Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 97.yıl dönümü kutlandı

Tüm yurtta olduğu gibi İlçemizde de Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 97.yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İlçemizde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle hazırlanan program iki kısımda yapıldı. İlk program, 28 Ekim 2020 Çarşamba Günü saat 13.30’da çelenk sunma ile başladı.

Hükümet Konağı bahçesinde bulunan Atatürk büstüne sırasıyla; Kaymakam Zafer Engin, Tatbikat Merkezi Komutan Vekili Piyade Albay Mehmet Doğu ve Belediye Başkanı Memiş Çelik tarafından çelenkler konuldu.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasına müteakip çelenk sunma töreni sona erdi.

AYNI GÜN SAAT 14.00’DA DA ŞEHİTLİK ZİYARETİ YAPILDI

Ziyarette, şehitlerimizin mezarlarına karanfiller bırakılıp Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

TEBRİKLERİN KABULÜ

Programın ikinci kısmı da 29 Ekim 2020 Perşembe Günü yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kaymakam Zafer Engin yaptı. Bugün Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 97.yıl dönümü münasebetiyle burada toplanmış bulunuyoruz diyen Kaymakam Engin; “Bayramımız kutlu olsun. Bizlere bu bayramı büyük fedakarlıklarla bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimize, ebediyete intikal etmiş gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün iç güvenlik harekatı kapsamında yurtiçinde ve dışında devletimizin ve milletimizin birliği için mücadele ederek hayatına devam ettiren kahraman Gazilerimize de saygılarımı sunuyorum” dedi.

Cumhuriyet, kolay kazanılmış bir sistem değil. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Batılı emperyalist devletlerin, devletimizi, milletimizi paylaşmak, bizleri bu topraklardan atmak, bağımsızlığımızı elimizden almak amacıyla birinci dünya savaşından sonra Anadolu topraklarını parçalamak amacıyla İzmir’in işgaliyle başladığına vurgu yapan Engin; “daha sonra Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Samsun’a çıkması, sonra havzaya gelip oradan bir genelge göndermesi, devletimizin, milletimizin içinde bulunan bulunduğu durumun bildirilerek birlik ve beraberlik içerisinde, hal ve şeriat içerisinde hareket tarzını göstermesi sonra Amasya’ya geçip Amasya Genelgesi’ni yayınlaması, hakkabin de Erzurum Kongresi, sonra Sivas Kongresi, Heyet-i Milliye’nin teşkili, TBMM’nin Ankara’da kurulması ve Milli Mücadelenin başarıyla tamamlandıktan sonra büyük fedakarlıklarla, kahramanlıklarla, zorluklarla, sabırla, sebatla Cumhuriyeti ilan etmeleri ve bugün 97.yıla gelmiş bulunuyoruz. Bu kazanımları kolay edinmedik. Korumamız da kolay olmadı. Yaklaşık 100 yıla yakın dönem içerisinde çeşitli badireler atlattık devlet olarak millet olarak. Ancak, milli birlik, beraberlik, dayanışma ruhu içerisinde tüm bu zorlukların üstesinden gelmeyi başardık. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle 23 Türkiye’sinden 2023 Türkiye’sine gerçekten çok büyük mesafeler katettik. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak hem bölgemizde hem de uluslararası düzeyde politika belirleyen, uygulayabilen, dünya siyasetine yön verebilen bir noktaya gelebildik. Tüm alanlarda büyük kazanımlar elde ettik. Ekonomik alanda, sosyal alanda, kültürel alanda, siyaset alanında.. Bunların üzerine daha da koyarak gitmemiz gerekiyor” dedi.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, “Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu koruyup ve yaşatacak sizlersiniz” diyerek emaneti bizlere bırakmıştır diyen Kaymakam Zafer Engin; “Aziz şehitlerimizin kanlarıyla, gazilerimizin fedakarlıklarıyla, bu toprakları bizlere vatan yapanlara borcumuzu biz bugün devletimize, milletimize en iyi şekliyle çalışarak onlara hak ettiği değeri vererek, elimizden geleni yaparak, yorulmadan, yılmadan vazgeçmeden çalışarak emeğini, hakkını vermek durumundayız. Bizden sonrada bayrak yeni gençlerimize geçecek. Onlar da bizden aldıkları bu hizmet bayrağını devletimize, milletimize layıkıyla yapılmasını gerekenleri yapacaklardır. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olacaktır. Bu memleket üzerinde, bu devlet, millet üzerinde iyi emeller beslemeyenler, kesinlikle amaçlarına ulaşamayacaklardır. Bunun önündeki en büyük engel, milli birlik ve beraberliğimizdir. Biz kurtuluş savaşını, millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde kazandık. İrademizi ortaya koyduk. “Ya İstiklal Ya Ölüm” dedik. Böyle bir millet, esaret altında olacağına ölsün daha iyi dedik. O ruhla kurtuluş savaşı verildi ve netice elde edildi. Bundan sonrada aynı ruh içerisinde milletimize, Cumhuriyetimize sadakatle hizmete devam edeceğiz” dedi

Konuşmadan sonra Kaymakam Zafer Engin, Hükümet Konağı bahçesinde tebrikleri kabul etti.

ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER ZİYARET EDİLDİ

Programın bitişinin ardından Kaymakam Zafer Engin; Belediye Başkanı Memiş Çelik, Tatbikat Merkezi Komutan Vekili Piyade Albay Mehmet Doğu, İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Çitken, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen İzzet Şahin ve İlçe Müftüsü İsmail Göksu ile birlikte şehit ailelerini ve Gazileri ziyaret etti.

Bu kapsamda; 1994 yılında Şırnak/Kabar Dağ’ında şehit olan Orhan Durukan’ın Akseki Mahallesinde ikamet eden ailesi, Kore Gazisi Ziya Yılmaz, Kıbrıs Gazisi Ramazan Keskin ve 2009 yılında şehit olan Volkan Alıcı’nın Ekici Mahallesinde ikamet eden ailesi ziyaret edildi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat