Şereflikoçhisar Tuzgölü Haber Gazetesi

Gazete – Matbaa – Baskı İşleri

MEZBAHA İÇİN ORTAK KARAR ALINDI

Haftada bir gün açık kalacak, Kesim ücreti alınmayacak, Giderler kasaplar tarafından ortak ödenecek, İşletme sahibine %10 kar verilecek, Ocak ayında da yeni mezbahaya merhaba denilecek.
Gerçek fotolarını sunan avcılar escort kızları aklınızı başınızdan alacak.
İlçemiz kasap esnaflarının sorunlarından olan mezbaha konusu için yapılan toplantıda, ortak karar alındı.
Geçtiğimiz hafta içinde ilçemize gelen Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Çetin, CHP İlçe Başkanı Mustafa Alıcı ve kasaplarla birlikte Esnaf ve Sanatkarlar Odasında bir toplantı yaptı.
Mevcut mezbaha işletmecisi Ruhi Arıduru, önce ‘zarar ediyorum’ diyerek mezbahayı kapatmış, sonra kasap esnaflar ‘Nerede kesim yapacağız?’ diye isyan etmeye hatta şikayetler etmeye başlamışlardı. Şikayetler üzerine devreye giren CHP İlçe Başkanı Mustafa Alıcı ve ABB Veteriner Şube Başkanı Mustafa Şener’in sayesinde Ruhi Arıduru, haftada 2 gün kesim yapılması kararı almış, bu seferde büyükbaş hayvanda 5 bin, küçükbaş hayvan için de bin lira gibi fahiş fiyat belirlemişti. Belirlenen fahiş fiyat için de tekrar kasap esnaflar isyan etmeye başlayınca yeniden devreye giren CHP ilçe Başkanı ve Büyükşehir Belediyesinin Veteriner Şube Müdürü tarafından bu sefer yaptıkları toplantıda, ortak bir karar alınmasını sağladılar.
Alınana karara göre; Haftada bir gün Cuma günleri açık kalacak. Daha sonra ‘Şereflikoçhisar Mezbahane’ isimli whatsap grubu kurulacak. Grupta, ilçemiz kasap esnaflarıyla, ABB Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener olacak. Her ay sonu Ruhi Arıduru, mezbahanenin giderlerini whatsaap grubundan paylaşacak. Şube Müdürü tarafından yapılan hesapta, %10 Ruhi Arıduru’nun da karı ile birlikte kasaplara düşen pay söylenerek Ruhi Arıduru’ya ödeme yapılacak. Böylece kasaplar kesim ücreti vermeyecek.
2 ay bu şekilde mevcut mezbahaneden idare edildikten sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından Ocak ayında yeni mezbahanenin açılacağa belirtildi.
TOPLANTIDA DİLE GETİRİLEN SORUNLAR VE TALEPLER;
Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda düzenlenen toplantıda, önce sorunlar ve talepler dile getirildi. Toplantı sonunda da ortak bir karar alındı.
İlk konuşmayı Ankara Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener; “Yeni mezbahane açılana kadar hali hazırda olan mevcut mezbahaneye gittik, gezdik. İşletmecisiyle ortak bir fesh yok, sözleşmenin iptali yok. Hayvan gelir, gelmez. O ayrı bir konu. Ama Salı ve Cuma günleri belirledik. O günlerde mezbahane açılacak.
Koçhisar’da yeni mezbahane için hizmet yerinden yürüsün, sonuçta esnaf ilçenin esnafı, birinci derece muhattap ilçe Belediyesi olur dedik. Belediye’de; ‘ben girmek istemiyorum. Küçük bir Belediyeyim. Maliyetleri kaldıramayız, hekimde veremem, ben o işe giremem’ dedi.
Biz, Koçhisar’da mezbahanenin işletmecisinin yürütülmesini ilçe Belediyesi’ne veremeyince ikinci yol olarak mevzuat diyor ki; Belediye isterse şahıslara ihaleyle kiraya verebilir diye. Sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkıyor, ihaleyle kiraya Erhan Arıduru kiralıyor.
Ayrıca mevzuat, Esnaf Odasıyla da muhatap olabiliriz diyor. Aslında Esnaf birleşebilir, yeni mezbahanenin işletmesini Esnaf Odamıza verelim. Hatta ira bedeli alınamadan, gelir ve gideriyle esnaf odamıza verebiliriz. Burada da kasap esnaflar mezbahaneyi kendi mallarıymış gibi benimsesinler. El birliğiyle çalışın, kaçak kesimin önüne geçmiş olalım. Herkes hayvanını mezbahaneye kestirsin.
Yeni mezbahane çok teferruatlı, güzel bir mezbahane. Ayrıca; sucuk, salam ve sosis gibi bazı et ürünlerinde üretilebileceğe şekilde planlandı.
Aslında Büyükşehir Belediyesi, Koçhisar esnafını ve ilçede et tüketen halkın sorunlarını, sağlık anlamında evrensel anlamında kökten çözecek.
Yeni mezbahane bittikten sonra 3 şekilde işletilebilir, şöyle; Büyükşehir Belediyesi işletebilir, ilçe Belediyesi’nin alacağını zannetmiyorum. İkincisi Esnaf Odası, bu konuda elini taşın altına koyabilir. Odamızla bir protokol imzalayalım, gelirini-giderini odamıza verelim. Eğer kimse talipli çıkmazsa, bunun dışında ihaleye çıkacak. Ahmet efendi, Mehmet efendi olur fark etmez. Öyle bir durumda o zaman kimse kızmayacak. Çünkü, burada 3-4 yürütmeyle ilgili sistem var. Mecbur biri tercih edilecek ve burası boş kalmayacak”dedi.
*Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Çetin; “Müdür bey mevzuatı anlattı. Sizler de tezgahınızın başında bir şey yapan insanlarsınız. Son bir haftada 10 gün belli bir sıkıntılar oluşmuş. Bunu da ortak akılla güzellikle çözelim ki, hepimiz burada ekmek yiyoruz” dedi.
Mezbahane işletmecisi Ruhi Arıduru; “Ben mezbahaneyi alalı 8 sene oldu. İlk aldığımızdan buraya beri burayı yenilettim. Arkadaşlarda yardım etti maddi ve manevi olarak. Ben ruhsatı bu şekilde aldım. Büyükşehir’de bana adam verdi İŞKUR’dan 3 kişi, sonra kira yok dediler. Araba verdiler. Tabi bu 2019 yılından önceydi. Ve masraf yoktu. Cüzide kesim ücreti alıyorduk. Ondan sonra yasa değişince Büyükşehir arabasını çekti, işçiyi çekti ve yeni ihale yaptı. İhalede de, sadece ben gittim ve ben aldım 1300 TL kirayla. Bu senede %75 kira arttı.
Şimdi iki senedir, ilçemizde faaliyette olan 9 kasap var. 9 kasaptan 3 kasap geliyor mezbahaneye. Aylık 10 mal kesiliyor. Ben kilosunu 3 bin liradan kesiyorum. Ayda 10 mal kessem 4 bin liradan kestiriyorum 12 bin lira ediyor. İki adam çalıştırıyorum. 15’er bin liradan 30 bin lira. Veteriner parası, elektrik ve su parası var.
Bu masraflarla e vijdan dedim kasaplara. Gelin biriniz. Yine diyorum, anahtar burada. 13 bin lira gideri var. Hangi kasap istiyorsa veriyorum. Ben yeni mezbahane yapılana kadar esnaflarımız mağdur olmasın. Koçhisar sağlıklı et yesin istiyorum.
Şunu yapamıyorlar; oda başkanımız Mehmet Çetin’e ve yetkililere de diyorum, hiçbiriniz demiyorsunuz ki zabıta bir tane gidipte şu senin mühürsüz, bu mühürü nerede vurdun? Diyerek ceza yazmaları yok.
Cimere şikayet ettim. Tarım İl Müdürlüğüne de gittim. Özellikle söyledim. Zekeriya yarım gün sözleşmeli, onun da gücü yetmiyor. Her günde çağıramıyorum. Çünkü, para ödeyemiyorum. Mühürü, kestirdiğim adama vurduruyorum.
Bu zamana kadar hiçbir kasap elini taşın altına koymadı. Ruhi hangi bir gün zarar edecek? Onun için işi taneye çevirdim. Madem 3 kasap getiriyor, tanesiyle kesilecek. Büyükbaş 5 bin lira, küçük baş bin lira. İsterseniz gece 24.00’da getirsin.
Bunu da arkadaşlar çok büyük para dediler. Yav sen ahırında 3 bin liraya kesiyordun kurbanda milletin malını.”şeklinde konuştu.
*Daha sonra tekrar söz alan Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener; “Esnaflarımız ve Başkanlarımız buradayken fiyatı netleştirelim. Bu konu bir daha gündeme gelmesin.
Her ne kadar ruhsat X ya da Z adına da olsa Esnaf odası Başkanının Başkanlığında ne kadar hayvan kesiliyorsa, örneğin 5 esnaf mı kesiyor? Bu 5 esnaf mezbahanenin hali hazırda gelirini ve giderini üstlensin, kesimi de ücretsiz yapsın.
*CHP İlçe Başkanı Mustafa Alıcı da; “Koçhisar Belediyesi ile ABB aynı siyasi parti değil. Engellemeler oluyor. İnşallah onu da bu dönem değiştiririz, bu sefer ilçe Belediyesi katkı sağlar. Daha iyi olur.
Ruhi Beyin anlattıklarına göre, fiyat bakımından Ruhi bey yumuşamıyor. Fiyatın belli bir şartları var. Müdür bey anlattı. Sizler de anahtarı verdiği zaman ‘yapalım’ demiyorsunuz. Yani çıkmaza sürüklerken birazda bizim bu tarafımızda suçumuz var. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Önümüzde büyük bir tesisimiz var. 2 ay bunu geçiştirin. Bir kooperatif kurun. Profesyonel olarak. Şimdiki gibi amatör düşünürseniz yine bir yere varamazsınız.
Bu tesisler, öyle kolay yapılmıyor. Soğuk deposu da var. Şimdi umutsuzluğunuzu görünce de tesisin atıl bir şekilde duracağına eminim.
Sizden ricam; Kendi gözünüzle bakın. Zarar etmiş, kar etmiş değil. 2 ay geçinebiliriz. 2 aydan sonra şöyle bir şansınızda var; Ben ilçe Başkanı olarak onun da sözünü veriyorum. Keşke Belediyemiz de taşın altına elini koysa da hep beraber Büyükşehir’e gitsek, Ruhi beyin yükünü hafifletsek. Desekki, “Ya Mustafa bey, Ruhi beyin yükü ağır. Araç varsa bir triko tahsisi yapın, çalışsın ihale gününe kadar. Ama bu konuda Büyükşehir’de, ilçe Belediyesi de elini taşın altına koyacak.
*Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener; “Ruhi bey sen götüremiyorsan, sabahtan tez Büyükşehir Belediyesi’nin emlak istimlaka dilekçeni ver, ‘ben Koçhisar mezbahanesini götüremeyeceğim. Kiramın feshedilmesine’ diye.” Konuştu.
Ruhi Arıduru, ‘o zaman ruhsatta feshedilir’ demesiyle Müdür Şener; ‘Edilirse edilir’dedi.
VE ORTAK KARAR;
Bir saate kadar konuyla ilgili yapılan istişareler sonunda ortak karar alındı. Alınan karara göre;
Öncelikle, haftada bir gün Cuma günleri kesim olacak.
Sonra, Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Şereflikoçhisar Mezbahane’ isimli grup kurulacak. Grupta, ABB Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener, Ruhi Arıduru ve ilçemiz kasap esnafları olacak.
Her ay sonunda, işçi maaşları, elektrik, su giderlerinden oluşan giderleri Ruhi Arıduru gruptan paylaşacak. Müdür Mustafa Şener tarafından yapılan hesap sonucunda, Ruhi Arıduru’nun da %10 karı da eklenerek çıkacak rakam, mezbahanede kesim yapacak kasaplar arasında paylaştırılacak.
Kasaplar da, paylarına düşen miktarı Ruhi Arıduru’ya ödeyecek.
Böylelikle, kasaplar kesim ücreti vermeyecek.
2 ay bu şekilde idare edildikten sonra Ocak ayında yeni mezbahane açılacak.

Sakarya araç kiralama Sakarya evden eve nakliyat