştu.
“Su Verimliliği Seferberliği bütün topluma mâl olmalıdır! Su Verimliliği; ancak milletimizle birlikte olursa başarılı olabilir.”diyen ömeroğlı; “Küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükenmektedir. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, su sıkıntısı yaşayan ülkelerin sayısının artması kaçınılmazdır. Bu sebeple de yarı kurak iklim kuşağında olan ülkemizde suyun etkili yönetilmesi, su kullanımının planlaması hayati öneme sahiptir.”dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda “SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ” başlatıldığını belirten Ömeroğlu; “Geniş anlamda “Su Verimliliği Seferberliği” belirli sınırlar ve belirli hatlar içinde değil tüm yurt genelinde olmalıdır. Bu sebeple Su verimliğinde Hatt-ı müdafaa değil Sath-ı müdafaa; bir adım ötesinde ise ne hat, ne satıh; bütün “cihan su seferberliği” esastır.
Cumhuriyetin kurucu aklı ve milli iradesi bugün “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla nasıl bütünleşti ise bu yaklaşım hayatın devamlılığı olan suyu da kapsamaktadır.
Su Verimliliği Seferberliği; “Suda Sıfır Kayıp!”, “Türkiye Yüzyılına BİR DAMLA da Sen Ol!”, “Suyumuz kaybolmasın, geleceğimiz yok olmasın!” “Su Medeniyettir!” sloganları ile, suyumuzu gençlere ve milletimizin tamamına emanet etmektedir!
Su Verimliliğinde en önemli paydaşımız milletimizin tamamıdır! Her vatandaşımız su verimliliği gönüllüsü, savunucusu ve paydaşıdır! Her birimiz “Türkiye Yüzyılına” bir Damlayız!
BİR DAMLA SU BİR DAMLA CAN, HER BİR CAN HAYATA DÂHİL…“diyerek eğitimi sonlandırdı.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat