Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Mekke’den izlenimler

KIYMETLİ DOSTLAR
Bu günkü yazımızda haccın farzlarından olan arafattan , müzdelifeden ve minadan ( cemerat) sizlere selam olsun.hacılarımızla birlikte arafatı hacdan önce ziyaret edelim dedik.
Hac ibadeti için Arafat Dağı’nda namaz kılmak olmazsa olmazlardan biridir. Arafat Dağı’nda namaz kılmayan Müslümanların haccı kesinlikle kabul edilmemektedir. Hz. Muhammed “Hac, Arafat’tır” diye buyurmuştur.
Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde yer alan Arafat Dağı, hac için merkezi bir önem taşımaktadır. Arafat kelimesinin anlamı, “bilmek”tir. Cennetten çıkarılıp yeryüzüne gelen Hz. Âdem ile Havva, Arafat Dağı’nda buluşmuşlardır. Arafat Dağı’nın Müslümanlar için birçok fazileti bulunmaktadır. Hz. Ayşe’nin dediğine göre Allah, Arafat gününde birçok canı cehennem ateşinden azat edermiş. Bundan dolayı Arafat zamanı Müslümanlar, günahlarının affı için dua etmektedirler. Hz. Muhammed tarafından aktarılan bir hadiste ise şu şekilde geçmektedir; “Bedir günü dışında, Şeytan’ın Arafat gününden daha aşağılanmış, daha çok reddedilmiş, daha bunalmış ve daha öfkeli görüldüğü başka bir gün yoktur ve şüphesiz bütün bunlar, (o gün) inen rahmetin çokluğunu ve Allah’ın kulların büyük günahlarını bağışladığını görmektendir.
CEBEL-İ RAHME VE MESCİD-İ SAHRA Cebel-i Rahme Âdem aleyhisselamın, yer yüzüne inişinin yüzüncü senesi, Kâbe’nin inşâsını tamamladıktan sonra Havvâ Vâlidemizle buluştukları mübârek mevkidir.
Peygamber efendimiz (s.a.v) arefe günü öğle ile ikindiyi Mescid-i Nemre’de kılmış, Cebel-i Rahme’nin eteğinde Mescid-i Sahrat’ın bulunduğu arsaya gelmiş, arafat vakfesini orada yapmıştır.
Mescid-i Sahrat; Cebel-i Rahme’ye çıkarken sağ tarafa düşen, yarım metre civârında bir duvar ile çevrili kıble tarafına uzunluğu 13m, genişliği 8m civarında olan yerdir.
Peygamberimiz (s.a.v) vedâ hutbesini burada îrâd buyurmuşlardır.
MÜZDELİFE Mina ile Arafat arasında bulunan 12 km2 genişliğindeki bölgeye Müzdelife denir. Yüce Allah bu meydanda bolca ibadet etmemizi emir buyurmuşlardır. Hacc’ın vaciblerinden olan Müzdelife vakfesi bu meydanda gece konaklayarak yapılır. Akşam vakti Arafat’tan yola çıkan Hacılar, akşam ve yatsı namazlarını yine bu meydanda kılarlar. Şeytan taşlama da kullanılacak taşlar da buradan toplanır. Bayramın birinci günü sabah namazından sonra Müzdelife’den Mina’ya hareket edilir.
MİNA Mekke’nin kuzeydoğusunda Müzdelife ile Mekke arasında kalan geniş bölgeye Mina denir. Cemerat ismiyle bilinen şeytan taşlama yerleri, Hac kurbanlarının kesildiği mezbahaneler ve sevgili Peygamberimizin Mina günlerini geçirdiği mekâna yapılan Mescid-ül Hayf burada bulunmaktadır. Müzdelife vakfesinden sonra hacılar Mina’ya gelerek Hacc’ın vaciblerinden olan ve üç gün devam eden şeytan taşlama görevini burada yerine getirirler. Ayrıca bu günlerin gecelerini Mina’da geçirmek Hacc’ın sünnetlerindendir.
Şeytan taşlama; kötülükleri, haksızlıkları, zulmü ve zorbalığı bir protesto anlamı taşır. Şeytan taşlayan hacı, bu hareketiyle şeytana, şeytanın yoluna uyanlara ve bütün kötülüklere karşı çıkışını sergilemiş ve kendisinin de bundan böyle asla şeytana uymayacağını ortaya koymuş olmaktadır.
Taşların atıldığı kümeye yaklaşarak, atılacak taş, sağ elin baş ve şehadet parmaklarının uçlarıyla tutulur. “Bismillah, Allahu ekber rağmen li’ş-şeytani ve hizbih” diyerek atılır. Taşların her biri ayrı ayrı atılmalıdır. Hepsi birden atılırsa tek taş atılmış sayılır. Taşlar, kümelerin üzerine veya kümeleri kuşatan havuzlara düşecek şekilde atılmalıdır.
AKABE (MESCİD-İ BÎA) Birinci ve ikinci Akabe bîatının yapıldığı mübârek mescittir. Mina’ dan Mekke-i Mükerreme’ye gelirken sağ tarafta büyük şeytan’a takriben 300 m mesâfede osmanlı yapısı küçük bir mesciddir.
Mina sınırından Mekke istikametine doğru 300 m. kadar sonra sağ tarafta yer almaktadır. Sevgili Peygamberimiz Medine’ye hicretinden iki sene önceki Hac mevsiminde insanları İslam’a davet ederken 12 kişiden oluşan Medine’li bir grupla karşılaşır. Bu grubun hepsi Hz. Muhammed’e burada biat ederek Müslüman olurlar. Bir sonraki senenin haccına 72 kişi olarak gelirler ve aynı yerde Peygamberimize biat ederek onlar da Müslüman olurlar. İslam tarihinde bu olaya 1. ve 2. Akabe Biat’ları denmektedir.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat