Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Kuraklık Peçenek Barajını da Etkiledi

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık, Peçenek Barajını da olumsuz etkiledi. Kuraklık nedeniyle, barajın su kapasitesi 56 milyondan 22 milyona kadar düştü. Kullanabileceğimiz su miktarı ise 17 milyon, bu 17 milyon suyun da 8 milyonu sulamada kullanılacak, geri kalan kısmı da içme suyu için kullanılacak.
Sevişmek nasıl olur görmek isterseniz esenyurt escort kızları mutlaka arayın.
İlçemiz Sulama Ovası Birliği Başkanı Atilla Tekbudak, Peçenek barajındaki suyun azalması nedeniyle halkımızı tasarruf edilmesi konusunda çağrıda bulundu.
Gazetemiz muhabiri Zeynep Görgülü’yle görüşerek, Peçenek Barajımızdaki su kapasitesi hakkında bilgi veren ve tasarruflu olunmasına dikkat çeken Atilla Tekbudak; “2023 yılı mevsim normallerin üzerinde aşırı sıcaklar olması nedeniyle önemli ölçüde kuraklık yaşandı. Bu kuraklık sonucu, yağışların olmamasından dolayı, Peçenek barajında gerek buharlaşmadan dolayı gerek tüketimden dolayı su seviyemiz normalin altına düşmüştür. Peçenek barajında ölü hacim dahil 22 milyon, ama ölü hacimsiz 17 milyon suyumuz var. Bu suyun % 50’si bizim. Yani %50 sulamada kullanabileceğimiz su. Bu da 8 milyona tekabül ediyor. Bu suyla da biz ovayı sularız. Ama biz bunu hemen bitirelim düşüncesinde değiliz. Bir sonraki yılın rezervini de yapmak zorundayız. O nedenle yağacak yağışlara göre hareket edeceğiz. Yani 2023 Aralık ayı, 2024’ün Ocak ve Şubat ayındaki kar ve yağmur yağışlarının getirdiği suya göre, biz ovadan nerelere su verebileceğimizin planını yapacağız. Eğer yeterli miktarda su olursa, ovanın tümüne su vermeyi düşünüyoruz. Yeterli miktarda değil de, bizi kurtaracak şekilde suyun olması durumunda ise bölge uygulaması yapacağız. Buna göre, gerek hububata, gerekse sulanabilir bitkilere suyu vermeyi düşünüyoruz.
Tüm bunların yanında yine her zaman olduğu gibi Koçhisar halkından ve çiftçilerimizden, suyu tasarruflu olarak kullanmasını istiyoruz. Su fakiri bir Ülkeyiz. Suyumuz çok olsa bile tasarruflu olmak zorundayız. Çünkü bir sonraki yılın ne getireceğini bilemiyoruz. Dünya çapında global bir ısınma var. Biz tedbirimizi alacağız. Daima barajdaki suyumuzu öyle tasarruflu kullanacağız ki, bir sonraki yıla bile depo bırakmak zorundayız. Eğer bu sene suyu bitirirsek seneye yağmurlar yağmazsa, kuraklık devam ederse vahim sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü Koçhisar halkının geçim kaynağa tarımdır.
DSİ olarak 2023 yılında kapalı sisteme çevirmiştik. Bu 2023 yılında ön ödemeli sayaçlarımızı taktık. Bu sayaç sayesinde %30-40 tasarruf oldu. Sayaç sayesinde vatandaş fazla para ödememek için hemen sulama ihtiyacı bitince kapatmak zorunda kalıyor.
Bundan hem Sulama Birliğimiz hem ilçemiz hem de topraklarımız namelandı. Çünkü, aşırı su, aşırı ürün demek değildir. Aşırı su verildiği takdirde, bazı ürünlerin verimlerinde düşmeler meydana geliyor. Vatandaşların bazıları bunun bilincinde değil.
Peçenek barajımızın su kapasitesi 56 milyondan 22 milyona düştü. 22 milyonun da 17 milyonu sulama içindir. Yani barajdaki su %41 düştü. İçme suyu olması nedeniyle biz kısıtlamaya gidiyoruz. Eğer içme suyu olması dolaysıyla biz kısıtlamaya gidiyoruz. Eğer içme suyu olmasaydı tamamen sulama amaçlı olsaydı, sulama çok rahat yeter. Çünkü ben 5 ay su kullanıyorum, ASKİ 365 gün kullanıyor. Ondan dolayı evlerde, şehir içinde kesinlikle su tasarruflu kullanılması lazım Araba kullanma, halı yıkama gibi durumların kesinlikle izin verilmemesi lazım.”dedi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat