Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Sortex Eleme Tesisinde elenen tohumlar sertifikalı olarak satışa sunuluyor

İlçemiz Ziraat Odası tarafından en büyük ve en teknolojik tohumluk buğday ve arpa eleme tesisi kuruldu. Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteği ile kurulan tesis, “Sortex sistemi” ile kurulduğu için elenen tohumlar hem kaliteli hem de sertifikalı olarak satışa sunuluyor. Söz konusu tesiste arpa ve buğday tohumları elenerek, sortex sistemi ile içindeki her türlü yabancı ve zararlı ürünler ayıklanıyor sonra ilaçlanarak, torbalanıp sertifikalı olarak satışa hazır hale getiriliyor. Böylece vatandaşa güzel bir hizmet sunuluyor.
İlçemiz Ziraat Odası tarafından Ankara Kalkınma Ajans desteği ile en büyük ve en teknolojik tohum eleme tesisi kuruldu.
Sortex sistemi ile kurulan tohum eleme tesisi, 2 yıldır ilçemizde tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan çiftçilerimizin hizmetine sunuluyor.
Söz konusu eleme tesisi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçilerimiz tarafından yoğun ilgi gösteriliyor.
Sortex sisteminde elenen tohumların içindeki her türlü yabancı ve zararlı ürünler ayıklanıyor sonra ilaçlanarak, torbalanıp sertifikalı ve kaliteli olarak satışa sunuluyor.
İlçemiz Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt da, tohum eleme sistemi hakkında bilgi verdi.
Sortex eleme makinesinin Kalkınma ajansından 1 milyon 800 bin TL hibe ve Odanın da 700 bin TL eklenerek alındığını belirten İlçemiz Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt; “Çiftçilerimize daha iyi hizmet etmek için eleme tesisini kurduk. Eleme tesisimiz; sortexle ön eleme yapılıyor sonra engelimiz, diriyorumuz, ilaçlıyor sonra da torbalıyoruz.
Mesela bugün şuanda sortexde 1252 sertifikalı buğdayımız eleniyor. Elenen tohumlar, Büyükşehir Belediyesi ile sözleşme yapılarak çiftçiye ekim olarak verilecek.
Bu yıl 2500 ton civarında eleme yapacağız. Tohumlarımızın tamamı sertifikalı olacak.
Tohum eleme tesisimize tohumlarını getiren çiftçilerimizin tohumunu da sortex sisteminde eledikten sonra torbalıyoruz. Çiftçilerimizin tohumları eğer torbaları yanlarında getirirlerse tohumları 220 TL’den, torbalar Ziraat Odası’ndan olacaksa 320 TL’den eleme yapılıyor.” dedi.
FARKLI ÜRÜNLER DE SORTEX SİSTEMİNDE ELENECEK
Önümüzdeki yıllarda da organik nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi ürünleri, satış yerlerinden direk üreticiden halka ulaştırmayı düşündüklerini de belirten Hikmet Bozkurt; “Bu ürünlerde 500 gr.’dan 25 kg.’a kadar paketleme yapılacak. Ürünlerimiz amblemli ve garantili olacak. Sortex sisteminden geçen ürünler, elenmiş ve paket halinde satış yeri yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat