Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

PEÇENEK BARAJINDA YOL GÖRÜNDÜ

İlçemiz Peçenek barajı her geçen ay tabiri caizse yudum yudum kuruyor. İlçemiz sulamasının yanı sıra içme suyu içinde kullanılan barajda su seviyesi her geçen gün azalıyor. Birkaç ay önce sular altında kalan eski yol, şimdilerde gün yüzüne çıktı. Birkaç gün önce Evren İlçesine de arıtılmış su verilmeye başlanılmasının ardından ilçemizin ilerleyen aylarda su sıkıntısı çekeceği bekleniyor.

İlçemizin yıllardır hayali olan 2012 yılında su tutmaya başlayan ve o günden sonra yapılan çalışmalar ile İlçemiz ovasında yaklaşık 14 bin dönümlük arazinin sulanması ve öte yandan içme suyu için kullanılan Peçenek barajı her geçen gün kuruyor.

Gerek kurak geçen mevsim şartları, gerekse bilinçsiz sulama ve sulanan alanın her yıl artması sonrası gözle görülür oranda azalan su seviyesi, görenleri şaşkına çeviriyor. Her geçen gün azalan su seviyesi sonrası şimdilerde barajda doluluk oranının %40’lara kadar düştüğü tahmin ediliyor.

MANZARA ÇOK ACI! ESKİ YOL GÖRÜNDÜ

Yapımına başlanıldığı anda yükselen su seviyesi sonrası barajında altında kalan ve köylerle bağlantımızı kuran eski yol, şimdilerde suyun azalması sonrası tekrar gün yüzüne çıktı. Bu görünümü ile görenleri şaşkına ve bir o kadar da endişeye sevk eden barajın hali içler acısı. Su seviyesinin her geçen gün azaldığına vurgu yapan o civar köylüler; “ su her geçen gün azalıyor. İlk olarak azalma Yeşilyurt altında yaşanmaya başladı. Köprü sudan görünmezdi. Bahar ayında köprü suyun üzerinde kaldı. Şimdi ise eski yol görünmeye başladı. Sonumuz hiç iyi değil. Bu gidişle susuz kalmamız an meselesi” dediler.

TEHLİKE DAHA DA BÜYÜYECEK!

Peçenek barajını kurumasında yanlış-bilinçsiz sulama ve sulanan alanın artması bir yana hemen yan komşumuz olan Evren İlçesinin yedi mahallesine arıtılmış su verilecek olması tehlikenin boyutunu bir kat daha artıyor. Henüz Evren ilçesine su verilmezken Peçenek barajında su seviyesi gözle görülür oranda düşerken, geçtiğimiz günlerde Evren İlçesine bağlı yedi köye su verilmesi sonrası barajdaki su seviyesinin daha hızlı bir şekilde düşmesi bekleniyor.

TEK ÇÖZÜM HİRFANLIDAN SU GETİRMEK!

Peçenek barajının her geçen gün kurumasının önüne geçmenin tek yolu ise, Hirfanlı barajından su takviyesi yapmak. Yaklaşık 33 km’lik döşenecek bir hat ile Hirfanlı barajından su takviyesi yapıldığı taktirde Peçenek barajının kurumasının önüne geçilmesi gerekiyor. Bu yönde Geçtiğimiz aylarda yapılan Büyükşehir belediye Meclis Toplantısında söz alan Belediye Başkanı Memiş Çelik, konuyu Belediye Meclis Toplantısında gündeme getirerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a iletmiş. Yavaş konu hakkında not aldığını belirterek araştıracaklarını söylemişti.

BİLİNÇSİZ SULAMA DEVAM EDİYOR!

Her geçen gün su seviyesi düştüğü için adeta sos veren Peçenek barajında bilinçsiz sulama ise devam ediyor. Peçenek barajının kenarında bulunan çiftçiler barajda kurmuş oldukları sulama sistemleri ile tarlalarını sulamaya devam ediyor. Öte yandan yine son yıllarda artan soğan ve patates ekiminin her geçen yıl biraz daha arttığı dikkatlerden kaçmıyor.

Peçenek barajı ile ilgili nasıl bir yol izleneceği, Hirfanlı barajından su takviyesi yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken, çok değil 1 seneye kadar ilçemizin böyle giderse eskiden yaşadığı su kesintilerinin benzerini yaşayacağı gün gibi ortada.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat