Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

Kutül Amare Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü Kutlandı

Tarih 29 Nisan 1916. Tıpkı Çanakkale gibi diline, ırkına, memleketine bakılmaksızın Müslüman Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde, İngilizlere karşı kazandığı büyük zaferi, yeniden hatırlamak ve yaşatmak amacıyla zaferin 106. yılında bir araya gelindi. Abdülbaki Ünlü İmam Hatip Ortaokulu’nun hazırladığı programda, Kutül Amare Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü kutlandı.
Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de Kutül Amare Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü kutlandı.
Abdülbaki Ünlü İmam Hatip Ortaokulu’nun hazırladığı program, okulun öğrencileri tarafından hazırlanan günün anlam ve önemini belirten tezhip ve hat sergisi ile başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programda günü anlam ve önemini belirten konuşmayı Abdülbaki Ünlü İmam Hatip Ortaokulu Öğretmeni Salim Çakır tarafından yapıldı.
Çakır konuşmasında; “Kutül Amare, 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kuıt bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferdir. Kutul Amare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür.
Kutül Amare Zaferi, birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir. Halil Paşa, Kutül Amare Zaferi’nden sonra 6.Orduya yayınladığı mesajında şöyle demiştir;
‘Arslanlar! Bütün Osmanlılara şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.
Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 5 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30 bin zayiat vererek geri dönmüşlerdir.
Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.’
Halil Paşa, Kutül Amare’nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bugünün “Kut Bayramı” olarak kutlanmasını ,stemiştir. Kutül Amare Zaferi, 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanmıştır. Ancak, Türkiye’nin NATO’ya üye olması süresinde İngiltere’nin isteği üzerine bu kutlamalara son verilmiştir. Ve bu zafer ders kitaplarından da çıkarılmıştır. Muhteşem bir zafer unutturulmaya çalışılmıştır. Ancak son yıllarda tekrar gündeme gelmiş ve kutlanmaya başlanmıştır.
Kutül Amare Zaferi’nin 106.yılındayız. Bu vesile ile başta bu zafer, kazanmamıza katkısı olan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi; peşi sıra tüm şehit ve gazilerimizi ve rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun”dedi.
Konuşmanın ardından Kutül Amare Zaferi’ni anlatan sinevizyon izlendi.
Şehidin cepheden gelen son mektubu okunmasından sonra seslendirilen türküler dinlendi.
Türkçe Öğretmeni Mustafa Bozkurt eşliğinde öğrencilerin hazırladığı tiyatro gösterisi, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
Program, Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Şükriye Kantaroğlu ve öğrencileri tarafından hazırlanan hediyelerin Kaymakam Zafer Engin’e, Belediye Başkan Vekili Bünyamin Kılıçaslan’a ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Uğur Atılgan’a takdim edilmesinden sonra sona erdi.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat